Vilmantė Markevičienė, edukacinės svetainės „PrisijaukinkMenstruacijas.lt“ kūrėja, dalijasi patarimais, kodėl verta susilaikyti nuo sekso paauglystėje ir kaip tai padaryti.

Mergaitės Lietuvoje dažniausiai pradeda bręsti nuo 10 iki 14 metų amžiaus, baigia – nuo 13 iki 18 metų. Berniukų brendimas prasideda 1–2 metais vėliau. „Brendimo metu mergaitės jau gali susidomėti seksu ar jausti potraukį patinkančiam vaikinui, bet pirmiausia reikia suprasti keletą dalykų“. – sako Vilmantė Markevičienė.

Pirma, ne visi paaugliai žino, kad Lietuvoje lytiniai santykiai su nepilnamečiais iki 16 metų, net jei sutinka patys, yra draudžiami ir yra griežtai baudžiami pagal LR Baudžiamąjį kodeksą. Antra, neatsargus ankstyvas seksas gali pridaryti rūpesčių, kuriais, kaip nepilnametė, turėsi pasidalinti su savo tėvais ar globėjais. Ar esi pasiruošusi neplanuotam nėštumui ar užsikrėsti lytiškai plintančiomis ligomis?

Pagal statistinius duomenis, 2018 m. užregistruoti 253 abortai, atlikti mergaitėms iki 19 metų, iš jų 3 – mergaitėms, kurioms nebuvo net 15-os metų. Nepilnamečių motinų pirmagimių skaičius siekė 173, iš jų 4 – nebuvo sulaukusios 15-os metų. Nėra jokių garantijų, kad tau taip nenutiks, jei lytinius santykius pradėsi anksti.

Tėvų atsakomybė – kalbėti(s) nuoširdžiai

Kažkodėl tėvai galvoja, kad paauglė ar paauglys apie seksą ir seksualumą kažkur, kažkaip išmoks, sužinos pats. Tačiau tai labai klaidingas mąstymas. Patys paauglių tėvai turėtų skatinti atviras diskusijas apie seksualumą ir atsakyti į klausimus kuo nuoširdžiau. Kiekviena šeima turi savo vertybes ir įsitikinimus apie seksualinį gyvenimą paauglystėje. Svarbu tai, kad apie šiuos įsitikinimus pranešama aiškiai, laiku ir kad galimybė pasikalbėti visada paliekama atvira.

„Mokymasis apie seksualumą yra labai svarbi brendimo dalis. Tačiau mokymasis apie seksą neturėtų būti susijęs vien su nepageidaujamu nėštumu ar lytiškai plintančiomis ligomis. Kuo daugiau paaugliai žino apie seksą ir lytinius santykius, apsisaugojimo priemones, tuo vėliau jie pradeda lytiškai santykiauti, mažėja ankstyvo nėštumo atvejų“, – sako svetainės V. Markevičienė. Anot Vilmantės, būtina pažinti savo kūną, tvirtai žinoti savo artimiausios ateities planus (tikriausiai jie nebus susiję su nėštumu paauglystėje), susipažinti su apsisaugojimo nuo nėštumo ir lytiškai plintančių ligų priemonėmis.

Tyrimais nustatyta, kad paaugliams, kurie jaučiasi patogiai atvirai kalbėdami su tėvais ar kitu suaugusiuoju apie seksą, gali būti mažesnė tikimybė patirti neplanuotą nėštumą arba susirgti lytiškai plintančiomis ligomis.

Kaip susilaikyti nuo sekso?

Turėk savo įsitikinimus. Pasitikėk savimi, ir nebandyk niekam įtikti: nei savo bendraamžiams, nei partneriui. Tai yra tavo kūnas ir tik tu gali nuspręsti, kada jau laikas artimiems santykiams.

Būk kompanijoje. Kai susitikinėji su tau patinkančiu žmogumi, daugiausiai laiko praleiskite draugų kompanijoje.

Išeik. Visuomet nešiokis telefoną ir truputį pinigų, kad bet kada galėtum pasišalinti iš nepatogios situacijos ar netinkamos kompanijos.

Praktikuokis. Iš anksto apgalvok, kaip pasakyti „ne“ seksui, kad prireikus nereikėtų ilgai kurti atsakymo.

Išlik blaivi. Narkotikai ir alkoholis nėra gerų, saugių sprendimų draugai – didelė tikimybė, kad apsvaigusi pasielgsi taip, kaip neplanavai ir nenorėjai.

Kada ateina „tas“ laikas?

V. Markevičienė paauglėms pataria rimtai apgalvoti, ar jau dabar tas tinkamas metas „nerti“ į suaugusių pasaulį.

„Tikrai nesuklysiu sakydama, kad reta paauglė, ir dar nepilnametė, pasiryžta seksui, dėl to, kad nori susilaukti vaiko. Dažniausios priežastys, kodėl jauname amžiuje (iki 17 metų) yra prarandama nekaltybė yra bendraamžių spaudimas – viena draugė jau prarado nekaltybę, kita, reiškia, ir man jau laikas. Jei draugė ar draugas sako, kad prarado nekaltybę, tai dar nereiškia, kad iš tiesų taip yra, o jeigu ir taip atsitiko, tai dar nereiškia, kad ir tu turėtum sekti jų pėdomis.

Kita priežastis – spaudimas iš partnerio pusės „jei nesutinki su manimi mylėtis, aš tave paliksiu“. Jeigu jauti spaudimą iš partnerio užsiimti seksu, nebijok jam išsakyti savo sprendimo. Jei jautiesi artima žmogui, su kuriuo galbūt galvoji užsiimti seksu, vadinasi, turėtum būti artima tiek, kad galėtum pasikalbėti ir apie savo sprendimą. Pagalvok, ar negali būti taip, kad vaikinas manipuliuoja. Jei tavo partneris prieštarauja, nesutinka su tokiu sprendimu – pagalvok, kad galbūt tau bus geriau su kitu žmogumi, kuris mąsto panašiai kaip tu.“

Hormonai paauglių kūne taip pat nesnaudžia. Pradėjus bręsti jie prabunda ir vis labiau pradeda siausti, todėl ankščiau ar vėliau paaugliai pradeda galvoti apie seksą. Todėl tu gali jausti stiprų troškimą užsiimti seksu. Tačiau prisimink, kokios galimos fizinės, emocinės ar net finansinės pasekmės.

Nesakyk seksui „taip“ vien dėl to, kad:


• Tu manai, jog visi aplink jau „tą“ daro;
• Tau atrodo, kad tapsi populiaresnė;
• Tave įkalbinėja;
• Bijai, jog vaikinas išsiskirs su tavimi, jei „to“ nedarysi;
• Galvoji, jog po sekso tapsi „tikra“ moterimi.

Atsimink, kad vienintelė šimtaprocentinė apsisaugojimo nuo nėštumo ir lytiškai plintančių ligų garantija – susilaikymas nuo sekso. Tu laimėsi, nukeldama lytinių santykių pradžią vėlesniam laikui, kai būsi labiau subrendusi, suprasi visas rizikas ir pasekmes, susijusias su lytiniais santykiais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)