Klausimas apie idealų save mus intriguoja. Pavyzdžiui, neseniai Bazelio universitete (Šveicarija) atlikome tyrimą – 326-ioms heteroseksualioms poroms (18–88 m. amžiaus) pateikėme klausimą apie jų idealų savęs įsivaizdavimą. Ketverių metų studijų pabaigoje apklausos dalyviai apibūdino idealią savo versiją – jų paprašėme įvardinti, kokiais norėtų tapti idealiu atveju, taip pat nurodyti keturis savo idealios asmenybės aspektus, skelbia psychologytoday.com.

Sulaukėme 1181 idealios savęs versijos apibūdinimo. Šiuos apibūdinimus suskirstėme pagal vadinamąsias didžiojo penketo asmenybės dimensijas: sukalbamumas, neurotiškumas, ekstravertiškumas, atvirumas, sąmoningumas.

Tiriamieji apibūdino savo asmeninius bruožus, t. y. ar ir iki kokio laipsnio laiko save sukalbamais, neurotiškais, ekstravertais, atvirais, sąmoningais.

Susidarė įspūdis, kad žmonės norėtų kompensuoti savyje menkai išreikštas savybes, taigi idealioje savęs versijoje tos savybės būtų mažiau (tarkime, vaidingi žmonės norėtų būti mažiau vaidingi).

Paaiškėjo, kad dauguma moterų ir vyrų nori būti sukalbamesni, ypač jeigu jau yra gana sukalbami. Tai mus sutrikdė – kodėl ganėtinai sukalbamas žmogus nori būti dar sukalbamesnis? Atsakymas gana paprastas. Sukalbami žmonės laikomi švelniais, maloniais, o tai – brandžios asmenybės bruožai. Be to, paslaugumas, supratingumas, lojalumas – ne tik brandžios asmenybės savybės, bet ir padedančios socialinėms komunikacijoms savybės. Sukalbamumas žmonėms patrauklus, jiems atrodo, kad sukalbamumo negali būti per daug.

Pastebėjome ir papildymo aspektą: emociškai nestabilūs vyrai troško didesnio emocinio stabilumo. Tai galima paaiškinti dvejopai. Pirma, didėjant emociniam stabilumui, stiprėja sukalbamumas ir sąmoningumas – brandžiai asmenybei priskirtinos savybės. Antra, emocinis nestabilumas kelia pavojų romantiniams santykiams, taigi trokštantys romantinių santykių sieks emocinio stabilumo.

Tik ar realu žmonėms tapti trokštama idealia savo versija? Kai kuriems tai įmanoma, o čia gali padėti romantiniai santykiai. Literatūroje apie santykius siekis judėti idealios savęs versijos link nusakomas, pasitelkiant vadinamąjį Michelangelo fenomeną. Kodėl Michelangelo? Michelangelo Bounarroti teigė, kad skaptuodamas skulptūras iš marmuro jis tiesiog išryškina idealias figūras, o ne jas kuria.

Taigi dažnai žmonės tobulėja sąveikaudami su mylimaisiais, jų palaikome jie gali tapti geresne savo versija. Michelangelo fenomeno esmė ta, kad kiekviename žmoguje slypi ideali jo asmenybės versija, kurią gali išryškinti jų partnerių (tarsi skulptorių) matymas ir elgesys.

Pavyzdžiui, palaikantis partneris gali skatinti jus tapti atlaidesniu (t. y. tobulesne savo versija), rodydamas pavyzdį arba teikdamas socialinę paramą. Šis procesas teikia pasitenkinimo abiems pusėms. Ir priešingai – mažiau palaikantis partneris neigia, atmeta partnerio tobulesnį savęs įsivaizdavimą, siekį tapti geresniu žmogumi. Toks elgesys turi neigiamų padarinių.

Mus šiame tyrime domina individualūs Michelangelo fenomeno skirtumai: Kaip skiriasi žmonių tendencijos gauti įkvėpimo, naudos iš Michelangelo fenomeno? Kaip ir tikėjomės, paaiškėjo, kad žmonių bruožai nuspėjami – emociškai stabilesni, sukalbamesni, ekstravertiškesni žmonės labiau linkę save tobulinti. Kodėl minėti bruožai skatina asmenybių augimą porose? Tikėtina, kad emociškai stabilesni, sukalbamesni, ekstravertiškesni asmenys kasdien kuria klimatą poroje, kuris palankus asmeniniam augimui.

Pavyzdžiui, galbūt jie labiau linkę kalbėti su partneriu apie savo trūkumus, taip pat apie kiekvieno asmeninį augimą santykiuose. Laikui bėgant, žinojimas, kaip partneris norėtų patobulėti, gali tapti svarbia santykių dalimi, taip pat padėti kiekvienam iš partnerių tobulėti. Be abejo, būsimuose tyrimuose vertėtų patyrinėti galimus kasdienės elgsenos mechanizmus.

Esminės šio tyrimo išvados:

Pirma, žmonės skirtingai suvokia save ir asmeninius bruožus, kurie rodo, kokio savęs idealo bus siekiama. Antra, judėjimas tobulesnės savo versijos link yra kolektyvinis procesas, tikslas lengviau pasiekiamas, jaučiant partnerio palaikymą. Trečia, asmenybės bruožai lemia, kiek žmogus norės save tobulinti, jausdamas partnerio paramą. Kodėl nepadarius savęs tobulinimo proceso svarbia jūsų poros santykių dalimi ir neaptarus su partneriu, kaip padėti vienas kitam tobulėti?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)