Problemas pastebėjo po pusmečio

Atas gimė Cezario pagalba, pasigedus vaisiaus judesių. „Paskutinėmis nėštumo dienomis pasigedau judesių, bet tai buvo pirmas nėštumas, galvojau, gal tai normalu. Kai nuėjau pasitikrinti, mane išvežė į operacinę, išoperavo. Laimei, pasakė, kad viskas gerai, sūnus nebuvo nei pridusęs, nei ką“, – pasakojo berniuko mama Eglė. Kad kažkas negerai, tėvai pastebėjo, kai Atui sukako 6 mėnesiai ir jis pradėjo šliaužioti. Tuo metu berniukas šliaužiojo tik dešine puse. 2019 m. Atui buvo nustatytas kairės pusės spazminis hemipleginis cerebrinis paralyžius. Pagal paskutines gydytojų išvadas vaikui atsilieka smulkioji ir stambioji motorika. „Gydytojai sako, kad taip galėjo nutikti arba dėl pridusimo, arba dėl kokios nors infekcijos, bet konkrečiai niekas negali nustatyti“, – sakė mama.

Norint užkirsti kelią ligos progresavimui, Atui yra reikalingi kasdieniai kineziterapeuto ir ergoterapeuto užsiėmimai. Tėvai labai stengiasi suteikti savo sūnui visas galimybes stiprėti, bet didžioji dalis procedūrų, kurios yra būtinos, yra mokamos, o tai šeimai kelia didelius finansinius iššūkius. „Pavasarį jam buvo atlikta SDR (Selektyvinė dorzalinė rizotomija) stuburo operacija, kuri nuima įtampą raumenyse. Operacijos tikslas buvo atpalaiduoti koją. Tas pavyko. Bet kadangi jis ketverius metus vaikščiojo netaisyklingai, šlubčiojo, smegenims reikia laiko, kad suprastų, kaip vaikščioti normaliai. Reikia stiprinti kojytę“, – pasakojo Eglė.

Šiuo metu ji su Atu, vyru ir mažąja Ato sesute yra Maltoje, kur išvyko reabilitacijoms. Savaitė užsiėmimų čia kainuoja 600 eurų, o kur dar pragyvenimas. „Maltoje esame jau trečią – paskutinę – savaitę. Po to grįšime į Vilnių ir tęsime reabilitacijas Santariškėse. Lietuvoje valanda pas kineziterapeutą kainuoja 35 eurus. Išnaudojame tas, kurias valstybė suteikia nemokamai, bet jų negana. Kad būtų rezultatai, mankštintis reikia kasdien. Ypač dabar, kai vaikas auga, o raumenys nespėja temptis“, – pasakojo mama.

Atas

Šiuo metu ji yra vaiko priežiūros atostogose, bet finansams spaudžiant galvoja apie galimybę grįžti į darbą. „Bus sunku, net jei dirbsiu iš namų, nes reikia vežioti Atą į mankštas. Bet dėl finansų reikėtų tam ryžtis“, – sakė pašnekovė.

Medikai nieko neprognozuoja

Nepaisant visų sunkumų, Atas yra protingas ir kiek padūkęs vaikas, lanko darželį bei stengiasi neatsilikti nuo bendraamžių savo raida. Tačiau pačiam apsirengti, važiuoti triratuku ar paspirtuku sekasi sunkiai, jis greičiau pajaučia nuovargį. „Visa kita yra tvarkoj. Atas yra protingas vaikas, tad norisi, kad ateityje jis turėtų kiek įmanoma kokybišką gyvenimą, kad liga kuo mažiau jam trukdytų“, – sakė mama.

Anot jos, medikai nieko konkretaus neprognozuoja. „Čia tokia liga, kai reikia susitaikyti ir kasdien dirbti. Iš kitų mamų žinau, kad tokiems vaikučiams yra užsiėmimai vandenyje, bet Lietuvoje neteko apie tokius girdėti. Užsienyje jie kainuoja 1500 eurų savaitei, tad kol kas mums yra neįkanda. Jei Lietuvoje kas nors, kas supranta cerebrinio paralyžiaus problemą, tuo užsiima individualiai, būtų gerai, jei su mumis susisiektų. Stengiamės visaip kaip padėti savo berniukui“, – sakė Eglė.

Jūs taip pat galite padėti Ato šeimai. Labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“ kviečia nelikti abejingais ir prisidėti prie stipresnio Ato rytojaus!

Paramą galite suteikti:

A/S LT80 7300 0101 44236452

Gavėjas – Labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“

„Swedbank” AB

Banko kodas – 73000

Paskirtis – PARAMA ATUI

PayPal: ČIA.

Siųsdami SMS numeriu 1670 su žodžiu AUKA (SMS kaina 5 EUR)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)