Ar tiesa, kad po 30-ies dėl natūralių priežasčių sutrinka medžiagų apykaita? O gal mes pačios paskatiname organizmo senėjimo procesus? Mitus ir faktus apie medžiagų apykaitą padės atskleisti mitybos ekspertė, dietologė Natalija Nefedova.

Kaip paspartinti medžiagų apykaitą

„Virškinimo organų funkcijų pokyčiai atsiranda iš lėto, jie individualūs. Medžiagų apykaitos procesai organizme sulėtėja tik po 40–50 m. O jei sulaukus 30–35 m. priaugama svorio, suprastėja odos būklė ar atsiranda raukšlių – dažniausiai dėl to kalta netaisyklinga mityba, ekperimentavimai su dietomis, miego stoka. Ankstyvas senėjimas priklauso nuo to, ką, kaip ir kada valgome“, – pasakoja Natalija.

Galima paspartinti medžiagų apykaitą ir atkurti visus procesus, tad teisintis tuo, kad, esą, viskas, tokia, kaip buvau dvidešimties, niekada nebebūsiu, nepavyks. Ankstesnes formas ir išvaizdą susigrąžinti įmanoma, tereikia laikytis kelių taisyklių.

Didinti fizinį aktyvumą

Be judėjimo jokios dietos, detoksikavimo programos ir kitos madingos gudrybės nebus veiksmingos. Reguliarios plaukimo, gimnastikos, šokių, jogos treniruotės 20 proc. paspartina medžiagų apykaitą. Galima tiesiog reguliariai išeiti pasivaikščioti į lauką bent dvidešimčiai minučių. Svarbiausia, kad fizinis aktyvumas būtų malonus.

Reguliariai maitintis

Tam, kad organizme gamintųsi fermentai ir hormonai, jam nuolat reikia maistinių medžiagų. Kai esame alkani, medžiagų apykaita sutrinka, todėl reguliari mityba daug veiksmingesnė nei dietos.

Pusryčiauti reikia ne vėliau, nei praėjus pusvalandžiui po pabudimo. Nevalgykite gyvūninės kilmės riebalų (mėsos, sūrio, žuvies, kiaušinių). Jie spartina senėjimą ir užteršia organizmą. Geriau pakeiskite juos viso grūdo produktais, vaisiais, daržovėmis, riešutais.

Jokiu būdu negalima praleisti pietų. Per pietus reikia valgyti sotų maistą, kuriame būtų baltymų, riebalų, angliavandenių (daržovės ir vaisiai, pieno produktai, ankštinės daržovės, riešutai, kiaušiniai, sojų varškės sūris). Nuo 13:00 iki 15:30 aktyviausiai išssikiria fermentai. Jei šiuo metu nepapietaujate arba tik užkandate, organizmas „rūgštės“, vakare pajusite jėgų trūkumą, gali kilti nemaldomas noras suvalgyti kažką saldaus.

Vakarienės taip pat nereikėtų praleisti, bent jau lengvos. Plačiai paplitusi taisyklė „nevalgyti po šešių vakaro“ yra mitas. Po šešių nevalgo tie, kurie eina miegoti 21:00. O likusieji po vakarienės tiesiog turėtų palaukti 3 valandas ir tik tada eiti miegoti.

Išsimiegoti

Žmogui per parą reikia ne mažiau nei 8 valandų nepertraukiamo miego. Miego stoką organizmas dažnai bando kompensuoti saldumynais – neišsimiegojus kyla nenumaldomas noras suvalgyti šokolado, sausainių, torto, ar bent jau išgerti kakavos. Suvalgius saldumynų organizme išsiskiria malonumo hormonas dopaminas, kuris suteikia šilumos ir jaukumo jausmą, ramina ir atpalaiduoja. Tačiau galiausiai gauname nereikalingų kilogramų.

