– Pradėkime nuo to: kodėl vienoms moterims nėštumo metu tinsta kojos, o kitoms ne? Nuo ko tai priklauso?

– Nėštumo metu vyksta daug pokyčių organizme, tiek hormoninių, tiek hemodinaminių. Augantis vaisius gali paspausti mažajame dubenyje esančias giliąsias venas, todėl kiek apsunkina veninį nutekėjimą iš kojų, kas gali lemti kojų tinimą. Nėštumo metu didėja cirkuliuojančio kraujo tūris, mažėja kraujagyslių pasipriešinimas, todėl lengviau prasiskverbia skysčiai į minkštuosius audinius, ką ir matome kaip tinimą. Kaip stipriai tai pasireiškia, yra labai individualu, priklauso nuo gretutinių ligų, antsvorio prieš nėštumą.

– Jei vieno nėštumo metu kojos netino, ar reiškia, kad netins ir antrą, trečią nėštumą?

– Kiekvienas nėštumas labai individualus, gali skirtis bendra mamos būklė, amžius, vaisiaus būklė, todėl ir patirtis gali skirtis.

– Ar galima tam užbėgti už akių?

– Specifinių priemonių nėra, tiesiog reikia stengtis palaikyti kuo geresnę bendrą organizmo būklę: fizinis aktyvumas, normalaus svorio palaikymas, visavertė mityba, gera esamų ligų kontrolė.

– Kiek normalu, kad nėštumo metu padidėja pati pėda? Vienu-dviem dydžiais?

– Tai visiškai normalu, juk fizikiniai dėsniai galioja ir žmogui: skysčiai linkę kauptis žemiausiose vietose.

– Ar tokia būsena nekelia pavojaus? Arba – kada tokia būsena ima kelti pavojų?

– Jei tinimas yra tik vienoje kojoje ir kyla aukštyn (blauzdą, šlaunį), atsiradęs staiga, lydimas skausmo (maudžiančio, veržiančio, difuziško) ir ypač dusulio – tikslinga nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą, dėl galimos giliųjų venų trombozės.

– Kaip sumažinti nemalonius pojūčius?

– Norint palengvinti tinimo, sunkumo pojūčius visada rekomenduoju specialias nėščiosioms skirtas kompresines kojines. Svarbu tinkamai parinkti jų dydį išsimatavus čiurnų per siauriausią vietą, blauzdų ir šlaunų per plačiausią vietą apimtis ryte, kai kojos mažiausiai patinusios. Kojinės veikia profilaktiškai, o tai reiškia, jog jos neleidžia kojoms per dieną sutinti, todėl jas užsimauti reikia ryte, nusimauti prieš miegą. Dėl besikeičiančių kūno formų, nėštumo metu kartais prireikia kelių skirtingų kojinių dydžių. Taip pat padeda pakelta kojų padėtis ilsintis, miegant.

– Ko nėštumo metu daryti negalima, norint palengvinti kojų savijautą?

– Reikėtų vengti ilgo stovėjimo nejudant, ilgo sėdėjimo.

– Ar galima tikėtis, kad po gimdymo, viskas grįš į savas vėžias savaime?

– Dauguma atvejų viskas grįžta į savas vėžes, tik laiko tarpas, per kurį tai įvyksta, gali skirtis.

– Kitoms moterims kojos ima tinti po gimdymo. Kodėl? Kaip tai susiję?

– Kartais tai būna susiję su išliekančiu antsvoriu po gimdymo, tačiau kiekvienu atveju reikėtų spręsti individualiai.

– Kaip patartumėte sureguliuoti gyvenimo būdą, kad tas netrukdytų kasdienybėje?

– Jokių stebuklų ar paslapčių nėra: fizinis aktyvumas, normalaus svorio palaikymas, visavertė mityba, gera esamų ligų kontrolė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją