Mokslininkas per skelbimą laikraštyje susisiekė su dviejų tipų žmonėmis – maniusiais, kad jiems išskirtinai sekasi, ir įsitikinusiais, kad yra nepataisomi nelaimėliai.

Iš viso tyrime dalyvavo 400 skirtingo amžiaus asmenų iš kuo įvairiausių visuomenės sluoksnių.

Per vieną iš eksperimentų ir vienos, ir kitos grupės atstovų buvo paprašyta suskaičiuoti konkrečiame laikraštyje išspausdintas nuotraukas. Tie, kurie manė, kad jiems pastoviai nesiseka, šią užduotį įvykdė per maždaug dvi minutes, o tie, kurie neabejojo savo sėkme, sugaišo vos kelias sekundes. Kodėl taip nutiko?

Dalykas tas, kad antrame minėto laikraščio puslapyje buvo išspausdintas tokio turinio pranešimas: „Liaukis skaičiuoti. Šiame laikraštyje 43 fotografijos.“ Susidaro įspūdis, kad laimės kūdikiais vadinami žmonės tiesiog atviresni galimybėms.

Per kitą eksperimentą, mokslininkas supažindino visus dalyvius su konkrečiu scenarijumi: liepė įsivaizduoti, kad jie banke, į kurį staiga įsiveržia ginkluotas nusikaltėlis. Jis iššauna tik kartą, bet kulka pataiko į tyrimo dalyvio ranką. Tada psichologas liepė pagalvoti, kaip kiekvienas asmuo vertintų tokią situaciją – kaip sėkmę, ar kaip nelaimę.

Daugelis tų, kurie nuolat kremtasi dėl nesėkmių, atsakė, kad tokia situacija būtų dar viena nelaimė jų gyvenime, be to, ne tik todėl, kad jie būtų atsidūrę banke tada, kai vykdomas apiplėšimas, bet ir todėl, kad jie vieninteliai patirtų sužalojimų.

Tie, kurie laiko save laimingais, tokią istoriją pavadino sėkmės scenarijumi: juk galėjo nutikti ir blogiau – kulka galėjo susmigti ir į galvą.

Mokslininkas teigia, kad laimingi žmonės dažniausiai linkę manyti, jog juos ištikusi nelaimė galėjo būti daug baisesnė. Kaip tik dėl šios priežasties jie pozityviau vertina save ir savo gyvenimą.

Dėl tokio vertinimo jų lūkesčiai taip pat viltingi – iš ateities jie tikisi tik gero, o šitaip nusiteikus gyvenimas automatiškai nušvinta šviesesnėmis spalvomis.

R. Wisemanas, remdamasis tyrimo rezultatais, pasiūlė formulę, galbūt padėsiančią prisišaukti sėkmę. Psichologas nustatė, kad fortūnos globotiniai paprastai naudojasi keturiais principais. Taigi, norėdami pakreipti savo gyvenimą sėkmės keliu, ir jūs turėtumėte vadovautis toliau pateiktomis taisyklėmis.

1. Plėskite savo galimybes

Būkite atviresni naujovėms ir nežinomiems dalykams, be to, pasistenkite nusiraminti.

2. Klausykite vidinio balso

Daugiau dėmesio skirkite intuicijai ir pasistenkite išgyvendinti iš galvos ramybę jaukiančias mintis.

3. Visada manykite, kad jums pasiseks

Tie, kuriems šypsosi sėkmė, visada mano, kad viskas bus gerai. Toks nusiteikimas suteikia jėgų ir motyvuoja veikti, eiti pirmyn, neatsižvelgiant į jokias kliūtis, kurių gali pasitaikyti kiekvienam.

4. Nesėkmę paverskite sėkme

Įsivaizduokite, kad viskas galėjo būti daug blogiau. Liaukitės kontempliuoti vien apie tai, kad nepavyko. Stenkitės kaip nors suvaldyti bet kurią situaciją. Patikėkite, dažnai mes per anksti nuleidžiame rankas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)