1. Dažnai pakirpkite galiukus

Galbūt skamba netikėtai, vis dėlto, jei norite sveikų, ilgų plaukų, reikia reguliariai pakirpti galiukus. „Nuo kirpimo plaukai neauga greičiau, tačiau tada pašalinami išsišakoję plaukų galiukai, – teigia garsenybių stilistas iš Los Andželio Michaelas Duenasas. – Kai nelieka suskilinėjusių galiukų, susidaro įspūdis, kad plaukai auga greičiau.“ Šiaip ar taip, kai plaukų galiukai ima skilinėti, plaukai netenka žvilgesnio, masės, glotnumo.

2. Visavertiškai maitinkitės

Kad plaukai augtų ilgi ir būtų sveiki, nepakanka vien naudoti kokybiškas plaukų priežiūros priemones, svarbu ir tai, ką valgote.

„Kad plaukai sparčiau augtų, reikia ir tinkamo maitinimo iš vidaus“, – aiškina dermatologė iš Niujorko Francesca Fusco.

Kokių medžiagų reikia plaukams? Baltymingų produktų, nes baltymai – plaukų statybinė medžiaga.
„Įtraukite į mitybos racioną baltymingų produktų – žuvies, pupelių, riešutų, viso grūdo miltų gaminių, – rekomenduoja F. Fusco. – Net jei nemėgstate mėsos, stenkitės, kad jūsų racione būtų baltymų, juk jie reikalingi plaukams. Per mažai baltymų valgančios moterys dažnai skundžiasi plaukų slinkimu.“

Ir jokių organizmo valymo procedūrų – dėl kelių priežasčių. „Organizmo valymas kenksmingas plaukams, nes organizmas netenka svarbių maistingų medžiagų, – įspėja M. Duenasas. – Net po savaitę trukusio organizmo valymo pastebėsite, kad sulėtėjo plaukų augimas ir jie prarado blizgesį.“

Mergina ilgai, gražiais plaukais

3. Vartokite reikiamų vitaminų

Jeigu su maistu negaunate reikiamų medžiagų, papildai bus labai naudingi. „Pirkite multivitaminų kompleksą su prierašu „plaukams, odai ir nagams, – rekomenduoja F. Fusco. – Tokiuose kompleksuose yra plaukams labai reikalingų vitaminų – biotino, vitamino C, B.“ Mitybos specialistė, „Good Housekeeping Institute Nutrition Lab“ instituto direktorės pavaduotoja Stefani Sassos teigia, kad būtent šie vitaminai naudingi ir reikalingi plaukams: vitaminai A, C, E, cinkas, geležis, omega trys riebalų rūgštys.

4. Rečiau plaukite plaukus su šampūnu ir gerkite daugiau vandens

Plaukų būklei svarbu ir tai, ar dažnai plaunate galvą. „Jei plaunate galvą šampūnu du–tris kartus per savaitę, natūralūs riebalai įsigeria į plaukus, juos maitina, plaukai savaime atsistato, – aiškina garsenybių plaukų stilistas iš Los Andželo Kenas Pavesas. Jis rekomenduoja rinktis šampūnus, kurie suteikia apimties, storina.

Reguliariai perplaukite plaukus kondicionieriumi, naudokite plaukų kaukę – plaukai neišsausės, neskilinės, pataria „GH Beauty Lab“ specialistai. Bent kartą per savaitę nuo šaknų iki galiukų užtepkite pirktą ar pačių pasigamintą plaukų kaukę; pvz., kaukė su cinamonu aktyvina kraujotaką, pamatysite, kad plaukai ims augti greičiau, žada plaukų stilistė iš Niujorko Liana Zingarino.

5. Nešviesinkite plaukų iki baltumo

Kad ir kaip prašmatniai atrodytų platininė blondinė, gerai pagalvokite, ar verta tapti iš tamsesnės blondinės visiškai šviesia – tada gali tekti paaukoti dalį plaukų ilgio. „Kai balinamosios priemonės pažeidžia plaukų kutikules, plaukai dažniau lūžinėja, skilinėja jų galiukai, – aiškina „Cutler Salon“ Niujorke vyriausioji koloristė Elizabeth Hiserodt. – Kuo mažiau cheminių priemonių naudojama, tuo sveikesni bus plaukai.“

6. Rečiau tiesinkite ar garbanokite plaukus karštu tiesintuvu ar žnyplėmis

„Rečiau tiesinkite, garbanokite plaukus, – įspėja K. Pavesas. – Jei jau naudosite karštus plaukų formavimo prietaisus, naudokite ir apsaugą nuo karščio, priešingu atveju nualinsite plaukus, jie išsausės, ims trupėti, skilinėti.“

7. Reguliariai iššukuokite plaukus

Didelė pagunda eiti miegoti neišsišukavus plaukų, kita vertus, sveika pašukuoti plaukus prieš miegą – suaktyvinsite kraujotaką, tai naudinga galvos odai ir plaukams. „Natūralių šerių šepečiu šukuojant plaukus, riebalai tolygiai pasiskirsto ant plaukų, plaukai pamaitinami", – rekomenduoja garsenybių plaukų stilistė Meri Kate O‘Connor.

Asociatyvioji nuotr.

8. Prauskitės po vėsesniu dušu

Ne taip stipriai išsausės oda, taip pat ir plaukai. „Plaukite galvą po vėsesniu vandeniu. Pamasažuokite pirštais galvos odą, kad kruopščiai išplautumėte nešvarumus ir pagerintumėte kraujotaką“, – teigia K. Pavesas.

9. Saugokite plaukus nuo pažeidimų

Ypač greitai lūžinėja šlapi plaukai, todėl patartina iššukuoti plaukus prieš plovimą. „Plaunant neiššukuoti plaukai tik dar labiau susivels, šlapias plaukas tempiasi, todėl šukuojami šlapi plaukai greičiu lūžinėja“, – teigia „Beauty Lab“ instituto vyresnioji chemikė Sabina Wizemann.

Jei reikia pašukuoti šlapius plaukus, darykite tai tinkamai: nuo šaknų iki plaukų galiukų užtepkite nenuplaunamo kondicionieriaus, šukuokite retomis šukomis ar retu šepečiu, pradėkite šukuoti nuo galiukų, šukuokite nedidelėmis atkarpomis kildami aukštyn, plaukų šaknų link, pataria S. Wizemann.

10. Miegokite ant šilkinio pagalvės užvalkalo

Plaukams bus naudinga, jei pakeisite medvilninius ar kitokius pagalvių užvalkalus į šilkinius. „Šilkas yra švelnesnė medžiaga, nuo šilko plaukai nesusivels“, – aiškina dermatologė iš „Mount Sinai“ klinikos Niujorke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją