– Kokios yra dažniausios venų varikozės priežastys?

– Didžiausią įtaką daro amžius, paskui – rasė (baltieji yra apie vidurį), lytis – moterys dažniau serga, nėštumas ir gimdymas, stovimas darbas, genetika. Jei vienas iš tėvų sirgo venų varikoze, tikimybė, kad palikuonis sirgs siekia 40 proc., jei ši liga kamavo abu tėvus, 95 proc. tikimybė, kad kamuos ir palikuonis.

– Ar galima tam užkirsti kelią?

– Nelabai. Čia nepadės nei sportas, nei sveikas gyvenimo būdas. Svarbu, jei žmonės jaučia, kad yra kažkas blogai arba žino, kad turi venų varikozę, paprasčiausi būdai sau pagelbėti – daryti nuo stovėjimo pertraukas. Pakelti kojas, jei įmanoma. Pamankštinti blauzdas. Galiausiai reikia kreiptis į medikus.

– Kokie yra ligos simptomai?

– Kojų tinimas, maudimas, niežulys, kojų nuovargis. Jei kažką iš šių požymių pajutote, pakelkite kojas, pajudėkite. Tokie pratimai sumažina simptomus. Yra kompresinės kojinės, kurios taip pat gali pagerinti savijautą, jei nėra rimtos venų varikozės.

– Kaip žinoti ar tai rimta liga, ar tik kojų nuovargis?

– Jei pradedi dažnai jausti šiuos simptomus, pastebi, kad ant kojų daugėja mažų kapiliarų, iššoka venos, reikėtų pasirodyti gydytojui. Echoskopu patikrinama ir viskas tampa aišku. Tokius simptomus gali iššaukti daugelis ligų, todėl reikėtų išsiaiškinti, kuri kamuoja jus.

– O mėšlungis susijęs su venų varikoze?

– Taip, tai vienas iš simptomų, ypač blauzdų. O jei yra tik mėšlungis, manoma, kad žmogui trūksta tam tikrų mikroelementų, dažniausiai magnio. Jei magnis nepadeda, priežasties galima ieškoti venose.

– Kuo rizikuoja žmogus nesikreipdamas į medikus?

– Venų varikozė yra lėtinė liga, niekas nuo jos nemiršta, ji progresuoja laikui bėgant. Kažko ypatingai blogo neturėtų nutikti. Bet jei iš pradžių žmonės nenori nieko daryti, išsiplėtusios venos nelabai trukdo, pripranta, laikui bėgant problema didėja. Kai sukanka 80 metų, atsiranda gretutinių ligų, venų varikozė įsibėgėja, gali atsirasti žaizdos, o tada jau mes padėti nelabai kuo galime. Iš visų gydymų belieka kompresinės kojinės. Jei žmonės kreipiasi laiku, venų varikozė yra visiškai pagydoma.

– Gydymas yra intervencinis?

– Yra kokie 6 gydymo būdai. Visų jų principas panašus – intervencijos būdu arba ligos paveiktos venos pašalinamos, arba padaromos neveiksmingos.

– O paskui nesikartoja?

– Būna, kad laikui bėgant gali vėl atsirasti, bet taip nutinka iki 30 proc. žmonių.

– Tai svarbiausia – laikui kreiptis?

– Taip. Nes tai yra kažkas panašaus į dantų ligas. Su skaudančiu dantimi irgi gali pravaikščioti, bet kam kentėti?

– Kokios yra rekomendacijos po gydymo?

– Po gydymo kelias dienas ar savaites reikia nešioti kompresines kojines, bet iš principo žmogus gali daryti absoliučiai viską: sportuoti, važiuoti dviračiu, žaisti tenisą ir t.t.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją