Gali susidaryti įspūdis, kad visą turimą laiką, remiantis šiandienos nuostatomis, galima skirti nebent efektyvumo pamokoms ir šiukštu negaišti jo pasimatymams, juolab kad atsiradus reikalui pavyks vienu mygtuko spustelėjimu išsiųsti kruopščiai sudėliotą klausimyną kokiam nors personažui, su kuriuo būsite „idealiai“ suporuota pažinčių svetainėje.

Turint omenyje visus suminėtus reikalavimus, belieka konstatuoti, kad pasibaigus darbo dienai, jėgų dažnai telieka vien šliūkštelėti kečupo ant vakarykščių makaronų, kristi ant sofos ir pasinerti į prostraciją per televizorių transliuojamo niekinio šou garsų fone.

Kai dėmesio centre – niekad nesibaigiantis svarbiausių užduočių sąrašas, nelieka laiko nei namams susitvarkyti, nei indams susiplauti ir dėl visur tvyrančio chaoso nuolatos graužia sąžinė. Netgi ir toms, kurioms pavyko rasti šiokią tokią pusiausvyrą ir susitvarkyti taip, kad kasdienybėje rastųsi vietos ir draugams, ir mylimam vyriškiui, ir nenuobodžiam darbui, ir kelionėms, ir aibei kitų dalykų, nuoširdžiai mėgautis gyvenimu kažkodėl nepavyksta.

Kodėl? Gal dėl to kaltas daugeliui tūkstantmečio kartos atstovų pažįstamas priekaištas: galėjai padaryti daugiau.

Remiantis statistika, net 57 proc. dabartinių trisdešimtmečių, pratusių lygintis su kitais socialiniuose tinkluose, kaltina „Facebook“ ir „Instagram“ dėl visuotinai paplitusio sėkmės kulto ir ypač kremtasi galvodami apie ateitį. Tūkstantmečio kartos atstovų galvose kirba neišspręstos psichologinės, socialinės ir finansinės problemos, todėl nekeista, kad jiems taip sunku atsipalaiduoti, ir tai, savo ruožtu, komplikuoja laimės suvokimą.

Jeigu pastovi įtampa jau ėmė kelti rimtą nerimą, pats metas pagalvoti, kaip sau padėti. Pirmiausia, atkreipkite dėmesį į toliau pateiktus patarimus iš portalo elle.ru.

Prasiblaškykite

Darosi kiek liūdna pagalvojus, kad visa mūsų veikla, įskaitant net laisvalaikio pomėgius, vis dažniau vertinama pagal tai, ar yra naudinga arba aktuali. Štai, tarkim, treniruotės – naudingos sveikatai, o kulinariniai eksperimentai suteikia galimybę išpopuliarėti socialiniuose tinkluose ir net (kas žino?) kurią nors dieną iš to užsidirbti pinigų.

Jau imame pamiršti, kad hobis – tai galimybė užsiimti tuo, kas džiugina ir teikia malonumą. Tai veikla, traukusi dar tada, kai nebuvome pasigavę noro būti produktyvūs užkrato. Šokote salsą? Rašėte eiles? Mokėtės dainuoti? Kolekcionavote pašto ženklus? Juk galite ir vėl tuo užsiimti. Atgimusi aistra tam, kas teikia vien tik malonumą, gali padėti atsikratyti liguisto noro visur įžvelgti naudą.

Atsijunkite (nuo interneto)

Išmanieji įrenginiai – klastingiausios produktyvumo pinklės. Kai telefono ekrane nuolatos blykčioja įvairiausi pranešimai, verčiantys būtinai sureaguoti, atsipalaiduoti išties sunku. Polinkis net per atostogas atrašinėti į darbines žinutes, beje, labai lengvai paaiškinamas: pastoviai naršant socialinius tinklus organizme gausėja dopamino, o šis hormonas tiesiog neleidžia atitraukti žvilgsnio nuo įrenginio ekrano.

Moksliškai įrodyta, kad ypač intensyvus išmaniojo telefono naudojimas gali sukelti stresą, miego sutrikimus, galop – depresiją. Taigi, pasiūlymas bent kelioms valandoms apie šį įrenginį negalvoti tikrai nėra nepagrįstas. Galite nakčiai palikti telefoną kitame kambaryje arba pradėti vadovautis taisykle „Prie stalo – jokių telefonų“.

Pabūkite viena

60 proc. suaugusiųjų tvirtina, kad darbas sukelia stresą. Vidinį išsekimą – vieną iš dažniausių šių dienų negalavimų – sukelia aplaidus požiūris į psichinę ir fizinę sveikatą, kai rūpinimasis savimi nustumiamas į pačia paskutinę vietą. Tokios nuostatos – ydingos, todėl būtina jas išgyvendinti ir nešykštėti laiko sau.

Pabūti vienai galima labai įvairiai – tai lemia asmeniniai polinkiai. Vienos gal pirmenybę teikia sportui, kitos – vakariniam kino seansui, dar kitos – SPA malonumams arba apsilankymui muziejuje. Rinkitės tai, kas prie širdies, leiskitės valdoma troškimų ir vykite šalin mintis apie tai, kaip galėjote pasitarnauti visuomenei per vienumoje praleistą laiką.

Paskaitykite

Skaitymas – tai veikla, kuria užsiimant pavyks nušauti du zuikius vienu šūviu – atsipalaiduoti ir praplėsti akiratį. Knygą rinkitės ne pagal reitingus, rekomendacijas ir patarimų, kaip tobulėti, gausą. Atminkite, kad skaitymas – puikus laisvalaikio praleidimo būdas. Skaitykite tik tas knygas kurias norite, o ne privalote perskaityti. Tas pats pasakytina ir apie filmus bei televizijos laidas. Tiktai tada, kai rinksitės, kas nuoširdžiai patinka, produktyvumas neteks prioritetinės vertybės galių, ir tik tada jūs pasijusite laiminga.

Pasivaikščiokite

Įrodyta, kad reguliarūs pasivaikščiojimai mažina stresą ir gerina koncentraciją. Sprendimas neskubant papietauti ir bent šiek tiek pasivaikščioti, užuot sukimšus sumuštinį prie darbo stalo, – veiksminga taktika atsikratant primesto tikslo siekti produktyvumo. Kaip rodo tyrimai, vaikščiojant smegenys pereina į meditaciją primenančią būseną, protas tampa guvesnis, o mintys – kūrybingesnės. Ypač planuoti pasivaikščiojimų tikrai nereikia. Pakaks jei bent savaitgaliais išeisite į parką ir pasimėgausite grynu oru bei gamta, išmetusios iš galvos visus darbinius rūpesčius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)