– Papasakokite, kada polinkis kaupti daiktus gali tapti liga?

– Polinkis kaupti daiktus gali tapti sutrikimu, arba kitaip kaupimo manija, tuomet, kai namai užgriozdinami daiktais taip, kad jie tampa pavojingi žmonių saugumui ir sveikatai. Pasidaro sunku namuose kaupiamus daiktus suskirstyti į kategorijas ar organizuoti, yra netvarka. Tiems, kurie kaupia, surinktų daiktų kiekis juos išskiria iš kitų žmonių. Daiktų kaupimas ir įsigijimas yra impulsyvus, neplanuotas, o daiktai, kuriuos įgijo kaupiantys žmonės, neturi nuoseklios temos, priešingai nei kolekcionieriai, kurie kolekcionuoja susitekldami į tam tikrą temą.

– Kokie yra pirmieji to simptomai? Kas tai per liga?

– Daugelio daiktų kaupimas ir išsaugojimas, nepriklausomai nuo jų tikrosios vertės, laipsniškas netvarkos kaupimasis gyvenamosiose patalpose ir sunkumai išmesti daiktus paprastai yra pirmieji kompulsinio kaupimo sutrikimo požymiai ir simptomai. Nuolatinis sunkumas išmesti ar atsiskirti nuo daiktų, kyla dėl didelio noro išsaugoti daiktus arba gresiančios nelaimės, nerimu bandant išmesti daiktus susijusios su daiktų išmetimu. Pastebimos būdingos įkyrios mintys ir veiksmai: baimė, kad pritrūks daikto arba prireiks jo ateityje bei nuolatinis šiukšliadėžės tikrinimas, ar nėra netyčia išmestų objektų. O kartais su daiktais sunku išsiskirti, nes jie primena apie laimingesnius laikus arba mylimus žmones. Taip pat žmogaus psichika, mąstymas ir elgesys sutrinka dėl jaučiamo didžiulio nerimo, streso ir baimės prarasti kontrolę, todėl susiformavęs kaupimo mechanizmas padeda jaustis saugiau. Kompulsiniam kaupėjui kiekvienas ir visi daiktai yra vertingi ir suvokiami tarsi kaupiančiojo asmenybės dalis, todėl, susidūrus su grėsme išsiskirti su jais, kaupiantysis patiria didelį nerimą, gali kilti depresija ar noras nusižudyti.Turto kaupimas dėl sunkumų jį išmesti yra susijęs su kančia, o ne prasta motyvacija ar nežinojimu apie poreikį išmesti. Nepaisant grėsmės savo gyvenimo kokybei, žmogus jaučiasi negalintis pakeisti destruktyvaus elgesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją