Po nėštumo moterys dažnai susiduria su įvairiais fiziologiniais pokyčiais. Vieni dažniausių yra šie:

  • Tarpvietės plyšimas, kirpimas
  • Nugaros skausmai
  • „Mamuko pilvukas“ arba diastazė
  • Viršsvoris
  • Šlapimo nelaikymas
  • Hemorojus
  • Gimdos / makšties sienelių nusileidimas (prolapsas)
  • Sausumas makštyje
  • „Platumo” makštyje pojūtis, oras patenkantis į makštį mylėjimosi metu
  • Žemas libido, sumažėjęs seksualinis potraukis
  • Skausmas mylėjimosi metu
  • Susilpnėjęs jautrumas, orgazmų nebuvimas


Praktiškai kiekvienai mamai tenka susidurti bent su vieną iš įvardytų problemų. Liūdniausia tai, jog kartais šeimoje apie šių problemų atsiradimą žino tik pati moteris, nes jai nejauku apie tai kalbėtis, ieškotis sprendimo. Išoriškai šios intymios problemos gali likti nepastebėtos, užmaskuotos, tačiau jos daro įtaką moters savivertei, savijautai ir sveikatos būklei. Turint šias problemas tampa sunku jaustis laimingai, moteriškai, bei visavertiškai mėgautis motinyste.

Nėštumas ir gimdymas – tarsi ruletė, vienoms moterims šis gyvenimo etapas praeina itin lengvai ir greitai, jos pagimdo be komplikacijų ir atsistato be didelių pastangų. Kitoms atsistatymas užtrunka ilgą laiką, po gimdymo atsiranda daugybė pokyčių organizme, o kūno formos bei energijos lygis jau nebebūna tokie patys, kaip būdavo prieš pastojimą.

Elina Kolesnikova

Pakalbėkime apie atsistatymą po gimdymo. Kokie konkretūs veiksmai padeda moteriai lengviau atsistatyti po gimdymo?

Ką galite padaryti prieš pastojant?

Kalbant apie atsistatymą po gimdymo – šiuo klausimu reikėtų pradėti rūpintis dar nėštumo pradžioje, o dar geriau – prieš pastojant.

Itin veiksmingas būdas paruošti kūną nėštumui, gimdymui bei lengvesniam atsistatymui po jo – pradėti praktikuoti intymią gimnastiką prieš pastojant. Reguliarūs intymios gimnastikos pratimai leidžia sumažinti tarpvietės plyšimo riziką gimdymo metu, bei išvengti pilvo raumenų diastazės ir organų nusileidimo po gimdymo.

Išmokus taisyklingai daryti dubens dugną stiprinančius pratimus – galime daryti juos bet kur ir bet kada, maloniai integruoti šiuos pratimus į sportą arba kitus kasdienius veiksmus. Laiko atžvilgiu, dubens dugno raumenų tonuso palaikymui užtenka 10 minučių kokybiškos treniruotės.

Pagrindinis ir ko gero vienintelis iššūkis intymioje gimnastikoje – išmokti daryti dubens dugną stiprinančius pratimus taisyklingu ir saugiu būdu, t.y. nekeliant intraabdominalinio (vidaus organų) spaudimo ir neįtraukiant kitų raumenų. Tam, kad galėtumėte išvengti šių klaidų ir pajausti rezultatus – rekomenduojama praeiti bazinius intymios gimnastikos mokymus su specialisto priežiūra.

Ką galite padaryti nėštumo metu?

Štai keli patarimai nėštukėms, kurie padės sumažinti nėštumo pasekmes ir lengviau atsistatyti po gimdymo:

1. Palaikykite gerą fizinę formą iki pat gimdymo

Kadangi raumenys turi atmintį, fiziškai aktyvioms moterims būna paprasčiau atsikratyti papildomų centimetrų nuo juosmens po gimdymo. Jei nuolatos rūpinamės savo oda (o ne tik nėštumo metu), ji bus elastinga ir greičiausiai joje neliks strijų po nėštumo.

2. Judėkite

Nėštumas nėra priežastis paskęsti sofoje ir vengti bet kokio fizinio krūvio. Jei nėra grėsmės ir gydytojas leidžia, būtinai išbandykite jogą, nėščiųjų mankštą arba plaukimą. Taip pat labai sveika vaikščioti gryname ore.

3. Kontroliuokite savo svorį nėštumo metu

Nėštumas nėra priežastis laikytis „bandelių ir pyragaičių dietos”. Ir tegul aplinkiniai jums pataria valgyti už du – prisiminkite apie tai, kad po gimdymo gali tekti ilgai atsikratyti nereikalingų kilogramų.

4. Nenustokite mylėtis ir mėgautis intymumu su partneriu

Jei nėštumą prižiūrintis gydytojas nenurodė kitaip, seksas nėštumo metu (iki pat gimdymo dienos) yra visiškai saugus. Nėštumas kai kurioms moterims suteikia ypatingo laisvumo, moteriškumo ir seksualumo, o kadangi nėštumo metu išnyksta baimė pastoti – moteris gali labiau atsipalaiduoti ir patirti anksčiau neatrasto malonumo piko. Be to, nėštumo metu patiriamas orgazmas padeda sumažinti įtampą kryžkaulio ir mažojo dubens srityse, o jo metu gaminamas hormonas oksitocinas stiprina partnerių tarpusavio ryšius.

