„Dar prieš tris dešimtmečius moterims Lietuvoje jaustis patogiai menstruacijų metu nebuvo lengva – trūko intymios higienos priemonių, o ir šia tema tarpusavyje kalbėtasi tik pašnibždomis. Šiandien intymiai higienai skirtų priemonių netrūksta. Vaistinių ir parduotuvių lentynos lūžta nuo įvairiausių dydžių ir kvapų įklotų, dėl patogumo pamėgtų tamponų bei šiuo metu vis labiau populiarėjančių menstruacinių taurelių, pasižyminčių daugkartiniu naudojimu ir „draugiškumu“ gamtai“, – pranešime spaudai pasakoja „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Kristina Šnirpūnienė.

Praverčia keliaujant, tačiau reikia išmokti naudotis

Kone kiekvienai keliaujančiai moteriai menstruacinė taurelė, anot vaistininkės, tapo itin naudinga, o kartais ir nepakeičiama pagalbininke. Be to, vidutiniškai viena moteris per metus sunaudoja apie 1 tūkst. vienkartinių menstruacijoms skirtų gaminių, todėl tai ir galimybė sumažinti aplinkos taršą.

„Odos sudirgimas, perštėjimas, nemalonus kvapas, alerginė reakcija ar įvairūs uždegimai, netgi toksinis šokas – apie tokius nusiskundimus pasakoja vaistinėje apsilankiusios moterys, naudojančios įprastus higieninius įklotus ar tamponus. Tuo tarpu menstruacines taureles atradusios moterys šiuos nemalonius pojūčius gali pamiršti.

Palyginus menstruacines taureles su įklotais ar tamponais, menstruacinės taurelės nekeičia makšties mikrofloros ir nesausina gleivinės, todėl ir neiššaukia alerginių reakcijų. Nepatogumų gali sukelti tik taurelės naudojimas ir priežiūra: reikia išmokti, kaip ją įdėti, o po naudojimo – būtina sterilizuoti karštu vandeniu“, – pasakoja K. Šnirpūnienė.

Taip pat kai kurių rūšių taurelės netinka moterims, turinčioms kontraceptines spirales, todėl dvejojančioms dėl menstruacinių taurelių moterims vaistininkė pataria rinktis ekologiškas priemones be kenksmingų sintetinių, cheminių medžiagų gaminamus įklotus ir tamponus.

Ilgalaikis poveikis sveikatai – nežinomas

„Ar gali nuolatinis menstruacinių taurelių naudojimas, trunkantis 30-40 metų, kaip nors neigiamai atsiliepti moterų sveikatai: sukelti endometriozę, makšties gleivinės pokyčius ar kitus susirgimus? Tai bus galima įvertinti tik po kelių metų, nes menstruacinės taurelės dar visiška naujovė. Todėl rekomenduočiau taureles naudoti ne nuolatos, o tada kai planuojama aktyviai sportuoti, plaukioti ir nebus galimybės dažnai pasikeisti įkloto ar tampono. Taurelę ištuštinti reikėtų dažniau nei kas 12 valandų“, – sako K. Šnirpūnienė.

Vaistininkė sako, kad menstruacinės taurelės naudojimas moterims taip pat gali padėti įvertinti prarasto kraujo kiekį ir taip geriau analizuoti savo sveikatą – galbūt prarastas nemažas kraujo kiekis per menstruacijas yra mažakraujystės priežastis.

Menstruacijos – bene svarbiausia moterų sveikatos dalis. Sąmoningas menstruacijų sukeltų simptomų – pykinimo, skausmo, nuotaikų svyravimo, odos reakcijų stebėjimas gali padėti suprasti ir įvertinti savo sveikatos būklę, laiku pastebėti rimtesnes sveikatos problemas bei paskatinti kreiptis į gydytojus“, – teigia vaistininkė.

Kaip išsirinkti intymios higienos prausiklį?

Šiandien moterys taip pat gali rinktis ir iš gausybės moters intymiai higienai skirtų prausiklių: vaisingo amžiaus moterims, moterims po menopauzės, kamuojamoms alergijų, antiseptinių medžiagų ir pieno rūgšties bakterijų turinčių prausiklių toms, kurios dažnai serga disbakterioze, taip pat drėkinančių prausiklių su hialurono rūgštimi.

„Palyginimui, paprastas muilas gali išsausinti jautrią gleivinę, sukelti alergiją ir odos diskomfortą. Renkantis prausiklį svarbu atkreipti dėmesį, ar jo sudėtyje nėra sintetinių kvapų – vaisingo amžiaus moterims prausiklio pH turėtų būti 3,8–5,5, mergaitėms ir moterims po menopauzės prausiklio pH turėtų siekti 7. Alergiškoms ar ginekologinių problemų turinčioms moterims prieš įsigyjant prausiklį reiktų pasitarti su gydytoju ar vaistininku“, – tikina vaistininkė.

Moterys neskuba į ginekologo kabinetą

K. Šnirpūnienė primena, kad skausmas menstruacijų metu, gausios ir nereguliarios mėnesinės nėra normalu ir tai yra svarbūs organizmo siunčiami signalai.

„Neretai vaistinėje sulaukiu pacienčių, kurios neskuba susirūpinti savo sveikata. Kiek kraujo netenkame kiekvieną mėnesį, skausmingi menstruacijų simptomai, gausios ir nereguliarios mėnesinės – skaičiuojama, kad egzistuoja apie 100 skirtingų simptomų, kurie turėtų priversti sunerimti kiekvieną moterį. Tačiau svarbu suvokti, kad kiekvienos moters organizmas yra skirtingas, todėl jeigu jūsų menstruacijų ciklui būdingi simptomai nesutampa su jūsų draugės ar kaimynės pojūčiais, tai dar nereiškia, kad kažkas blogai.

Užkirsti kelią ligoms padėtų kasmetinis onkocitologinis tyrimas dėl gimdos kaklelio vėžio arba profilaktinis apsilankymas pas ginekologą ar mamologą“, – dalijasi vaistininkė ir priduria, kad moterims po menopauzės nereiktų sustoti reguliariai lankytis pas ginekologą, o 25–60 metų amžiaus moterims kartą per tris metus onkocitologinį tyrimą kompensuoja ligonių kasos.

Ginekologinės apžiūros metu paprastai atliekama gimdos ir kiaušidžių echoskopija, kurios metu galima aptikti net ir nedidelius pakitimus bei nedelsiant imtis priemonių kovai su liga.

Taip pat vaistininkė primena, kad į ginekologą svarbu kreiptis įvairiais atvejais: vyresnėms nei 16 metų mergaitėms, dar nesulaukusioms menstruacijų, moterims, kurioms menstruacijos dingo daugiau nei 90 dienų, jeigu menstruacijos trunka ilgiau nei 7 dienas, o periodo ciklas yra trumpesnis nei 21 diena arba ilgesnis nei 45 dienos. Taip pat į gydytoją reiktų kreiptis ir tuo atveju, jeigu per menstruacijas netenkama ypač daug kraujo ir jos yra tokios skausmingos, kad sutrikdo įprastą dienos veiklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)