Šiais laikais, kai lietuviai parfumerija susidomėjo išties aistringai, sunku nepasiklysti tarp kvapų. Todėl nišinės parfumerijos namų „Olfactory Store“ įkūrėja Elvyra Stanevičiūtė sutiko papasakoti, kaip kvapai veikia lytinį potraukį, žadina arba nužudo aistrą.

– Dažnai manoma, kad afrodiziakai – legenda desperatiškiems žmonėms, kurie neturi poros. Ne veltui „afrodiziakas“ rimuojasi su „zodiakas“. Ar afrodiziakams kvapuose yra mokslinis pagrindas?

– Apie afrodiziakų poveikį aistrai ir seksualiniam potraukiui kalbama nuo senovės laikų. Buvo tikima, kad tam tikros medžiagos – dažniausiai maiste ar gėrimuose – padėdavo suvilioti romantinius partnerius, sužadinti geismą, sustiprinti libido, tačiau mokslinio pagrindimo tam nebuvo, viskas rėmėsi praktika.

Tačiau dabar neuromokslininkų plačiai ištyrinėta ir patvirtinta, kad galvos smegenų sritys, atsakingos už uoslę ir emocijas, yra glaudžiai susijusios ir priklauso viena nuo kitos. Tos smegenų struktūros susijungia į vadinamąją limbinę sistemą, kuri taip pat yra atsakinga už individo išlikimui būtinus veiksmus. „Kovok arba bėk“ (ang. fight or flight) atsako generavimas iškilus pavojui, maisto ieškojimas ir giminės pratęsimas – visi šie instinktai reguliuojami tos pačios smegenų dalies, kuri taip pat atsakinga už kvapų suvokimą. Taigi, dauginimosi instinktas neatsiejamas nuo uoslės. Ir kūno kvapas atlieka nemažą pasąmoninį vaidmenį ieškant partnerio, siekiant išvengti kraujomaišos ir pasirinkti geriausius genus būsimiems palikuonims.

Dabar neuromokslininkų plačiai ištyrinėta ir patvirtinta, kad galvos smegenų sritys, atsakingos už uoslę ir emocijas, yra glaudžiai susijusios ir priklauso viena nuo kitos.

Nenuostabu, kad nuo senovės laikų buvo stengiamasi kūną parfumuoti įvairiausiais kvapais (dažniausiai – rožių, jazminų, tuberozos ir apelsinmedžio žiedų aliejais), siekiant pritraukti partnerį, sužadinti aistrą ir seksualinį potraukį. Ši praktika vienokia ar kitokia forma išlieka iki šių dienų.

– Kodėl afrodiziakų legendą dažniau siūlo šarlatanai, o aukštojoje parfumerijoje mes dažniau kalbame apie kvapų asociacijas? Gal žmonės šiek tiek bijo mistikos?

– Aukštoji parfumerija, suklestėjusi prieš gerus du dešimtmečius, remiasi šių dienų realijomis. Universalus patarimas iš senovės laikų „pasitepk rožių aliejumi paausius ir suviliosi mylimąjį“ šiais laikais turbūt nesuveiks, nes kvapų įvairovė šiandien yra labai plati ir kiekvieno uostymo patirtis labai skirtinga.

Tačiau žinant, kad kvapai mintimis grąžina į praeitį greičiau nei garsas ar vaizdas, uostant kvapą iš praeities nostalgiją sužadinsite greičiau nei pamatę tada matytą vaizdą ar išgirdę muziką. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad asociacijos, susiformavusios per uoslę, yra stipresnės nei per kitus jutimus.

Kalbant pavyzdžiais, jei po 10 metų susitiksite buvusią meilę ir kvepėsite tais pačiais kvepalais kaip tada, jie sužadins prisiminimus efektyviau nei dėvėta ta pati suknelė ar pasimatymo metu grojusi daina.

– Kiek veiksmingi iš tiesų yra afrodiziakai kvapuose? Ar esate girdėjusi tikrų istorijų (o gal ir pati pajutusi), kad kvepiant vienaip ar kitaip – žmonės reaguoja atitinkamai? Ir kokie tie kvapai-afrodiziakai?

– Afrodiziakinės įvairių kvapų savybės yra gana plačiai ištyrinėtos neuromokslininkų. Kai kurios studijos turi tvirtą mokslinį pagrindą, tačiau taip pat yra nemažai tyrimų, kur afrodiziakų kvapuose efektyvumas priskiriamas placebo efektui – kuo labiau tiki, tuo stipriau veikia.

Įrodyta, kad stipriausių afrodiziakinių savybių turi tie kvapai, kurie iš pasąmonės pažadina mūsų gyvulišką prigimtį. Tai – dabar jau sintetiniai civeto, castoreum atitikmenys – medžiagų, kurias į kates panašūs Afrikos gyvūnai ir bebrai išskiria savo teritorijai pažymėti ir partneriui susirasti. Natūralių šių medžiagų kvapas – labai aitrus, ir šiuo metu kvepaluose nenaudojamas dėl etinių sumetimų, tačiau sintetiniai laboratorijose pagaminti jų atitikmenys – labai taiklios jų kopijos. Ypač mažos šių medžiagų koncentracijos kvepalams suteikia animalistinį efektą, ir, nors šis faktas žmones kartais trikdo, turi labai stiprų afrodiziakinį poveikį.

Jei po 10 metų susitiksite buvusią meilę ir kvepėsite tais pačiais kvepalais kaip tada, jie sužadins prisiminimus efektyviau nei dėvėta ta pati suknelė ar pasimatymo metu grojusi daina.

