Australų mitybos specialistė Jessica Sepel pasidalijo 12 svarbiausių patarimų, kurie turėtų padėti užimtoms moterims geriau pasirūpinti savimi.

„Puikiai suprantu, kaip tai sudėtinga moterims, kurios gyvena beprotišku tempu. Tiesa ta, kad rasti laiko pasirūpinti savo gerove gali būti sudėtinga, bet rezultatai išties nuostabūs“, – savo tinklaraštyje rašė J. Sepel.

Gaminkite maistą kartą per savaitę

Jessica dažniausiai užtrunka maždaug 1-2 valandas, kad sekmadienį pasiruoštų sveiko maisto visai savaitei. Nusipirkusi visų reikalingų produktų ji pasigamina sveikų patiekalų bei užkandžių.

Nepraleiskite pusryčių

Pusryčiai – svarbiausias dienos maistas. „Reguliariai praleisdamos pusryčius galite sulėtinti savo medžiagų apykaitą ir išbalansuoti cukraus kiekį kraujyje, o tai trukdo susitelkti dienos metu“, – sako Jessica.

Mitybos specialistė pataria valgyti baltymų ir skaidulų praturtintus pusryčius. Pavyzdžiui, virti kiaušiniai, avokado skrebutis, baltymų kokteilis, košė, graikiškas jogurtas su uogomis ar pan.

Valgykite baltymų ir gerųjų riebalų

Mitybos specialistės teigimu, valgant tinkamų angliavandenių, baltymų ir riebalų išvengsite potraukio popiet netinkamai užkandžiauti.

Sveika mityba išlaikys stabilų cukraus kiekį jūsų kraujyje“, – sako ji.

Nustatykite ribą kofeino suvartojimui

J. Sepel pataria gerti tik vieną puodelį kavos per dieną ir tai daryti prieš 10 valandą ryto.

„Per didelis kofeino suvartojimas gali lemti kortizolio ir adrenalino kiekio padidėjimą, o tai gali sukelti įvairių hormonų sutrikimų. Pavyzdžiui, gali imti kauptis svoris juosmens srityje“, – paaiškina specialistė.

Vis dėlto, jei popiet norite kavos puodelio, verčiau jį pakeiskite kiaulpienių arbata su migdolų pienu.

Visuomet gaminkite didesnes porcijas

Jessica atskleidžia, kad ji visuomet gamina didžiules porcijas maisto tam, kad likučius galėtų panaudoti kaip kitos dienos užkandžiui.

Stenkitės sumažinti streso lygį

„Kai jūsų kūnas išskiria pernelyg daug kortizolio – streso hormono – jis gali sugriauti jūsų miego režimą ir trukdyti nereikalingų kilogramų atsikratymui“, – teigia Jessica.

Specialistė pataria kasdien 10-20 min. susikurti stresui nepalankią aplinką t.y. išjungti telefoną, atlikti kvėpavimo praktiką, paskaityti knygą ar išeiti pasivaikščioti: „Laikas sau – labai svarbus sielai. Jei nerandate tam progos, kodėl gi neužsimerkus ir nesusitelkus į savo kvėpavimą, kol, pavyzdžiui, autobusu važiuojate namo?“

Venkite daug žadančių dietų

Laikydamiesi dietos, kuri žada ekstremalų svorio atsikratymą ar ilgesnį gyvenimą galite sulaukti visai priešingo rezultato. Tiesiog laikykitės sveikos mitybos principų ir to pakaks.

Susikurkite ramią vakaro rutiną

Prieš einant miegoti J. Sepel siūlo nuraminti savo nervų sistemą.

„Nenaudokite jokių technologijų bent dvi valandas prieš miegą. Prigesinkite šviesas, išsimaudykite vonioje ar paskaitykite knygą“, – pataria ji.

Prioritetu laikykite poilsį

Pasak J. Sepel, jei jaučiate, kad trūksta energijos, pasistenkite miegoti 8 valandas per naktį.

„Pasistenkite į lovą atsigulti anksti (tarp 21:30 ir 22:30 val.) Taip pat nebijokite atsisakyti vakarėlių ar susitikimų su draugais, jei jaučiate, kad jums trūksta poilsio ir reikia „pasikrauti“, – pataria specialistė.

Stebėkite, ką geriate

„Venkite arba stipriai ribokite suvartojamų gaiviųjų gėrimų kiekį. Jie gali turėti organizmui žalingų medžiagų ir žadinti potraukį saldumynams“, – sako J. Sepel.

Mitybos specialistė pataria riboti ir suvartojamo alkoholio kiekį.

Išbandykite magnio papildus

J. Sepel teigia, kad magnis daro tikrus stebuklus, kalbant apie stresą, vidurių užkietėjimą ir energijos stoką.

Visada po ranka turėkite sveikų užkandžių

Mitybos specialistė pataria visuomet turėti sveikų užkandžių, tik taip išvengsite užkandžių aparato „užpuolimo“ darbe ar artimiausioje kavinėje. Riešutai, graikiškas jogurtas su cinamonu, morkų lazdelės su humusu – tiks viskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)