5. Nepanikuokite, jei kas nors negerai – tai laikina

Pigmentinės dėmės atsiranda beveik visoms nėščioms moterims. Ir nereikia griebti pemzos ir bandyti jų tučtuojau atsikratyti. Juk per kelis mėnesius po gimdymo jūsų oda atgaus pirminę išvaizdą.

6. Jei jaučiate poreikį – dėvėkite nėščiųjų diržą

Jei jaučiate, kad jūsų oda ar stuburas negali susidoroti su krūviu ir jiems reikia pagalbos, būtinai pasikonsultuokite su savo gydytoju ir išbandykite specializuotas priemones.

Kaip padėti sau po gimdymo?

1. Neskubėkite. Pradėti atsistatymą galima praėjus 1,5-2 mėnesiams po gimdymo. Kuomet išnyksta lochijos ir jus prižiūrintis gydytojas leidžia turėti lytinius santykius. Atlikus cezario pjūvio operaciją, laikotarpis padvigubėja. Bet kuriuo atveju bet kokia fizinė veikla leidžiama tik gavus gydytojo leidimą.

2. Pradėkite nuo kvėpavimo pratimų. Pirmieji fiziniai pratimai nuo kurių geriausia pradėti po gimdymo – kvėpavimo praktikos, kurios padeda ištempti ir atpalaiduoti diafragmą, kurios judėjimas nėštumo metu buvo apribotas dėl padidėjusio gimdos dydžio.

3. Atstatykite dubens dugną. Po natūralaus gimdymo pradėti praktikuoti intymią gimnastiką galima gavus gydytojo ginekologo leidimą genitaliniam seksui. Dažniausiai už 1,5-2 mėnesių. Po cezario pjūvio operacijos už 4-6 mėnesių. Tai nuostabus būdas pakelti mažojo dubens organus, susiaurinti makštį, sustiprinti giluminius raumenis bei atsikratyti tokių problemų kaip hemorojus ir šlapimo nelaikymas.

4. Pilvas po gimdymo. Iš karto po gimdymo, organizmas ruošiasi sugrįžti į priešnėštuminę būklę, pilvas pradeda trauktis, tačiau tai nėra labai greitas procesas. Dauguma moterų (nuo 66 proc. iki 100 proc.) trečiame nėštumo trimestre susiduria su tiesiųjų pilvo raumenų diastaze (išsiskyrimu). Su nėštumu susijusi diastazė daugeliu atvejų praeina savaime per pirmuosius 6-12 mėnesių po gimdymo. Tačiau maždaug 30 proc. atvejų pogimdyminė tiesiųjų raumenų diastazė išlieka visam laikui ir progresuoja.

Pirmaisiais metais po gimdymo – svarbu reguliariai atlikti diastazės savidiagnostiką ir pastebėjus tiesiųjų raumenų išsiskyrimą virš 2,2 cm vengti pratimų keliančių vidaus organų spaudimą ir dar didesnį tiesiųjų pilvo raumenų išsiskyrimą.

SVARBU: Po gimdymo būkite atsargios su pilvo raumenų stiprinančiais pratimais. Jie kelia vidaus intraabdominalinį spaudimą, kas gali provokuoti organų nusileidimą (prolapsą).

5. Šaunus pratimas, kuris padeda saugiai ir greitai atsistatyti po gimdymo yra kvėpavimo praktika – Uddiyana. Ji taip pat vadinama teisingu vakuumu. Su šia praktika ne tik numesite svorio, suteiksite pilvo raumenims stangrumo ir elastingumo bet ir pagerinsite virškinimą. Rekomenduojama mokytis vakuuminiu techniku su instruktoriaus priežiūra ir tik praėjus 2-4 mėnesiams po gimdymo.

Rekomendacijos kaip atsistatyti po atliktos epiziotomijos

Tempimo pojūčiai, gleivinės sausumas, skausmas tarpvietėje. Dar blogiau, jei epiziotomija nebuvo atlikta laiku ir plyšo tarpvietės audinys.

Po kiekvieno apsilankymo tualete būtinai nusiprauskite šiltu vandeniu.

Stebėkite, kad nebūtų vidurių užkietėjimo. Atitinkamai prižiūrėkite savo mitybą – vartokite daugiau skysto maisto ir skaidulų.

Pradėti mylėtis galite neanksčiau kaip po 1,5 mėnesio po gimdymo ir tik po gydytojo ginekologo apžiūros ir leidimo.

Po rando užgijimo būtinai reguliariai atlikite savimasažą siūlų srityje sukamaisiais judesiais ir paspaudimais. Tam naudokite specializuotą aliejų, kuris tinka intymiai sričiai. Tarpvietės kirpimas arba plyšimas neigiamai veikia mūsų jautrumą ir sugebėjimą patirti malonumus, o savimasažas padeda grąžinti jautrumą ir paleisti įtampą raumenyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją