Per eksperimentus su pelėmis intensyvus stresas pažeidė kamienines ląsteles, kontroliuojančias odos bei plaukų spalvą, ir tamsiaplaukės pelės vos per kelias savaites visiškai pražilo, rašo bbc.com.

JAV ir brazilų mokslininkai tvirtina, kad šią kryptį reikėtų tyrinėti toliau, kad būtų galima sukurti vaistus nuo plaukų žilumo, kurį sukelia amžius.

Vyrai ir moterys maždaug nuo ketvirtos dešimties vidurio gali pražilti bet kuriuo metu. Tačiau tikslesnį laiką, kada pražilsite, galima nuspėti pagal savo tėvus.

Nors žmonės dažniausiai pražyla dėl natūralių senėjimo procesų ir genų, didelį vaidmenį atlieka ir stresas.

Tačiau mokslininkai iki šiol negalėjo tiksliai pasakyti, kaip stresas veikia mūsų plaukus ant galvos.

Mokslininkai manė, kad šis poveikis yra susijęs su melanocitų kamieninėmis ląstelėmis, kurios gamina melaniną ir yra atsakingos už odos ir plaukų spalvą.

Atlikdami eksperimentus su pelėmis, jie atsitiktinai aptiko įrodymų, kad tai yra tiesa.

Žili plaukai

„Dabar tikrai žinome, kad dėl šių specifinių odos ir plaukų pokyčių yra kaltas stresas. Taip pat išsiaiškinome, kaip jis veikia“, – teigė profesorė Ya Cieh Hsu iš Harvardo universiteto.

Skausmas pelių organizmuose privertė išsiskirti adrenaliną ir kortizolį, kurie savo ruožtu didino širdies ritmą ir kėlė kraujo spaudimą, taip pat darė poveikį nervų sistemai ir kėlė ūmų stresą.

Tuomet šis procesas paspartino kamieninių ląstelių, plaukų folikuluose gaminančių melaniną, žūtį.

„Kai jos dingsta, regeneruoti pigmento nebegalima – ši žala yra visiems laikams“, – sakė Ya Cieh Hsu.

Per kitą eksperimentą mokslininkai pastebėjo, kad jie gali užkirsti kelią šiems pokyčiams, duodami pelėms antihipertenzinių vaistų, mažinančių kraujo spaudimą.

Be to, lygindami skausmą kenčiančių pelių genus su kitų pelių genais, jie sugebėjo identifikuoti baltymą, kuris dalyvauja stresui darant žalą kamieninėms ląstelėms.

Kai šis baltymas – nuo ciklinų priklausanti kinazė (angl. CDK) – buvo nuslopintas, pelių kailiuko spalva daugiau nepakito.

Tai palieka mokslininkams atviras duris nutolinti plaukų žilimą, sukuriant vaistą, kuris būtų nukreiptas prieš CDK.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)