Kai susipažįstate su žmogumi ir norite pasakyti komplimentą, kokios reakcijos tikitės? Dauguma iš jūsų tikriausiai tikisi išgirsti „ačiū“. O kaip reaguotumėte, jei pagyrę, kaip gražiai žmogus atrodo ar koks jis sumanus, išgirstumėte: „Žinau.“ Galbūt vienaip reaguotumėte, jei taip atsakytų pažįstamas, ir kitaip, jei tokį atsakymą gautumėte interneto pažinčių svetainėje? Veikiausiai taip ir būtų. Tyrėjai aiškina kodėl.

Komplimentų suvokimas virtualioje erdvėje

Tyrėjos Maria DelGreco ir Amanda Denes parašė straipsnį „Nesi toks žavus, kaip įsivaizduoji“. Jame jos nagrinėjo komplimentų sakymo ir priėmimo suvokimą. Tyrėjos pastebėjo, kad heteroseksualių žmonių santykių pradžioje abiejų lyčių atstovai neišvengiamai interpretuoja komunikacijos signalus, užuominas. Jų teigimu, bendraujant internetu susikalbėti gali būti dar sudėtingiau, taigi galimi negatyvūs padariniai.

Vienas iš būdų pradėti megzti santykį, ryšį – sakyti komplimentus. M. DelGreco ir A. Denes, remdamosi savo tyrimu, apibrėžė komplimentą, kaip „kalbos aktą, kuriuo atvirai arba netiesiogiai giriamas kitas žmogus už kažką gero, ką pozityviai vertina kalbantysis ir girdintysis“ (tam, kuriam sakomas komplimentas).

Tyrėjų teigimu, komplimentai svarbūs besimezgančiuose santykiuose, o bendraujant internetu, efektyviausi – nuoširdūs komplimentai.

Kokie komplimentai sakomi žmonėms? Jų teigimu, moterys dažniausiai sulaukia komplimentų dėl išvaizdos, o vyrai – dėl to, ką turi. M. DelGreco ir A. Denes mano, kad tinkamiausias atsakymas į komplimentą – padėkojimas už jį. Jos pastebėjo, kad moterys labiau vertina komplimentus nei vyrai.

Tyrėjos savo darbe pasitelkė ir išanalizavo kelis tyrimus, o analizė parodė – komplimentais dažnai pradedami pokalbiai, ypač norint užmegzti pažintį su patikusiu priešingos lyties asmeniu, tačiau dėl lyčių ir kultūrinių skirtumų bei skirtingų lūkesčių pasitaiko nesusikalbėjimų ir netgi konfliktų.

Lūkesčių neatitikimo teorija

M. DelGreco ir A. Denes nagrinėjo moterų reakciją į komplimentus interneto pažinčių svetainėse, remdamosi lūkesčių neatitikimo teorija. Išanalizavusios 413 ką tik universitetą baigusių studentų elgesį, jos pastebėjo, kad lūkesčius negatyviai nuviliančios moterys – tos, kurios reaguoja į komplimentus pritarimu, pasigyrimu – vertinamos neigiamiau, nei tos moterys, kurios pozityviai nuvilia lūkesčius, t. y. nesutinka su komplimentu, arba tos, kurios tiesiog padėkoja už komplimentą.

Tyrėjos pabrėžė – jų tyrimas iliustruoja, kaip lūkesčių neatitiko teorija veikia naujame kontekste – interneto pažinčių sferoje. Anot tyrėjų, pozityviai lūkesčių neatitikusios moterys vertinamos palankiau – jos laikomos patrauklesnėmis, mokančiomis bendrauti, simpatingesnėmis, įtakingesnėmis, labiau savimi pasitikinčiomis. Moterys, negatyvia maniera nuviliančios lūkesčius, dažnai laikomos mažiau patraukliomis, prasčiau bendraujančiomis, mažiau simpatingomis, įtakingomis, mažiau savimi pasitikinčiomis.

Tyrėjos teigia, kad jų duomenys sutampa su ankstesnio tyrimo apie lūkesčių neatitikimo teoriją duomenimis, atskleidusiais, kad negatyvia maniera nuvilti lūkesčiai kenkė bendravimui, priešingai nei lūkesčius atitinkančios reakcijos.

M. DelGreco ir A. Denes akcentuoja – kai bendraujama internetu ir trūksta kitokių bendravimo signalų, pernelyg savimi pasitikinčioms moterims (kurios priima komplimentus, kaip savaime suprantamą dalyką) prasčiau seksis, jos netgi gali sulaukti įžeidinėjimų.

Socialinė mandagumo vertė

Regis, elementarus „ačiū“ – efektyviausias atsakymas pradinėje potencialios draugystės stadijoje. Šio paprasto žodžio tikimasi, jis mielai priimamas ir netgi laikomas kuklumo požymiu, o kuklumas – psichologiškai patraukli ir vertinama savybė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)