Dažna moteris galvoja, kad „pilvo problema“ apskritai yra neišsprendžiama: ją nulemia genetika, nėštumas ir gimdymai, hormonų pokyčiai bei bėgant metams augantis antsvoris, kuris beje, pirmiausia nugula ant juosmens, o metant svorį, kilogramai šioje vietoje „tirpsta“ labai nenoriai.

Specialistai sako, kad pilvas apsaugo gyvybiškai svarbius kūno organus, tačiau jei jis per didelis – ši „apsauga“ ne tik rėžia akį, bet ir tampa didžiule kūno apkrova, o ir gali byloti apie gerokai rimtesnes sveikatos problemas. Ypač – jei sumažinti pilvo nebepadeda nei sveika mityba, nei kineziterapija, nei sportas, rašoma pranešime spaudai.

Tai, kad ant pilvo – ir ypač moterims – kaupiasi riebalų sluoksnis, natūralu: gamta pasirūpino, kad tokiu būdu būtų apsaugoti pilvo ertmėje esantys gyvybiškai svarbūs organai, o nėštumo metu – įsčiose užsimezgusi nauja gyvybė

Koks turi būti pilvas?

Tai, kad ant pilvo – ir ypač moterims – kaupiasi riebalų sluoksnis, natūralu: gamta pasirūpino, kad tokiu būdu būtų apsaugoti pilvo ertmėje esantys gyvybiškai svarbūs organai, o nėštumo metu – įsčiose užsimezgusi nauja gyvybė.

Dietologai teigia, kad pilvas yra svarbi ir fiziologiškai būtina žmogaus organizmo dalis, tačiau vertinant jos dydį ir sveikatos rizikas, reikia atsižvelgti į jį sudarančio riebalinio audinio masę. Sveikatai pavojus nekyla, jei moters riebalinė dalis sudaro iki 20-30 proc., vyro – iki 15-20 proc. kūno masės. Kai riebalinio audinio yra per daug, jis kaupiamas poodyje liemens ir pilvo, šlaunų ir sėdmenų srityse bei gali ne tik sudaryti didžiules apkrovas sąnariams, bet ir nulemti įvairias ligas.

Dažnai klaidingai manoma, kad šiose vietose susikaupusį antsvorį gali padėti įveikti specialios dietos, tačiau išties stebuklingų maisto produktų, kurie padėtų „ištirpdyti“ pilvą, nėra. Lygiai taip pat klaidingas įsitikinimas, kad pilvą galima sumažinti taikant šiai sričiai skirtus pratimus, kurie esą „degina“ riebalinį audinį. Sporto pagalba stiprinamas visas kūnas, svoris lokaliai - tik nuo pilvo - nemetamas. Taigi, sportuojant po truputį lieknėja visas kūnas, o ne viena kūno dalis.

Išskiriamos penkios dažnos priežastys, kodėl ant pilvo gali kauptis riebalai

1. Jūsų mama yra obuolio tipo figūros.
2. Keičiasi hormonai.
3. Jums policistinis kiaušidžių sindromas.
4. Per trumpai arba per ilgai miegate.
5. Patiriate stiprų stresą.

Plačiau apie tai skaitykite ČIA.

Ką daryti, jei sportas ir sveika mityba nebepadeda? Pagalba nuo „gelbėjimosi ratų“

Tokiais atvejais, kai moteris turi nedidelį antsvorį, dėl kurio susiformavęs dietomis bei sportu neįveikiamas pilvukas ar „gelbėjimosi ratais“ vadinamos riebalų juostos ant juosmens, problema gali būti išspręsta pritaikant riebalų nusiurbimo procedūras.

Ir nors visuomenė skeptiškai vertina šias procedūras išbandžiusius žmones kaip pasirinkusius lengviausią problemos sprendimo būdą, SV Plastinės chirurgijos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas ekspertas dr. Saulius Vikšraitis užtikrina: „Tokios procedūros žmonėms paprastai taikomos tada, kai kitaip pilvo išvaizdos pakeisti neįmanoma“.

Paprastai tokios procedūros atliekamos vietinėje arba bendrinėje nejautroje, taikant saugias riebalų nusiurbimo technikas. Jų metu perteklinis audinys nuo pilvo pašalinamas per įvairaus dydžio kiuretes. Atitinkamai nuo šalinimo kiekio priklauso ir pooperacinis periodas. Tačiau rezultatas matomas iš karto, o pilnas kūno kontūras susiformuoja per kelis mėnesius.

