Jauna dviejų vaikų mama nepuolė imtis permainų, kurių sunku laikytis. 28-erių moteris įsitikinusi – taupymas mažai susijęs su pinigais, svarbiausias nusiteikimas.

Moteris pasidalijo aštuoniais žingsniais, kurie turėtų padėti papildyti santaupas ir kitiems.

Nusistatykite tikslus

Nesvarbu, ar taupote svajonių atostogoms, ar pradiniam įnašui butui pirkti, Olivia pataria apsibrėžti konkretų tikslą, kuris padės išlaikyti motyvaciją.

„Mes nenorėjome imti paskolos namams renovuoti, jei tik galėjome to išvengti. Taupyti gali būti itin lengva, jei turite aiškų tikslą“, – savo patirtimi dalijasi moteris.

Džiaukitės tuo, ką turite

Olivia prisimena, jog mama vaikystėje jai sakydavo džiaugtis tuo, ką turi, kol dirba dėl to, ką nori pasiekti.

„Puiku turėti tikslų ir ambicijų, tačiau turite atsiminti ir tai, ką turite dabar, džiaugtis tuo. Kitu atveju nuolat kažko sieksite ir niekada nepasidžiaugsite tuo, ką turite dabar. Koks tuomet tikslas kažko siekti, jei niekada nepasidžiaugsite rezultatais?“

Gyvenkite savo gyvenimą

Taupymas ne visada reiškia tai, kad turite atsisakyti kažko, ką tiesiog dievinate.

„Žinau, kad keisti požiūrį į pinigus ir taupyti dažniausiai reiškia tai, kad turite atsisakyti dalies iki šiol reguliariai pirktų dalykų, tačiau nepamirškite, kad nepaisant to vis tiek turite gyventi ir mėgautis gyvenimu. Jei kas nors jums teikia daugybę džiaugsmo, tuomet neturėtumėte liautis tai darę“, – sako moteris.

Olivia teigia, kad taupydama sugebėjo su šeima išvažiuoti ir atostogų. „Balansas svarbiausia, ar ne? Mes vis dar išeiname pavakarieniauti, nueiname į kiną ar išvykstame atostogų. Tiesiog radome geresnių ir pigesnių būdų tai daryti“, – pasakoja O. White.

Nebijokite kalbėti apie savo finansinę padėtį

Olivios teigimu, poros ar šeimos turi kalbėtis apie pinigus ir žinoti, kur išleidžiami jų pinigai.

„Žinau, kad pinigai gali kelti žmonėms didžiulį stresą. Žinau, nes patyriau tai! Suprantu tai, tačiau svarbu suprasti savo finansinę situaciją, žinoti, kur „dingsta“ jūsų pinigai. Su vyru nuolat kalbame apie pinigus, kad žinotume, kam juos išleidžiame, kur dabar esame finansiškai ir kur norime atsidurti. Ir nesvarbu, esate pora ar šiuo metu antrosios pusės neturite – žinokite, kas vyksta su jūsų pinigais“, – teigia O. White.

Nesiskolinkite

Prieš pradėdami taupyti neturėkite jokių skolų, sako Olivia.

„Tikrai negalite pradėti taupyti pinigų, jei dar turite skolų. Aš pati niekada nesu įsiskolinusi, todėl negaliu pasidalyti patirtimi. Visgi kartą nusipirkau automobilį ir kas mėnesį už jį mokėjau, galiausiai supratau, kad taip neapsimoka ir jį pardavusi tiesiog įsigijau automobilį, kuriam turėjau pinigų. Žinoma, jis buvo gerokai senesnis, tačiau puikiai važiavo. Nuo to laiko neturėjau jokių kitų paskolų, išskyrus paskolos namui“, – pasakoja moteris.

O. White ragina pasiskaičiuoti, kam esate skolingas ir pasistengti kuo greičiau grąžinti skolas.

„Jei galite parduoti daiktus, tuomet padarykite tai. Galbūt galite parduoti automobilį ir įsigyti kitą pagal savo galimybes“, – pataria ji.

Jei daiktas nesulūžęs – netaisykite

„Galite visą gyvenimą nuolat keisti daiktus į gražesnius ar geresnius, arba galite naudoti senus, tačiau dar puikiai veikiančius ir taip sutaupyti. Pavyzdžiui, mano virtuvės stalas visai nedera prie namų interjero, tačiau jis atlieka savo funkciją. Kam jį keisti nauju?“

Pasitelkite kantrybę

Olivia pasakoja norėjusi nusipirkti fotoaparato objektyvą, tačiau nusprendė palaukti, kol išgalės tai padaryti savo lėšomis: „Laukiau daugiau nei pusmetį, kad galėčiau jį nusipirkti iš sutaupytų pinigų. Net laukiau, kol prasidės išpardavimas ir galėsiu įsigyti būtent tą, kurio noriu, tik pigiau. Laukimas padėjo suprasti, kad tikrai noriu būtent to daikto, nes praėjo daug laiko ir mano nuomonė dėl jo nepasikeitė. Žinoma, tai negalioja tokiems dideliems pirkiniams kaip namas, tačiau taip galite lengvai sutaupyti pradiniam įnašui. Darykite tai lėtai, bet užtikrintai!“

Nesilyginkite su kitais

„Socialiniai tinklai verčia mus lygintis su kitais ir galvoti, kad mums reikia daugiau ir geresnių daiktų. Tačiau, ką jie iš tiesų keičia? Nepriimkite sprendimų, ypač finansinių, remdamiesi noru padaryti įspūdį kitiems“, – pataria O. White.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt