– Papasakokite, kas yra LED kaukės?

– LED kaukė – tai prietaisas, skleidžiantis tam tikro bangos ilgio šviesą, kuri veikia odą ir sprendžia įvairias problemas. Veikiant kaukei, matome jos skleidžiamas įvairios spalvos šviesas. Gali būti naudojamos žalia, geltona, mėlyna, raudona šviesos. Populiariausios ir dažniausiai naudojamos yra pastarosios dvi – mėlyna ir raudona. Mėlynoji šviesa naudojama aknės gydymui ir prevencijai, odos sebumo išsiskyrimo ir kuperozės požymių mažinimui, veiksmingai nuramina odą. Raudona spektro šviesa skatina odos atsinaujinimą todėl daug greičiau užgyja žaizdos, taip pat skatinama odos dermoje esančių ląstelių fibroblastų veikla, kurios sintetina kolageną, elastiną, hialurono rūgštį. Tai komponentai svarbūs odos senėjimo procese – jų mažėjant oda praranda drėgmę, stangrumą ir „putlumą”, gilėja raukšlės. Dažnai LED kaukės be tam tikros spalvos šviesos skleidžia ir infraraudonuosius spindulius, kurie pagreitina mikrocirkuliaciją, skatina medžiagų apykaitą, pagerėja ląstelių laidumas, mityba ir deguonies pasisavinimas.

Sukurta ne tik LED terapijos aparatų kaukės pavidalu, populiarūs ir rankoje laikomi prietaisai su kuriais galima spręsti labiau specifines problemas, pavyzdžiui, raukšles, kadangi šviesos veikiamas plotas yra mažesnis, lokalizuotas, pavyzdžiui, kakta. Šalmo tipo raudonosios šviesos prietaisai naudojami galvos odai ir mažina plaukų slinkimą. LED terapijos kaukė patogi, nes apima ir paveikia iškart visą veido ir kaklo sritį.

– Kaip jos veikia odą?

– Odos ląstelėse esantys šviesai jautrūs receptoriai sugeria LED kaukės diodų skleidžiamus fotonus, kurie sukelia fotobiostimuliaciją, t.y. įvairius biologinius pokyčius odoje – greitesnę regeneraciją, žaizdų gyjimą, kolageno ir elastino sintezės padidėjimą, spuogus sukeliančios bakterijos C. aknes žūtį, mažina hiperpigmentaciją. Tai neinvazinis būdas spręsti įvairioms problemoms, o prietaiso naudojimas malonus ir net atpalaiduojantis. Nesukeliamas skausmas, diskomfortas.

– Kam jos skirtos/rekomenduojamos?

– Skirtingo bangos ilgio šviesa skverbiasi į audinius ne vienodai ir veikia skirtingas problemas. Pagal tai, kokia šviesa naudojama (žalia, mėlyna, raudona ir kt.), galima spręsti daug šiuolaikinį žmogų varginančių odos sutrikimų, pavyzdžiui, senėjimas, spuogai (aknė), rožinė (rozacėja), egzema, psoriazė (žvynelinė), randai, jautri oda, pigmentinės dėmės.

Oda rūpintis reikia visus metus.

– Kam jų naudoti negalima?

– Nerekomenduojama naudoti nėštumo metu, vartojant fotosensibilizuojančius (šviesos jautrumą šviesai didinančius) vaistus (pvz. tetraciklinai, izotretinoinas ir t.t.), sergant sistemine raudonąja vilklige, akių ligomis, migrena, epilepsija, onkologinėmis ligomis, esant odos infekcijoms.

– Kuo skiriasi namie naudojamos LED kaukės ir grožio salonuose?

– LED šviesos prietaisai sėkmingai rado vietą ir odos priežiūroje namuose. Vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį, kad namų naudojimo aparatai nėra tokie galingi kaip kosmetologų ir dermatologų naudojami. Todėl namuose naudojami prietaisai veikia ne dideles problemas ir tik reguliariai naudojantis prietaisu. Stiprių odos pokyčių nereikėtų tikėtis. Taip pat odos priežiūros specialistai atlieka itin veiksmingas fotodinaminės terapijos procedūras, kurių metu ant odos užtepti specialūs fotosensibilizuojantys preparatai padidina LED terapijos kaukės skleidžiamos šviesos poveikį kelis kartus (ant odos užtepta šviesai jautri cheminė medžiaga yra aktyvuojama LED diodų skleidžiama šviesa). Šios procedūros atliekamos aknės, kuperozės, psoriazės gydymui.

– Kaip ją išsirinkti, jei nori įsigyti sau?

– Pirmiausia reikėtų įvertinti savo odos būklę, kad žinotum, kokias problemas nori spręsti ir pasirinkti būtent tos spalvos šviesą skleidžiantį įrenginį. Kaip jau minėjau, populiariausios ir visose kaukėse būna mėlynoji ir raudonoji šviesos. Šio bangos ilgio šviesos bus naudingos visiems.

Pirkti iš patikimo prekės ženklo ir nepamiršti, kad investuojama į saugumą ir poveikį. Prietaisas turėtų turėti apsaugos mechanizmus, pavyzdžiui, šilumos kontrolė, automatinis išsijungimas, laikmatis. Ar kaukės naudojimas duos matomus rezultatus, priklauso nuo LED diodų galingumo, ekspozicijos trukmės. Teigiamai vertinami JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) patvirtinti prietaisai.

Asociatyvioji nuotr.

– Kaip jas tinkamai naudoti? Kaip dažnai? Kokias priemones derinti šalia?

– Kaukės naudojimo instrukcija pateikiama ją įsigyjant. Kaukę geriausia naudoti ant nuvalytos, sausos odos (be kosmetikos priemonių). Jau po kaukės panaudojimo galima naudoti įprastus serumus, kremus ir t.t. Nesvarbu ryte ar vakare atliksite procedūrą, nes LED terapija nedidina odos jautrumo saulės spinduliams. Kaip dažnai naudoti prietaisą, nurodo konkretaus aparato gamintojas, tačiau dėl silpnesnio šių įrenginių veikimo juos galima naudoti kone kasdien. Įrodyta, kad kaukė nepažeidžia akių, tačiau stipri šviesa gali erzinti jas, todėl rekomenduojama užsimerkti. Su LED terapijos kauke reikėtų pabūti 10-20 min.

– Kada pasimato rezultatai? Ir kokie jie?

– Nuraminta, skaistesnė, gyvybingesnė oda – tai poveikis matomas iškart po kaukės panaudojimo. Naudojant ilgą laiką, priklausomai nuo naudojamos šviesos bangos ilgio (spalvos), sumažinami spuogeliai, komedonai, dėmės, raukšlės, randai.

– Kokios yra jų naudojimo rizikos? Ar gali pakenkti odai? Nudeginti? Sukelti odos vėžio
riziką?

– LED kaukės namų naudojimui – neinvaziniai, odos nepažeidžiantys, silpno veikimo prietaisai. Rizikos, kad gali būti pakenkta odai praktiškai nėra. Infraraudonoji spinduliuotė įšildo audinius, bet nudeginimas neįmanomas. LED terapijos metu naudojami matomosios šviesos spinduliai, kuriuose nėra odai žalingų ir vėžio riziką didinančių UV spindulių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)