Tiesa tokia, kad dietos apskritai dažniausiai nebūna veiksmingos – vis daugiau tyrimų parodo, kad dietos ne tik nepadeda sulieknėti, bet dargi skatina svorio augimą.

„Vis daugiau tyrimų įrodo, kad dietos ir maisto ribojimas siekiant sulieknėti kaip tik paskatina svorio augimą“, – sako intuityvios mitybos sistemos kūrėjos Evelyn Tribole ir Elyse Resch.

Taigi, kokia būtų alternatyva? Jei jaučiate, kad jus jau iškankino nuolatiniai badavimai ir dietos, intuityvi mityba bus tarsi šviežio oro gurkšnis.

Kas yra intuityvus valgymas?

Pasak E. Tribole ir E. Resch, intuityvus valgymas yra praktika pagrįstas požiūris į kūno ir proto dermę.
Jų teigimu, intuityvus valgymas yra dinaminė kūno ir proto intergacija. Svarbiausia, anot jų, yra šalinti kliūtis, trukdančias girdėti kūno poreikius ir juos patenkinti.

„Intuityvus valgymas padeda išreikšti pagarbą savo sveikatai, nes mes įsiklausome į kūno siunčiamus tiesioginius signalus ir į juos reaguojame, taip patenkindami savo fizinius ir psichologinius poreikius.“
Vis dėlto, anot E. Tribole ir E. Resch, intuityvus valgymas nėra nei dieta, nei mitybos sistema – tai požiūris į fizinę ir psichologinę sveikatą.

Tai kelionė į savo į kūno ir proto pažinimą, gilinantis į savo santykį su maistu ir į savo elgesio modelius, susijusius su valgymu.

„Iš esmės, jūs patys esate geriausi savo kūno ekspertai. Tik jūs patys geriausiai galite pajusti, kas yra alkis, sotumas ir pasitenkinimas. Tik jūs patys žinote savo mintis, jausmus ir patirtis. Intuityvus valgymas yra įgalinanti priemonė – laikas ją pasitelkti ir išsilaisvinti iš dietų kultūros ir apsėdimo dėl svorio kalėjimo.“

10 intuityvaus valgymo principų

Kaip jau minėjome, intuityvus valgymas nėra nei dieta, nei mitybos sistema.

Tai nuostabu, bet kaip taikyti intuityvų valgymą, kai apibrėžimas toks miglotas?

E. Tribole ir E. Resch išskyrė „10 intuityvaus valgymo principų“ – tai aiškios gairės, padedančios mokytis valgyti intuityviai.

Štai 10 principų:

1. Atsisakyti maisto ribojimo ir dietų mentaliteto

„Atsikratykite visų knygų ir žurnalų, kuriuose rašoma apie dietas – jie suteikia klaidingą viltį, kad sulieknėti galima lengvai, greitai ir visiems laikams“, – pataria E. Tribole ir E. Resch.

Pasidavę naujos dietos žavesiui, prarandame ryšį su savo intuicija, tad nebegalime maitintis intuityviai. Reikia ugdyti pasitikėjimą savimi – savo kūnu ir savo protu.

2. Gerbkite savo alkį

„Rūpinkitės biologine savo kūno mityba – užtikrinkite reikiamą kiekį energijos ir angliavandenių. Kitaip galite išprovokuoti polinkį persivalgyti“, – sako E. Tribole ir E. Resch.

Kitaip tariant, valgykite, kai išalkstate, ir niekada nemarinkite savęs badu. Labai ilgai nevalgydami peržengiame ribą, kai kūnas ir protas praranda saiko jausmą, todėl ir persivalgome.

3. Susitaikykite su maistu

Šis punktas panašus į ankstesnįjį, bet čia labiau akcentuojamas noras suvalgyti kažką riebaus ar nesveiko. Jei labai norite suvalgyti kažką riebaus ar saldaus, bet laikotės, nes nenorite nusižengti dietos taisyklėms, didelė tikimybė, kad kartą ar kitą šis noras bus stipresnis už jūsų valią ir jūs persivalgysite „draudžiamų“ produktų. Tačiau jei periodiškai leisite sau pasimėgauti norimu maistu, sugebėsite labiau kontroliuoti savo kūną ir jo poreikius.