Atminkite – neišsimiegojus organizmas pereina į išgyvenimo režimą, nes jis patiria stiprų stresą. Taip pat gaminasi baimės hormonas kortizolis. Sutrikus miego režimui, laukia rimtos pasekmės: susilpnėjęs intelektas ir atmintis, išaugusi infarkto, insulto, diabeto rizika, lytinio potraukio sumažėjimas, svorio augimas, depresija ir kiti negalavimai.

Gerti užtektinai skysčių

Kai organizme trūksta skysčių, sutrinka visų sistemų veikla. Tai pasireiškia galvos svaigimu, galvos skausmu, išsiblaškymu. Troškulio jausmas yra pirmas dehidratacijos simptomas, o tai reiškia, kad organizmui jau labai trūksta skysčių.

Kai sočiai pavalgę norime saldumynų – tai ląstelių dehidratacijos požymis, smegenys jį supranta kaip norą suvalgyti ką nors saldaus.

Yra žinoma, kad per dieną reikia išgerti ne mažiau kaip 2–3 l skysčių. Į šį kiekį įeina ir vanduo, ir šviežiai išspaustos sultys, ir žolelių arbata, taip pat sultingos salotos ir sriubos. Tik nepamirškite, kad 50 proc. šio kiekio turi sudaryti grynas vanduo.

Vyrauja mitas, kad vandenį reikia gerti tik tarpuose tarp valgių. Iš tiesų sveikam žmogui vandenį galima gerti prieš valgį, valgio metu ir po valgio. Tačiau užgerti maisto kava ar arbata primygtinai nerekomenduojama, nes šie gėrimai trukdo įsisavinti geležį, cinką ir magnį. Reikėtų palaukti ne mažiau nei 30 min.

Pildyti vitamino D atsargas

Kontroliuokite vitamino D lygį. Šio vitamino stoką išduoda dantų problemos, raumenų skausmas, prislėgtumo būsena, depresyvios nuotaikos, ir lėtas žaizdų gijimas. Šio vitamino gamybą skatina saulės spinduliai. Bet kadangi ne visi turi galimybę leisti laiką saulėtose šalyse, būtina šio vitamino stoką pildyti vartojant maisto papildus.
Prieš vartojant papildus rekomenduojama apsilankyti pas gydytoją ir išsitirti kraują – tai padės nustatyti reikalingą dozę.

Nebeskaičiuoti kalorijų

Pamirškite apie dietas, kurios reikalauja skaičiuoti kalorijas. Vis vien teisingai nustatyti jų kiekio neįmanoma – po terminio apdorojimo, priklausomai nuo produkto laikymo sąlygų ir drėgmės kiekio, kalorijos gali pasikeisti.

Be to, svarbu ne tik kalorijų kiekis. Pavyzdžiui, galima gauti 1000 kalorijų iš torto, o galima gauti 2500 kalorijų valgant kiaušinius, žuvį, avokadus, kruopas, sviestą ir puikiai jaustis. Svarbu nepamiršti ir psichologinio komforto.

Kai žiūrime į maistą ir matome vien skaičius, dingta visas malonumas. Galiausiai kūnas lieka suglebęs, gyventi ir dirbti būna sunku, jėgos išsenka, plaukai tampa blausūs, oda glemba.

Jei jums rūpi, kaip paspartinti medžiagų apykaitą po 30-ies m., vertėtų įsiklausyti į šiuolaikinių patyrusių specialistų nuomonę ir nepulti šį kraštutinumus. Svarbiausia atminti, kad kiekvienas organizmas unikalus: tai, kas vienam sveika, kitam gali tik sukelti problemas.

Reguliariai maitinantis, išsimiegant, aprūpinant organizmą būtinu skysčių ir maistinių medžiagų kiekiu, nepamirštant judėjimo, o svarbiausia – mėgaujantis maistu ir gyvenimu, galima džiaugtis lieknu, sveiku ir stipriu kūnu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)