Tačiau grožio industrija žada revoliuciją – vis garsiau skamba reklamos, siūlančios neinvazines, nechirurgines odos perteklių neva „stipriai“ mažinančias, raukšles lyginančias ir tuo pačiu odą stangrinančias ar riebalus tirpdančias procedūras, rašoma pranešime spaudai. Jų pagrindas – poveikis karščiu arba šalčiu.

Kas tai yra? Ar išties atrastas naujas būdas atjaunėti?

Kaip susiformuoja odos perteklius ir ar oda paveikta aparato gali susitraukti, kalbamės su aukštąjį medicinos išsilavinimą Lietuvos sveikatos universitete įgijusia, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Karolina Venslauskaite.

„Klinikoje, kurioje dirbu, vis dažniau sulaukiame pacientų po tokių grožio procedūrų. Deja, kartais jų oda būna taip nudeginta ir pažeista, kad mums sunku ką ir bepakeisti“, – sako medikė. Tačiau apie viską iš eilės.

Pasak SV plastinės chirurgijos centre dirbančios medikės, dažniausiai odos perteklius atsiranda numetus daugiau svorio. Mat augant svoriui – oda tempiasi, kiek gali. Tačiau odos galimybės nėra beribės. Itin išaugus svoriui – oda netenka elastingumo, pradeda trūkinėti, atsiranda strijos. Tai, beje, pasitaiko ir nėštumo metu.

Oda – unikalus organas, ji traukiasi

Sumažėjus apimtims, dalis odos susitraukia, tačiau ne visa. Odos pertekliumi laikoma ta, kuri, vaizdžiai kalbant, ima kaboti lyg subliuškęs oro balionėlis.

„Odos galimybė susitraukti priklauso nuo paveldimumo, amžiaus, kiek ilgai turėjote antsvorį ir t. t. Tačiau jeigu jau susidaro odos perteklius, jį įmanoma pašalinti tik chirurginiu būdu. Niekaip kitaip jos „nesutrauksi“, nors rinka perpildyta įvairiais pasiūlymais: nuo kremų, maisto papildų – iki brangių aparatinių procedūrų“, – sako K. Venslauskaitė.

Odos perteklius gali būti ir veido srityje. Dažniausiai pasitaikančios vietos – aplinka akis: subliūkšta elastingumą, stangrumą praradusi viršutinių vokų oda arba pasmunka apatinių, suformuodama, taip vadinamus, „maišelius“ paakiuose.

Galbūt bent šias problemas galima išspręsti be chirurgo įsikišimo?

Nudeginta ir surambėjusi oda

„Susigundę klaidinančia reklama, žmonės mėto pinigus kremams ar gulasi po aparatais. Baisiausi tie, kurie veikia odą karščiu. Paprastai sakant – ją nudegina. Kaitinant odą ji traukiasi, rambėja, storėja, sausėja. Oda pažeidžiama negrįžtamai, o problema lieka“, – perspėja plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja.

Tokios „grožio“ procedūros dažniausiai atliekamos eiliniuose grožio kabinetuose ar salonuose, kur dirba „specialistai“ be medicininio išsilavinimo, geriausiu atveju išklausę slaugytojo kursus.

Taigi po tokios „jauninančios“ procedūros, sužalotą odą vėliau bandoma gaivinti dar kitais aparatais, kremais, injekcijomis. Deja. Galiausiai pagalbos ieškoma pas plastikos chirurgus.

„Priklauso nuo pažeidimo laipsnio, bet tokią nudegintą odą labai sunku operuoti. Oda būna tarsi negyva: sunkiai gyja, randai nesitraukia, būna gilesni, išlieka ryškūs“, – vardina K. Venslauskaitė.

Ar operacija vienintelė išeitis?

Jos teigimu – blogiausia tai, kad šios procedūros siūlomos, kaip pirma pagalba: reklamuojant sakoma, kad plastinės operacijos daromos tik toms, kurioms nepadeda neinvazinės procedūros. O tai dar blogiau. Žmogus galvoja, kad išties – kam operuotis, kai yra toks paprastas būdas problemai išspręsti.

Deja, labai dažnai išleidžiama panaši sumą kaip ir plastinei operacijai, o problema tik gilėja. Negi operacijos baimė vis dar tokia gaji?

„Chirurginė invazija - tikrai nėra pats pirmas laiptelis ant kurio siūlome stotis pastebėjus nedžiūginančius pokyčius. Iki operacijos yra ilgas kelias. Svarbiausiai tinkamai prisižiūrėti: fizinis aktyvumas, subalansuota mitybą, gyvenimas be žalingų įpročių ir tinkamas odos drėkinimas, maitinimas, valymas“, – sako gydytoja.

K. Venslauskaitės teigimu, reiktų atskirti kasdienę odos priežiūrą nuo probleminės. Kai susiduriame su negrįžtamais procesais, reiktų nebijoti mediko pagalbos.

Odos pertekliui šalinti – tik operacija

„Kiek tenka susidurti – žmonės nuo seno labiausia bijo narkozės ir randų. Tačiau tos baimės mažai kuo pagrįstos. Bent mūsų centre, kad ir kurioje vietoje būtų šalinama oda, pjūviai daromi odos raukšlėje. Todėl tad gyjant ir bąlant randui, jis beveik pastebimas“, – sako Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja K. Venslauskaitė.

Po operacinis gijimo procesas užtrunka, tačiau rezultatas, pasak gydytojos, ilgalaikis. Vieniems pacientams jis išlieka dešimtmetį, o kitiems ir visą gyvenimą. Daug kas priklauso nuo gyvenimo būdo ir, aišku odos būklės operacijos metu bei pooperacinės priežiūros.

„Mes rekomenduojame naudoti įvairias procedūras maitinančias, drėkinančias, stangrinančias odą. Tačiau visada pabrėžiame, kad aparatai ir procedūros tik padeda palaikyti ir pastimuliuoti esamą odos būklę, tačiau situacijos nepakeičia iš esmės“, – sako gydytoja.

Atsisveikindama medikė dar kartą prašo visų, ieškančių grožio paslapčių, tikrinti juos pasiekiančią informaciją kelis kartus. Taip pat nepasitikėti ir įvairių socialiniuose tinkluose esančių grupių „patarimais“, kurie neretai būna paprasčiausia paslėpta reklama. Yra žinomi atvejai, kai patarimais dalinasi su grožio procedūromis nieko bendro neturintys asmenys, grupių administratoriai – nuo kapų tvarkytojų iki rūbų pardavėjų.

„Klauskite profesionalų. Kalbėkitės bent jau su medicininį išsilavinimą turinčiais specialistais – nepasitikėkite viskuo, ką bandoma parduoti“, – pokalbį baigia K. Venslauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)