Kad santuoka būtų laiminga, reikia daugelio dalykų. Visų pirma – sveikos dozės realizmo, t. y. to, ko jau buvę santuokoje turi su kaupu.

Kaip „Woman’s Day“ sakė licencijuotas porų konsultantas, daktaras Markas Mayfieldas, daugelis jo klientų nori įžengti į antrą santuoką, turėdami realistinių lūkesčių, taip pat nori, kad antra santuoka būtų sėkminga, jie – sąžiningi, linkę mokytis.

Jei kartą buvote susituokę, tai – ne garantas, kad antra santuoka bus laiminga, kita vertus, greičiau pastebėsite nerimą keliančius signalus, pavojus. Įsidėmėkite – vien noras, kad santuoka būtų geresnė, negarantuos, kad antroje santuokoje bus lengviau.

Neretai žmonės nesąmoningai atsineša ankstesnių santykių bagažą į naujus santykius. Kad taip nenutiktų, vadovaukitės šiais patarimais:

Eikite į terapiją, kol dar nekilo problemų

„Pernelyg daug žmonių galvoja: terapija skirta spręsti problemoms, – teigia M. Mayfieldas. – Geriausia kreiptis į specialistą, kol dar nekilo problemų. Kai esate įsimylėję, lengva nepastebėti ar ignoruoti tai, kas atrodo smulkmenos. Laikui bėgant, smulkmenos virsta rimtomis problemomis. Trečioji šalis pastebės kliūtis, pateiks patarimų, kaip išspręsti problemas. Santykiams naudinga ne tik porų terapija, bet ir asmeninė terapija, ypač jei turite baimių iš ankstesnės santuokos.

Nelyginkite dabartinio partnerio su ankstesniuoju

Dažnai ankstesnis partneris lyginamas su dabartiniu, daugeliu atvejų tai neišvengiama. „Taip nutinka, atsidūrus panašioje situacijoje, kuris išprovokuoja prisiminimus“, – aiškina M. Mayfieldas. Tarkime, susiginčijote dėl sąskaitų. Ši situacija gali priminti buvusį vyrą ar buvusią žmoną, jų reakciją į panašias situacijas.

Specialistas tikina – įprasta, kad situacijos sukelia prisiminimų, tik svarbu atsiminti, kad naujas partneris kitoks. „Čia praverčia terapija, – sako jis. – Ji padeda pastebėti dirgiklius ir nesielgti, jų vedamam.“

Nebijokite ginčytis, pyktis

Ginčai nėra idealas, mažai kam patinka pyktis. Tačiau vengti konfliktų nėra gerai. 2013 m. tyrimo, išpublikuoto leidinyje „Journal of Psychosomatic Research“, autoriai padarė išvadą – emocijų slopinimas kenkia sveikatai, netgi gali būti ankstyvos mirties priežastis.

„Man labiau kelia nerimą tie žmonės, kurie nesipyksta, negu tie, kurie pykstasi, – teigė M. Mayfieldas. – Konfliktas gali suartinti žmones.“

Spręsdami kokį nors klausimą, užuot to vengę, jūs stiprinate tarpusavio ryšį

Jei pirma santuoka iširo, antroji tikrai nėra pasmerkta. Visi santykiai skirtingi, tad geriausia spręsti dabartines situacijas, pasitelkus kantrybę, optimizmą ir naują perspektyvą – tai yra sėkmingos antrosios santuokos pagrindas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)