Pilvas po gimdymo

„Žinoma, galutiniam rezultatui didelę įtaką turi ne tik sveika mityba ir aktyvus gyvenimo būdas, bet ir paciento odos galimybės – elastingumas ir standumas. Dėl šios priežasties būtina patyrusio specialisto konsultacija, – sako gydytojas, pabrėždamas, kad tai nėra svorio metimo, o tik kūno kontūro korekcijos procedūra, kuri bus veiksminga tik tokiu atveju, jei bus laikomasi gydytojo rekomendacijų ir nurodymų.

Pilvas dingo – liko nukarusi oda

Dr. S. Vikšraitis neslepia, kad jo praktikoje pasitaikė tokių atvejų, kai pacientės kreipėsi pagalbos dėl per daug numesto svorio ir dėl šios priežasties pilvo srityje susiformavusios vadinamosios pilvo klostės.

„Ši nukarusi odos dalis – labai radikalių veiksmų rezultatas: taip gali atsitikti, kai neprofesionaliai nusiurbiama per daug kūno riebalų, atliekama skrandžio mažinimo operacija ar per greitai ir pasyviai metamas kūno svoris, o oda nespėja tinkamai susitraukti“, – problemas vardija specialistas.

Tokią pilvo klostę nešiojantis žmogus jaučia didžiulį diskomfortą ne tik dėl estetinių priežasčių – dažnai ji trukdo vilkėti norimus drabužius, vasarą po ja formuojasi iššutimai, žaizdos, kyla kitos funkcinės problemos.

„Šios operacijos techniškai sudėtingesnės, nes jų metų šalinant perteklinius minkštuosius audinius ir odą nuo pilvo apačios, formuojamas preciziškas pusmėnulio formos odos ir paodės pjūvis, kuris sugijus yra beveik nepastebimas, taip pat formuojama pilvo sienelė, atitinkamai pagal poreikius koreguojama bambos vieta, kartais tuo pačiu sutvarkomos pilvo apačioje esančios odos strijos bei išvaržos“, – sako daugiau nei dvidešimties metų praktiką turintis plastinės chirurgijos gydytojas.

Neretai ši operacija derinama su riebalų nusiurbimu, o po jos moterys turi bent kelis mėnesius nešioti kompresinę liemens juostą bei, žinoma, vengti aktyvios veiklos.

Didžiausios sveikatos problemos – po nėštumo ir gimdymo

Beje, daugiausia problemų dėl pilvo moterims kyla po nėštumo ir gimdymo, kurio metu susiformuoja diastezė – tiesiųjų pilvo raumenų išsiskyrimas. Neretai būtent jis yra susijęs su nugaros juosmens skausmu, netaisyklinga laikysena, dubens dugno problemomis, šlapimo nelaikymu ir pan.

„Tai išskirtinai tik moterų problema – viena vertus, jų kūnas suformuotas taip, kad galėtų dovanoti gyvybę, kita vertus, jis ne visada sugrįžta į pradinę padėtį, o kartu su ištampytais pilvo raumenimis, dar atsiranda ir išvaržų“, – pastebi gydytojas S. Vikšraitis. Beje, problemos dažnai neišvengia ir Cezario pjūvį turėjusios gimdyvės, nes neretai jį atliekant, būna pažeidžiami tiesieji pilvo raumenys ir dėl šios priežasties jie nebesusitraukia.

Gydytojo teigimu, prognozuoti, kaip po gimdymo pasielgs moters kūnas – gana sudėtinga, todėl rekomenduojama moteriai pirmiausia planuoti vaikus, o tada spręsti diastezės sukeltas problemas. Tokiais atvejais dažniausiai atliekama apie dvi valandas trunkanti kompleksinė operacija, kurios metu pilvo srityje nusiurbiami nereikalingi riebalai, susiuvami prasiskyrę tiesieji pilvo raumenys bei pašalinamas odos perteklius.

Ar „panaikintas“ pilvas negrįžta? „Tai bene dažniausias mums užduodamas klausimas, – šypsosi gydytojas ir priduria: – Rezultatai yra ilgalaikiai, tačiau žinoma, jie gali pasikeisti, jei moteris pamirš sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą. Tačiau mano praktikoje tokių atvejų beveik nepasitaikė – moterys nori būti gražios, jos mieliau pasirenka pamiršti buvusias pilvo problemas ir jas lydėjusį diskomfortą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)