Naujame tyrime atskleistas netikėtas metodas, kuris padėjo australams numesti penkiskart daugiau kilogramų. Ir šis metodas neturi nieko bendro su sportu.

Funkcinė vizualizacija (angl. „functional imagery training“ – FIT ) – tai konsultuojamojo ugdymo metodas, mokantis, kaip susitelkti į tikslo (šiuo atveju lieknėjimo) siekimą. Funkcinės vizualizacijos metu naudojami multisensoriniai vaizdiniai, padedantys klientams įsijausti į norimus pokyčius. Jie mokomi patys susikurti funkcines vizualizacijas ir jas praktikuoti.

Tyrime dalyvavo asmenys, kurių kūno masės indeksas buvo ne mažesnis nei 25 – tai yra, jie visi turėjo antsvorio.

55 dalyviai dalyvavo dviejuose motyvacinės terapijos seansuose, o likę 59 – dviejuose funkcinės vizualizacijos seansuose.

Palyginimui, motyvacinė terapija yra metodas, kai su terapeuto pagalba pacientas siekia išsiaiškinti, išsigryninti ir įžodinti pokyčių poreikį ir motyvaciją, taip pat priežastis, kodėl jis arba ji nori pokyčių.

Dalyviai iš abiejų grupių po to dar tris mėnesius tęsė sesijas, dar kitus tris mėnesius susitikdavo su konsultantu kartą per mėnesį.

Dalyviai, dalyvavę terapijoje, kurios metu jie vizualizuodavo planuojamus pokyčius, atsikratė penkiskart daugiau kilogramų nei kiti dalyviai. Po pusės metų dalyviai, taikę funkcinės vizualizacijos metodą, vidutiniškai atsikratė 4,11 kg. Palyginimui, kiti dalyviai atsikratė vidutiniškai 0,74 kg.

Įdomu tai, kad per kitą pusmetį po eksperimento FIT grupės dalyviai ir toliau metė svorį, ir sulieknėjo vidutiniškai 6,44 kg. Kitos grupės dalyviai sulieknėjo vidutiniškai 0,67 kg.

„Visi žino, kad norint atsikratyti nepageidaujamo svorio reikia mažiau valgyti ir daugiau judėti, bet dauguma žmonių neturi užtektinai motyvacijos vadovautis šiais patarimais – net jei jie visiškai jiems pritaria“, – sako dr. Linda Solbrig, kuri vadovavo tyrimui.

„Nuostabu, kad žmonės numetė daug daugiau nepageidaujamų kilogramų taikydami šį metodą, kuris, kitaip nei daugelis kitų, nereikalauja nei laikytis dietos, nei sportuoti.“

„Tyrimo dalyviai galėjo patys nuspręsti, ką daryti, jiems nereikėjo laikytis jokių nurodymų.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)