Nėštumo metu, priklausomai nuo individualaus organizmo, daugiau ar mažiau pakinta visi moters kūno parametrai: krūtų, pilvo, šlaunų ir net lytinių organų. Nevisoms moterims grįžti į buvusias formas užtenka tik laiko ir aktyvesnio gyvenimo būdo, todėl kai kuriais atvejais plastinė chirurgija tampa vienintele ir efektyviausia priemone, rašoma pranešime spaudai.

Pasak „Perfectus Clinica“ bendraįkūrėjo, plastikos chirurgo dr. Jono Drąsučio, ar moters kūnas sugebės prisitaikyti prie pokyčių, priklauso nuo jos organizmo ir odos elastingumo: „Jeigu moters kūnas nespėja reaguoti į vis didėjantį svorį ir atsiranda strijų, galima numanyti, kad po nėštumo kūno pokyčiai gali būti neišvengiami“.

Dažniausiai nepatenkintos krūtimis

„Dažniausiai moterys pageidauja susigrąžinti krūtų formą ir stangrumą. Dėl šios priežasties krūtų pakėlimo operacija yra bene dažniausia pogimdyminiu laikotarpiu. Jeigu moteris turi nemažas, tačiau nukarusias krūtis, įprastai rekomenduojama krūtų pakėlimo operacija, kurios metu spenelis ir areolė (pigmentuota oda aplink spenelį) pakeliami į aukštesnę padėtį, o likusi krūtis permodeliuojama. Atlikdami krūtų pakėlimą, dažniausiai šiek tiek mažiname ir krūtų tūrį“, – pasakoja gydytojas.

Vis dėlto ne visuomet užtenka atlikti tik krūtų pakėlimą. Kartais nepakanka krūtų audinio, kad būtų galima suformuoti dailią krūtį operacijos metu. Tokiu atveju atliekama krūtų pakėlimo ir didinimo implantais operacija. Tai sudėtingesnė operacija lyginant su krūtų pakėlimo ar krūtų didinimo operacijomis.

„Tai tarsi dvi operacijos „vienoje“, todėl atsiranda daugiau faktorių, galinčių turėti įtakos sunkesniam gijimui pooperaciniu laikotarpiu“, – pabrėžia dr. J. Drąsutis.

Kita vertus, kai kurios moterys, iki nėštumo turėjusios nedideles krūtis, pagimdžiusios pageidauja susigrąžinti tą krūtų tūrį, kuris buvo nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Vienintelė tinkama operacija, kuri gali patenkinti pacientės lūkesčius, – krūtų didinimas implantais.

Plastikos chirurgas dr. Jonas Drąsutis

„Tiesa, kai kuriais atvejais gali užtekti ir riebalų persodinimo, tačiau riebalinis audinys – gyvas audinys, kuris niekuomet neformuos krūtų projekcijos ir pilnesnio viršutinio krūties poliaus, ką daro krūtų implantai“, – aiškina plastikos chirurgas.

Kai tik sporto nebepakanka: pilvo zonos korekcijos

Pilvo plastikos operacijos padeda susigrąžinti iki gimdymo buvusį pilvuko vaizdą arba net jį pagerinti.

„Augant vaisiui pilvo ertmėje, gali išsiskirti pilvo raumenys. Daliai moterų po gimdymo jie taip ir negrįžta į pradinę būseną. Susiformuoja pilvo raumenų diastazė, kuri yra juntama tuomet, kai moteris įtraukia raumenis. Jeigu diastazė nedidelė, dažniausiai moteriai netrukdo, tačiau, kai diastazė yra daugiau nei 5 cm, taip pat moteris turi apatinės pilvo dalies odos perteklių, plokščio pilvo nepavyks turėti net labai intensyviai sportuojant. Tokiu atveju padeda tik pilvo plastikos operacija“, – pasakoja dr. J. Drąsutis.

Šios operacijos metu šalinami minkštieji pilvo apačios audiniai, susiuvami išsiskyrę pilvo raumenys. Tokiu būdu po operacijos akivaizdžiai pagerėja pilvo srities vaizdas. Ši operacija tinka ir moterims, gimdžiusioms atliekant Cezario pjūvį.

Gydytojas pažymi, kad nėštumo metu priaugtas svoris nevisada sumažėja iki norimo, o kartais net ir sumažėjus svoriui vis tiek lieka riebalinio audinio perteklius juosmens, pilvo, šlaunų ar kitose kūno srityse kurias sudėtinga koreguoti sportu. Tokiu atveju kartu su atliekama pilvo plastikos operacija rekomenduojama ir riebalų nusiurbimo operaciją, kuri padeda susigrąžinti formas ir pagražinti kūno linijas.

Intymių zonų korekcijos padeda spręsti problemas

Tema, kuri vis dar tabu Lietuvoje ir moterims nepatogu ja kalbėti – intymių zonų korekcija. Tačiau, bendradarbiaujant su ginekologais, intymių zonų pakitimai gali būti atkuriami. Moterys turi gamtos dovaną gimdyti vaikus, bet tai nereiškia, kad su šia dovana turi būti atimta galimybė laisvai ir kokybiškai gyventi.

„Vienoms moterims svarbu atstatyti nepatogumus po gimdymo, pavyzdžiui, šlapimo nelaikymą, kitos jaučia diskomfortą dėl sumažėjusio audinių tūrio, estetinių lyties organų pokyčių, trečios siekia tiesiog geresnio seksualinio gyvenimo. Neverta gėdytis ir kankintis, verčiau pasikalbėti su savo gydytoju ar kitu specialistu ir pasinaudojus šiuolaikinėmis medicinos galimybėmis džiaugtis gyvenimo malonumais“, – sako plastikos chirurgas.

Operacijos – ne anksčiau kaip po 8-12 mėnesių

„Labai dažnai moterys, kurios nebeplanuoja turėti vaikų, nori maksimalaus rezultato vienos operacijos metu. Tokioms moterims siūlau kombinuotą chirurginį gydymą, kuris sujungia visas minėtas operacijas, tai vadinamoji „mommymakeover” operacija“, – sako dr. J. Drąsutis.

Gydytojas pabrėžia, kad operacijos negali būti atliekamos iškart po nėštumo. Jas galima planuoti ne anksčiau kaip po 8-12 mėnesių po gimdymo. O moteriai, maitinusiai krūtimi, šis laiko tarpas skaičiuojamas nuo žindymo pabaigos.

„Per šį laikotarpį kūno pokyčiai normalizuojasi ir jau galima planuotis operacijas. Moterys dažnai pasiryžta bendram chirurginiam sprendimui ir kombinuotoms operacijoms, nes atliekama viena bendroji nejautra, vienu kartu vyksta gijimas ir atsikūrimo procesai“, – sako „Perfectus Clinica“ chirurgas ir priduria, kad, ar, įvertinus pacientės organizmo būklę ir kūno parametrus, tokios apimties operacija yra tinkama, chirurgas gali nuspręsti tik po būtinos konsultacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)