4. Įveikite „maisto policiją“

Meskite iššūkį savo išankstinėms nuostatoms apie tai, kaip jūs turite ir kaip neturite valgyti – ypač toms nuostatoms, kurias paskatino visuomenė, ir kuri mūsų sąmonėje reiškiasi kaip „maisto policija“, kaip ją pavadino E. Tribole ir E. Resch.

„Policijos nuovada glūdi mūsų psichikos gelmėse. Iš jos garsiakalbių sklinda neigiamos pastabos, beviltiškumo permelktos frazės ir kaltinimai.“

5. Gerbkite savo sotumą

Išmokite pajusti sotumą ir gerbkite šį jausmą. Kai kūnas siunčia signalus, kad nebenori daugiau maisto, nebevalgykite. Dauguma mūsų pajutę sotumą ir toliau valgome – arba dėl to, kad esame įpratę nepalikti lėkštėje maisto, arba dėl to, maistas atrodo labai patraukliai.

Pasistenkite įsiklausyti į kūno siunčiamus signalus, kad kiekvieno valgio metu vis labiau perprastumėte pasisotinimo ribas ir suprastumėte, ką kūnas nori jums pasakyti.

6. Atraskite pasitenkinimo veiksnį

Išmokite jausti pasitenkinimą, kad išvengtumėte persivalgymo ir pagerintumėte savo santykį su maistu. Leiskite sau dažniau valgyti mėgstamą maistą malonioje aplinkoje – ilgainiui imsite pastebėti, kad sotumo jausmą užtikrina mažesnis kiekis maisto.

7. Išmokite susidoroti su savo emocijomis be maisto

Dauguma mūsų pajutę sunkias emocijas, tokias kaip liūdesys, vienišumas, pyktis ar nerimas, siekiame maisto – taip esame įpratę.

Pasistenkite atrasti kitų būdų, padedančių susidoroti su emocijomis, kad nebereikėtų jų „užvalgyti“.

Tai gali būti:

• dėmesingo įsisąmoninimo meditacija
• dienoraščio rašymas
• pokalbis su išklausyti mokančiu draugu
• savo stiprybių ir teigiamų savybių apmąstymas
• ir kt.

8. Gerbkite savo kūną

Nepaisant to, ką transliuoja žurnalai ir instagramas, nėra tokio dalyko, kaip tobulas kūnas, figūra ar svoris.

Labai nerealistiška ir žalinga stambesnio sudėjimo žmogui manyti, kad reikia būti smulkesniam (-ei) ir nuolat to siekti, o jei nepavyksta, galvoti, kad kažkas su juo (ja) negerai. Susitelkite ne į tai, kaip žūtbūt sulieknėti, bet į tai, kaip gyventi sveikiau ir kaip gerbti savo kūną ir jo poreikius.

9. Judėkite

„Nebealinkite savęs sunkiais pratimais, – pataria E. Tribole ir E. Resch. – Tiesiog daugiau judėkite, gyvenkite aktyviai ir pajuskite skirtumą. Sutelkite dėmesį į tai, kaip jaučiatės judėdami, o ne į tai, kiek kalorijų sudeginate darydami pratimą.“

Perkėlę dėmesį į judėjimo malonumą (stengdamiesi ne tik būti aktyvūs, bet ir stebėdami, kaip jaučiatės po to) ilgainiui suprasite, kad nebereikia prisiversti judėti – judėjimas taps jūsų gyvenimo būdu.

10. Gerbkite savo sveikatą

Nereikėtų sureikšminti vieno valgio, užkandžio ar netgi dienos mitybos – vienas kitas paklydimas ar nusižengimas didelio poveikio sveikatai neturi. Ilgalaikį poveikį turi įpročiai ir nuoseklumas, todėl išmokite gerbti savo sveikatą rinkdamiesi tokį maistą, kuris yra ne tik skanus, bet ir turi daug reikalingų maistinių medžiagų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)