Jazminuose, hiacintuose, tuberozose ir apelsinmedžių žieduose randamas indolas – dar viena galinga cheminė medžiaga. Labai stipraus fekalijų kvapo, uostant gryną – dažniausiai atstumiančio aromato, indolas – dar vienas afrodiziakas, naudojant ypač mažomis koncentracijomis.

Cinamonas, juodasis pipiras, vanilė, greipfrutas – daugumai malonūs, netrikdantys kvapai – taip pat turi afrodiziakinių savybių. Jie dažniausiai veikia gerindami nuotaiką, sukeldami atsipalaidavimą, ir tokiu būdu pagerindami seksualinę patirtį.

Kalbant apie afrodiziakinių savybių turinčias kvapiąsias medžiagas labai svarbu pabrėžti, kad tikrosios afrodiziakinės savybės atsiskleidžia tik sąveikoje su natūraliu žmogaus kūno kvapu.

Esu girdėjusi ne vieną istoriją, kaip kvepalais buvo „manipuliuojama“ norint susitaikyti, pakurstyti aistrą nepratariant nė žodžio, akivaizdžiai nežengiant pirmo žingsnio – tiesa, visas tas istorijas girdėjau iš moterų (šypsosi). Atrodo, ginklas nematomas, tačiau galingas.

– Ar skirtingi kvapai skirtingai veikia žmonių lytims? Jei afrodiziakas, pavyzdžiui, cinamonas, ar jis vienodai veiks ir vyrišką, ir moterišką lytį?

– Kvapų suvokimas dėl skirtingų uostymo patirčių yra labai individualus dalykas. Sakykim, vienam cinamono kvapas asocijuosis su darželyje nemėgta manų koše ir kels neigiamus prisiminimus, kitam – su močiutės keptomis cinamoninėmis bandelėmis ir primins saugumo bei laimės jausmą. Taigi, tie patys kvapai gali veikti skirtingai ne tik skirtingoms lytims, bet ir tos pačios lyties skirtingiems individams.

Įrodyta, kad stipriausių afrodiziakinių savybių turi tie kvapai, kurie iš pasąmonės pažadina mūsų gyvulišką prigimtį. Tai – dabar jau sintetiniai civeto, castoreum atitikmenys – medžiagų, kurias į kates panašūs Afrikos gyvūnai ir bebrai išskiria savo teritorijai pažymėti ir partneriui susirasti.

Tačiau cinamonas yra geras pavyzdys. Jį, kaip afrodiziaką, galima ir uostyti, ir vartoti su maistu ar gėrimais. Vyrams cinamonas didina testosterono kiekį kraujyje, o moterims pagerina kraujotaką ir padidina libido. Nors skirtingais mechanizmais, cinamonas teigiamai veikia abi lytis, jei nėra su juo susijusios neigiamos asociacijos.

– Ar yra kvapų, veikiančių priešingai nei afrodiziakai? Ar gali būti, kad kvepiame taip, kad nuo savęs atstumiame romantinius partnerius?

– Atsakymai apie kvapus „užkoduoti“ mūsų genetikoje. Individualus žmogaus kūno kvapas labai priklauso nuo MHC genų grupės (angl. major histocompatibility complex). Tyrimai rodo, kad maloniausiai kvepia labiausiai nuo mūsų pačių genetiškai besiskiriantys žmonės – supaprastinus galima pasakyti, kad toks gamtos mechanizmas padeda išvengti kraujomaišos, ligų, silpnos imuninės sistemos mūsų palikuonims.

Žinoma, šiais laikais, kai natūralų kūno kvapą maskuojame kosmetikos ir parfumerijos priemonėmis, natūralus gamtinės atrankos mechanizmas nustumiamas į antrą planą – renkantis partnerį pasidaro svarbesni psichologiniai ir socialiniai faktoriai.

– Ar galite pasakyti vieną nišinės parfumerijos, o kitą – kokį nors labai klasikinės, masinės parfumerijos pavyzdį – kokie konkretūs kvepalai (ir kaip jie kvepia) – puikūs afrodiziakai?

– Visiems siūlyčiau išbandyti švelnų Pierre Guillaume nišinės parfumerijos namų aromatą Le Musc & Le Peau (Muskusas ir oda). Tai – septynių skirtingų muskusų mišinys, primenantis natūralų žmogaus odos kvapą, papuoštas ylang-ylang, tonka pupelės, ambros, kedro, rozmarino ir vanilės užuominomis. Kvapas švelnus, gilus, apgaubiantis tarsi antra oda, sureagavus su kūno pH atsiskleidžiantis kiekvienam skirtingai. Ne vieno parfumerijos apžvalgininko tituluotas kaip vienas iš seksualiausių visų laikų aromatų. Taikliai žurnalistės Sarah Bouasse apibūdintas: „kvepia kaip Jūs, tik… geriau!“

Laiko patikrintas Dior „J‘adore“ – jausmingas ir puikiai subalansuotas gėlių aromatas, kurio širdyje – jazminas, tuberoza, pakalnutė, frezija, magnolija, rožė. Indolas, kurio randama jazminuose ir tuberozose – stipriomis afrodiziakinėmis savybėmis pasižyminti medžiaga, pažadinanti žmonėse pirmykščius instinktus. Per daugiau nei du dešimtmečius rinkoje „J‘adore“ aromatas tapo švelnumo, moteriškų vilionių, seksualumo simboliu – tikra žanro klasika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją