Eurovaistinės“ farmacininkė Regina Molotkova sako, kad pavojingiausia ir daugiausiai žalos mūsų odai daranti ultravioletinė spinduliuotė yra atsakinga ne tik už odos nudegimą, bet ir jos senėjimą, raukšlių susidarymą. Taip pat vaidina pagrindinį vaidmenį vystantis odos vėžiui. Tad nudegimai gali turėti kur kas daugiau pasekmių nei vien tik nemalonus skausmas ar besilupanti oda, rašoma pranešime spaudai.

Pasekmės juntamos pusmetį

„Ultravioletiniai spinduliai gali prasiskverbti į gilesnius odos sluoksnius ir neigiamai paveikti odos ląsteles. Nors nudegus saulėje viršutinis sluoksnis nusilupa, tačiau gilesniame sluoksnyje nudegimo padariniai lieka ilgesnį laiką“, – tikina vaistininkė.

Farmacijos specialistės teigimu, po nudegimo saulėje, odos regeneracinis atsistatymas trunka nuo 3 iki 6 mėnesių. Per šį laikotarpį oda visiškai atsistato ir sunaikina modifikuotas ultravioletinių spindulių ląsteles.

„Po nudegimo viršutinis epidermio sluoksnis nusilupa ir jį pakeičia naujas ląstelių sluoksnis, kuris yra labai jautrus radiacijai. Todėl, stipriai nudegusiems pavojinga vėl būti saulėje – kur kas didesnė rizika dar greičiau ir stipriau nusideginti“, – įspėja R. Molotkova.

Pasak jos, nudegusi oda pasidaro neatspari mikroorganizmams. Taip pat gali atsirasti pigmentinės dėmės. Viena iš pasekmių – ir įvairios odos ligos.

Ką daryti

R. Molotkova sako, kad nudegus saulėje paprastai pasireiškia tokie simptomai, kaip skausmingas odos raudonumas, degimo pojūtis ir niežėjimas, todėl, pajutus bent vieną iš šių požymių, pirmiausia reikėtų vengti tiesioginių saulės spindulių.

„Pirmajai pagalbai itin tinkamos dekspantenolio putos ar geliai. Gydyti nudegimus galima ir vėsiais, bet jokiu būdu ne šaltais, kompresais. Taip pat galite išsimaudyti po dušu ar apsipilti vėsiu vandeniu. Gerkite daug skysčių – negazuoto arba mineralinio vandens“, – pataria vaistininkė.

Norėdami palengvinti skausmą, odą tepkite losjonais su lidokainu. Stipriai nudegintą odą galima tepti ir vitamino E aliejumi – tai antioksidantas, kuris mažina uždegimą, apsaugo odą nuo infekcijos, skatina gijimą.

Pasak vaistininkės, saulės spinduliai gali iššaukti ir organizmo savigynos reakciją – histamino išsiskyrimą. „Histaminas verčia odą reaguoti ir gali sukelti tokius simptomus, kaip niežulys. Histamino poveikį ir niežulį, kurį sukelia nudegimas saulėje, sumažinti padeda specialūs antihistamininiai preparatai“, – teigia vaistininkė.

Jei nudegusiose odos zonose susidarė pūslelių, nederėtų jų pradurti – toks pažeidimas gali sukelti infekciją. O jei po saulės vonių jaučiatės prastai, karščiuojate, o oda stipriai paraudusi ir jautri, nedelsdami kreipkitės į medikus. Gydytojas dermatologas nustatys odos pažeidimus bei paskirs tinkamą gydymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)