Savo gražios odos paslaptimis J. Žižė dalijosi didžiausios Baltijos šalyse „Benu“ vaistinės atidaryme.

„Yra paprastų dalykų, kuriuos darau: pavyzdžiui, ryte veido odą prausiu tik su šaltu vandeniu, o nusausinu vienkartiniais rankšluostėliais, nebraukiu jų, o tapšnoju. Veido odai būtinai naudoju vitaminą C, tada tepu dieninį kremą. Kiekvieną rytą masažuoju veido odą, tai darau gana stipriai, iki lengvo gėlimo“, – sakė moteris.

J. Žižė pasakojo nesanti naminių kaukių ir kitų priemonių šalininkė. „Man niekada neatrodė žavu, kai mano teta ar močiutė užsidėdavo žalią, storą kaukę ir gulėdavo. Nematydavau jokio tokių kaukių rezultato. Klausiau savo kosmetologės, ar šiais laikais, kai visko apstu, vertėtų grįžti prie agurko? Ji man patarė to dažnai nepraktikuoti ir neprižiūrėti veido odos vien „agurkais“. Reikėtų naudoti priemones, skirtas būtent veidui, kurios atitinka odos pH ir yra sukurtos atliekant įvairius tyrimus.“

Anot moters, renkantis kosmetiką, jokiu būdu nereikėtų pasiduoti bandos jausmui ir iškart pirkti tų priemonių, kurias reklamuoja soc. tinklų žvaigždės ar nuomonės formuotojai. „Visų pirmą reikėtų įsivertinti, ar sutampa jūsų odos tipai, tačiau bet kuriuo atveju reikėtų ieškoti asmeninės priemonės, kuri tinka būtent tavo odai.“

Kosmetologė: trys pagrindiniai žingsniai odos grožiui

Tuo tarpu kosmetologė Miglė Kručiūtė-Babickienė įspėjo visas, kurios suskubs pasinaudoti J. Žižės minėtu ritualu prausti veidą šaltu vandeniu: „Prausiatės šaltu vandeniu? Visiems, kam išryškėję kapiliarai, patarčiau nepiktnaudžiauti dideliu šalčiu ar dideliu karščiu. Odos prausimas ledukais irgi nėra geriausia praktika kapiliarams, nes jie tampa dar trapesni bei pažeidžiama oda.“

Anot kosmetologės, yra trys pagrindiniai žingsniai, kurių reikia mūsų odos higienai:

– valymas;
– tonizavimas;
– drėkinimas.

„Šie žingsniai galioja visiems odos tipams ir visoms odos būklėms, tačiau kiekvienai jų priemonės turėtų būti skirtingos. Kiekviena moteris turėtų gerai nusivalyti makiažą – tai pirmas žingsnis. Niekada neturėsime švarios, gražios ir sveikos odos, jei tinkamai jos nenuvalysime, tad pirmas žingsnis yra labai svarbus. Tonizuojant atstatome odos pH, tai svarbu dėl to, kad keičiantis odos pH, gali pasireikšti įvairios nemalonios pasekmės, tad nepamirškite toniko“, – renginyje sakė specialistė.

Pasak M. Kručiūtės-Babickienės, oda kiekvieną dieną susiduria su daugybe iššūkių ir patiria didelį stresą: oro tarša ir kietosios dalelės skverbiasi į poras, saulė skatina fotosenėjimą ir pigmentaciją, šildomų patalpų oras odą išsausina.

„Pastebiu, kad odos problemos jaunėja. Jau 12-13 m. paauglės susiduria su gana stipriai išreikštais jaunatviniais spuogais, dermatitu, odos jautrumu. Dar viena grupė, kurią kamuoja odos problemos – aktyvios, dirbančios moterys. Rodos, paauglystė jau praėjusi, o, žiūrėk, pradeda kilti spuogai, pasireiškia aknė. Ir odos senėjimo požymiai dabar pasireiškia anksčiau. Todėl tinkama odos priežiūra yra privaloma kasdienės rutinos dalis. Julijos pavyzdys rodo, kad tinkamas rūpestis leis ilgiau džiaugtis švytinčia ir sveika oda“, – renginyje kalbėjo kosmetologė.

Galbūt nesusimąstome, tačiau odos būklė labai priklauso nuo kitų organų veiklos. Juk organizmas – tai darniai funkcionuojančių organų visuma. Didžiausią įtaką odos sveikatai daro nervų ir virškinimo sistemų veikla.

„Kaip aš sakau, oda ir nervų sistema yra kaip dvynės, visą gyveną viena į kitą reaguojančios. Jausitės gerai – ir oda bus graži, patirsite stresą – oda į tai reaguos. Su streso nulemtomis odos problemomis dažnai ir susiduria aktyvios moterys, kurios siekia karjeros, kartu nori būti geros mamos, draugės ir žmonos. Kasdieniai iššūkiai nuvargina mūsų antinksčius, kurie gamina streso hormonus, tada prasideda grandininė reakcija organizme daranti įtaką kitų organų veiklai, ir galiausiai rezultatus matome odoje“, – pasakojo M. Kručiūtė-Babickienė.

Ne mažesnę įtaką odai turi ir mūsų virškinimo sistemos veikla bei maistas, kurį valgome. „Sakoma, kad, pažiūrėjęs į veidrodį šiandien, matai tai, ką vakar turėjai lėkštėje. Ir tai yra tiesa. Šiuolaikinių žmonių mityba yra nevisavertė, valgoma paskubomis, o to rezultatas – įvairios odos problemos, kaip spuogai, papilkėjimas ir pan.“, – sako kosmetologė.

Kasdienės odos priežiūros mitai

Tinkamai odos priežiūrai koją kartais kiša gajūs mitai, kuriuos M. Kručiūtė-Babickienė skuba sulaužyti:

– Micelinio vandens nereikia nuplauti. „Nenuplaunant micelinio vandens, ilgainiui oda gali papilkėti, sudirgti, būti pažeista jos hidrolipidinė mantija“.

– Per jauna naudoti tam tikrus ingredientus, esančius odos priežiūros priemonėse – antioksidantus, vitaminus A, E, C, hialurono rūgštį, peptidus ir pan. „Negalima, nurodant asmens paso duomenis, teigti, kad, pvz., tik sulaukus 30 metų galima pradėti naudoti retinoidus ar peptidus. Specialistas visada vertina ne jūsų biologinį amžių, bet jūsų odos amžių, įvertina gyvensenos, dienos režimo ar mitybos ypatumus ir skiria priemones, atsižvelgdamas į odos būklę. Todėl sulaukus 25-erių jau tikrai galima naudoti tam tikras odos senėjimą lėtinančias kosmetikos priemones.“

– Vitamino C odai vasarą negalima naudoti. „Vitaminai odai labai svarbūs visais metų laikais. Tarp jų – vitaminas A ir retinoidai (vitamino A dariniai), atitolinantys senėjimą, bei vitaminas C, skatinantis odos regeneraciją ir saugantis nuo laisvųjų radikalų žalingo poveikio. Jų odai reikia visus metus. Tačiau labai svarbu naudoti apsaugines priemones nuo žalingų UV spindulių, kurie apsaugo odą ir padeda išvengti ankstyvo fotosenėjimo, hiperpigmentacijos ir net onkologinių susirgimų, kuriuos gali paskatinti saulės spinduliuotė“.

Kokią kosmetiką pasirinkti?

Žinoma, tinkama odos priežiūra neįmanoma be tinkamų priemonių. Kosmetikos pramonė septynmyliais žingsniais veržiasi inovacijų keliu, kasmet atrandama naujovių. Paskutinė tendencija – jautrios, reaktyvios odos priežiūra.

„Tokiai odai skirtos priemonės ramina, nuima sudirginimą, mažina paraudimą ir uždegiminius neigiamus procesus. Išlieka aktualus jaunystės kultas, todėl galima rasti didelį pasirinkimą odos būklę gerinančių, pigmentaciją mažinančių, ilgiau odos jaunystę išsaugančių priemonių. Nors jaunystei išsaugoti neretai moterys griebiasi sunkiosios artilerijos, – lazerių ir šviesos terapijos, injekcijų, operacijų, – kokybiška kosmetika taip pat padeda palaikyti gerą odos būklę“, – pasakoja kosmetologė.

Odos priežiūrai ir kovojant su odos problemomis rekomenduojama rinktis dermatologinę kosmetiką, turinčią terapinių savybių – gydyti odą ir gerinti jos būklę. Pasak „Benu“ Sveikos odos instituto ambasadorės Mildos Darulienės, dermatologinė kosmetika veikia ne tik išorinius, bet ir gilesnius odos sluoksnius.

„Į dermatologinės kosmetikos sudėtį įeina natūralūs komponentai, apsaugantys nuo daugelio šiuolaikinio gyvenimo metamų iššūkių. Veikliųjų medžiagų veiksmingumas nustatomas, atliekant sudėtingus laboratorinius tyrimus, o kosmetika kuriama kartu su dermatologais“, – apie dermatologinę kosmetiką pasakoja M. Darulienė.

Kosmetologė M. Kručiūtė-Babickienė prideda, kad dermatologinę kosmetiką galima rinktis ir kasdienei neprobleminės odos priežiūrai. O šiuolaikinės moters naudojamų priemonių sudėtyje reikėtų ieškoti tokių komponentų kaip kolagenas ir hialuronas, vitaminai ir antioksidantai.

„Kolagenas ir hialuronas – tai natūralios sudėtinės mūsų odos dalys, todėl svarbios ir kasdienėje odos priežiūroje. Nuo kolageno priklauso odos stangrumas, o nuo hialurono – drėgmė. Su amžiumi tiek vieno, tiek kito atsargos organizme senka, todėl oda praranda elastingumą ir drėgmę. Todėl, siekiant kuo ilgiau išlaikyti sveiką ir gražią odą, šie komponentai turėtų būti ir naudojamose kosmetikos priemonėse“, – prideda kosmetologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt