Taip, pasiekti pokyčių gali būti sunku. Jūs kuo puikiausiai žinote, ką turite daryti, tai, ką perskaitote, jums jokia naujiena. Įpraskite kokybiškai išsimiegoti. Susitelkite į asmeninius tikslus. Neskubėkite – pokyčių link judėkite mažais žingsneliais.

Stenkitės būti pozityvūs. Tobulinkite bendravimo įgūdžius. Sveikai maitinkitės. Būkite fiziškai aktyvūs. Nieko naujo – jokių naujų sąvokų, tik tai, apie ką kalba visi ir visur.

Ar tai reiškia, kad viskas, ką perskaitote, nieko verta? Anaiptol. Antai svetainėje, kurioje skelbiamas kad ir šis rašinys, pateikiama begalė informacijos, praturtinančios ir protą, ir sielą.

Tad kodėl gyvenimas nesiklosto taip, kaip norėtumėte? Kaip, užuot toliau vien tik skaičius savigalbos knygas, pagaliau ryžtis realiems veiksmams? Jei to savęs klausinėjate, ko gero, laikas sukaupti jėgas ir įgyvendinti tuos pokyčius, kurie jūsų gyvenime kaip tik šiuo metu reikalingi, rašo B. D. Flaxington.

Visų pirma aiškiai apsibrėžkite, ko norite. Daugelis žmonių gali aiškiai pasakyti, ko tikrai nenori arba ką nori liautis daryti ir nuo ko pabėgti. Deja, jiems nelabai aišku, ką reikėtų daryti toliau. Nėra paprasta siekti tikslo, kai tiksliai nežinai, koks tas tikslas yra.

Čia ir visa esmė – pirmiausia turite įsivardyti, ką laikysite sėkme. Juk kaip kitaip sužinoti, kad tikslas pasiektas? Kokiais vertinimo kriterijais – kiekybiniais ar kokybiniais ­– vadovausitės? Vizualizuokite savo siekiamybes: jas nusipieškite, susidarykite sąrašą, nusibraižykite schemą. Darykite taip, kaip jums patogiau. Svarbiausia – kad visada žinotumėte, į kurią pusę einate ir kur pasirinktas kelias veda.

Įsivardykite kliūtis, su kuriomis, kaip manote, susidursite, ir jų neignoruokite. Pozityvioji psichologija – geras dalykas, tačiau joje pernelyg nuvertinamas faktas, kad kiekviename kelyje pasitaiko kliūčių.

Bus sunku pradėti lankyti užsiėmimus, persikelti į naujus namus ar nusipirkti automobilį, apie kurį seniai svajojate, jei visąlaik abejosite. Gyvenime retai kada pavyksta veiksmingai suderinti priešingus dalykus: sunku pasiekti savo tikslus, ignoruojant kliūtis, trukdančias jų siekti.

Tačiau tai nereiškia, kad dėl kliūčių reikia nuleisti rankas. Priešingai – jas reikia išnaudoti! Kiekviena kliūtis – tai nauja galimybė. Aiškiai jas apsibrėžkite ir tada suskirstykite: kurias iš jų galite kontroliuoti, kurioms iš jų galite daryti įtaką, o kurios nuo jūsų valios nepriklauso.

Kartais, įsivardijus kliūtis, paaiškėja, kad reikia grįžti atgal ir kiek pakoreguoti tikslus. Tikslai turi būti realistiški – tik realistiškus tikslus įmanoma pasiekti.

Supraskite, kad visi esame skirtingi: skiriasi mūsų stipriosios ir silpnosios pusės, taigi skiriasi ir galimi tobulėjimo būdai. Tai reiškia, kad turite liautis lyginę save su savo geriausiu draugu, kaimynu ar giminaičiu. Vertinkite tik savo savybes.

Orientuokitės į tai, kas sekasi būtent jums. Pagalvokite, į ką būtų verta sutelkti asmeninius išteklius. Būtent dairymasis į kitus dažniausiai užkerta kelią pirmyn. Aiškiai apsibrėžti, kuriose srityse esate stiprus ir į ką dera orientuotis, labai svarbu. To nepadaryti – rizikinga.

Žinokite, kad turite iš ko rinktis. Dažnas pusiaukelėje įstringa tik todėl, kad mano turįs vieną vienintelį pasirinkimą. Jei negaliu nubėgti maratono, kokia prasmė sportuoti? Jei per pusmetį negaliu numesti 25 kilogramų, kam apskritai kankintis ir keisti mitybos įpročius?

Užuot laikęsi įsitikinimo, kad kelias į galutinį tikslą tėra vienas, pasiieškokite kitų jo link vedančių kelių, kurių tikrai yra daugybė. Pažvelkite į visa tai kūrybiškai ir pamatysite, kad galimybių – kur kas daugiau nei viena.

Pasirinkite tą kelią, kuris jums pasirodys priimtiniausias, ir atkakliai jo laikykitės. Priėmę sprendimą, nebedvejokite – eikite tuo keliu tol, kol matysite, kad jis veda jus į tikslą.

Turėkite planą – griežtą, konkretų. Viltys, svajonės ir norai naudingi tik idėjos generavimo etape. Kai tiksliai žinosite, kur norite nueiti ir su kokiomis kliūtimis susidursite, suprasite savo žmogiškąjį faktorių ir pasirinksite, kuriuo keliu eiti tikslo link, aiškiai įsivardykite, ką konkrečiai turite padaryti ir kiek konkrečiai jums tai atsieis. Liaukitės svarstyti ir pradėkite daryti.