Nuolatinis stresas, skubėjimas, bloga mityba mažina atsparumą virusams ir infekcijoms. Tačiau šeimos gydytoja Elena Šukė užtikrina, kad sirgti yra visiškai normalu, ir prieš sunerimstant derėtų įvertinti, ar tikrai sergama per dažnai, rašoma pranešime spaudai.

„Suaugusiems ir vaikų neturintiems žmonėms įprasta peršalimu sirgti vidutiniškai 4 kartus per metus, tačiau pvz., 20–30 metų moterys peršalimu serga dažniau nei tokio amžiaus vyrai. Vaikams peršalimo ligos dažniausiai kartojasi 6–10 kartų per metus, o jauni žmonės, kurie turi vaikų, peršalimu gali sirgti net iki 12 kartų per metus! Kuo žmogus vyresnis, tuo peršalimai retesni ir vyresni nei 60-ties metų žmonės dažniausiai serga tik kartą per metus. Taigi, jei žmogus „telpa“ į šiuos skaičius, nerimauti nėra dėl ko“, – pastebėjimais dalijasi gydytoja.

Daugelis, vos prasidėjus pirmiesiems peršalimo simptomams, suskumba ieškoti įvairiausių organizmą stiprinančių būdų. Tačiau derėtų prisiminti, kad nėra vieno maisto produkto ar staigaus imuniteto atstatymo būdo, kuris apsaugotų nuo virusų ir infekcijų tarsi pamojus burtų lazdele. Pagrindiniai imuniteto stiprinimo būdai yra ilgalaikiai ir reikalaujantys gana daug užsispyrimo.

Pasak šeimos gydytojos E. Šukės, labai didelę įtaką gerai žmogaus sveikatai daro tinkama mityba: svarbu vartoti pakankamai vaisių ir daržovių, nes su jomis gauname reikiamus vitaminus ir mikroelementus, gerti daug vandens – taip užtikrinama gera kraujotaka. Taip pat labai svarbi reguliari fizinė veikla – ji ne tik padeda išlaikyti normalų svorį, gerina emocinę savijautą, bet ir aktyvuoja baltąsias kraujo ląsteles (leukocitus), kurie kovoja su infekcijomis.

Kita dažna organizmo išsekimo priežastis – prasta psichologinė savijauta. Nuolatinis skubėjimas, stresas blogina miego kokybę, verčia jaustis piktiems. Tad jokie vitaminai ar jų kompleksai tikrai nepadės, jei kankina lėtinis nuovargis.

Kaip papildomą imuniteto stiprinimo būdą galima išskirti ir daugelio pamėgtą masažą. Masažo gydomosiomis galiomis Rytų medicina naudojasi jau labai daug metų. Gydytoja teigia, kad įrodymais pagrįstos medicinos amžiuje, tokioms netradicinėms priemonėms lieka vis mažiau vietos. Visgi 2013 metais atlikta studija įrodė, kad viso kūno masažas turi teigiamų savybių imunitetui.

„Po 45 minučių trukusio viso kūno masažo tiriamiesiems buvo rasta didesnė leukocitų koncentracija kraujyje ir mažesnė citokinų (uždegimą sukeliančių medžiagų) koncentracija. Todėl galima būtų teigti, kad reguliarus viso kūno masažas, trunkantis ne trumpiau nei 45 minutes gerina imunitetą ir padeda apsisaugoti nuo ligų“, – tyrimo rezultatus komentuoja gydytoja.

Grožio paslaugų registracijos platformos „BookitNow“ pardavimų specialistė Erika Butkienė pastebi, kad šaltuoju sezonu klientai nori pasirūpinti ne tik grožiu, bet ir emocine būkle.

„Prie viso to, kad subjūra ir atvėsta oras bei paspartėja gyvenimo tempas, rudenį dauguma mūsų susiduria ir su sveikatos problemomis. Pastebime, kad rūpintis savo ne tik fizine, bet emocine savijauta atvėsus orams tampa labiau populiaru“, – įžvalgomis dalijasi E. Butkienė.

Atsakingai rūpintis savo sveikata reikia nuolat – ne tik keičiantis metų laikams ir atvėsus orams. Taisyklinga mityba, grynas oras ir atrastas laikas poilsiui turi tapti kasdieniais gyvenimo būdo palydovais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)