Visuomenėje plačiai klaidžioja legenda apie tai, kad dailiosios lyties atstovės svajoja apie krūtinės didinimą, bet realybėje daugeliui moterų turima per didelė krūtinė trukdo gyventi ir jos ieško būdų, kaip ją sumažinti, rašoma pranešime spaudai.

Kodėl vienos turi mažą, o kitos – didelę krūtinę


Atsakymo į klausimą, kodėl moterims lemta turėti skirtingas iš esmės tą pačią funkciją atliekančias krūtis, mokslininkai ieško iki šiol. Tačiau yra žinoma, kad moterų krūtų dydžio skirtumai – lyginant su kitais žmogaus išvaizdą lemiančiais kūno bruožais – unikalūs.

Dar daugiau: moksliniai tyrimai rodo, kad ir iš pirmo žvilgsnio idealiai atrodanti net ir vienos moters krūtinė yra šiek tiek asimetriška. Brendimo laikotarpiu, apie 12–17 metus, hormonai skirtingai paveikia mergaičių krūtų augimą ir viena visada būna šiek tiek didesnė už kitą.

Bandant atsakyti į klausimą, kodėl skirtingų moterų krūtinės skiriasi, mokslininkai laikosi nuomonės, kad tam įtakos gali turėti genetika, kūno svoris ir amžius, vaistų vartojimas, taip pat hormonų pokyčiai brendimo ir nėštumo laikotarpiu, žindymas.

Didelė krūtinė – didelės problemos?


Dažnai moteriai didelė krūtinė trukdo dėl kosmetinių ir psichologinių priežasčių. Dėl neproporcingo kūno joms sudėtinga rasti dailiai priglundančių palaidinių ir suknelių, o ypač daug problemų kyla ieškant tinkamos liemenėlės. Specialistai pastebi, kad atrasti balansą didelę krūtinę turinčioms moterims išties sunku: jei liemenėlė neatlieka savo funkcijos ir neprilaiko krūtų, vasarą po jomis atsiranda iššutimų, jei liemenėle krūtys tinkamai prilaikomos, dėl jų svorio kenčia pečiai, į kuriuos įsirežia petnešėlės.

Be to, ne paslaptis: didesnio dydžio liemenėlės yra neišvaizdžios ir nepatogios, o dėl menko asortimento neretai pasirenkamas ir ne visai tinkamas dydis bei modelis, dėl kurio krūtinė dar labiau deformuojasi, praranda stangrumą bei kelia sveikatos problemų.

Didelę krūtinę turinčias dailiosios lyties atstoves dažnu atveju persekioja ir kasdienės problemos: jas vargina bet koks fizinis aktyvumas, dažnai jaučiamas pečių, sprando bei visos nugaros skausmas, krypsta stuburas.

Natūralūs krūtų mažinimo būdai


Moters krūtinė – skirtingai nei daugybė kitų kūno audinių – sudaryta iš liaukinio ir riebalinio audinio, tad nežymiai sumažinti krūtinę galima mažinant bendrą kūno riebalų kiekį. Tokiu atveju gali padėti sportas ir su juo derinama sveika mityba.

Tačiau paprastai tam, kad būtų pasirinktas tinkamas krūtų mažinimo būdas, būtina išsiaiškinti priežastis, kodėl krūtinė padidėjo ir pasikonsultuoti su gydytoju. Ištyręs ir bendrą moters sveikatos būklę, jis patars, kiek krūtinę įmanoma koreguoti natūraliai, o kuriais atvejais reikalingas ir neišvengiamas kompleksinis chirurginis gydymo būdas.

SV Plastinės chirurgijos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas ekspertas dr. Saulius Vikšraitis sako, kad nors lietuvaitės ir nepasižymi didelėmis krūtimis, tokios operacijos populiarėja ir yra visiškai pateisinamos: dažnu atveju tai nėra grožio užgaida, o daugelio problemų sprendimas.

Aktuali problema ir jaunoms, ir vyresnėms


S. Vikšraitis pastebi, kad su didelės krūtinės problema susiduria tiek jaunos, tiek vyresnio amžiaus moterys. Gana dažnai pagalbos kreipiasi jaunos, dar negimdžiusios, moterys ir jau gerokai vyresnės 40–50 metų dailiosios lyties atstovės. Pagrindinė priežastis – fizinis diskomfortas: vienu atveju vargina nugaros skausmai, kitu – dėl didelės krūtinės susidaręs ir apsunkinantis viršsvoris.

„Nemaža dali moterų ateina ir po gimdymo bei žindymo laikotarpio, tačiau skirtingai nei pirmosios, jos siekia išspręsti ir estetines, ir funkcines problemas. Tai – natūralu, nes tokiais atvejais krūtys nutįsta žemyn, sukrenta, išryškėja asimetrija, sutrinka svorio centras“, – sako plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas ekspertas.

Jis neslepia, kad dažna jo pacientė, patyrusi, kaip lengvai galima išspręsti problemas ir pasiekti estetiškų rezultatų, džiaugiasi ir stebisi, kodėl nesiryžo pagalbos ieškoti anksčiau.

„Nukrenta“ ir po kilogramą nuo kiekvienos krūties


Gydytojas teigia, kad krūtų mažinimo operacija nėra sudėtinga, tačiau iš specialistų reikalauja daug žinių ir didelės precizikos.

Operacijos metu pertekliniai krūties audiniai šalinami apatinėje ir šoninėse dalyse, darant apverstos T raidės formos pjūvį, taip pat atitinkamai sumažinamas ir pakeliamas nusmukęs krūtų spenelis ir pati krūtinė. Kai kuriais atvejais šalinamas krūtinės odos perteklius, ji ištempiama ir tokiu būdu sutvarkomos ant krūtinės odos dažnai atsirandančios bei matomos strijos.

„Paprastai vidutiniškai tokios operacijos metu pašaliname po 600 gramų audinio, tiesa, būna ir po vieną kilogramą iš kiekvienos krūties“, – sako S. Vikšraitis, o paklaustas, ar vėliau krūtinė negali ataugti, patikina, kad tokių atvejų jo daugiau nei dvidešimties metų praktikoje dar nepasitaikė.

Užtat kiekvienu atveju šias operacijas lydi didžiulis džiaugmas, nes rezultatai pastebimi iš karto, o grįžti į darbą moteris gali jau vos po dviejų savaičių. Nors pooperaciniu laikotarpiu pacientė dar turi kurį laiką reguliariai lankytis pas specialistą apžiūrai, nešioti specialią kompresinę liemenėlę, riboti fizinę veiklą, reguliuoti svorį, tačiau gana greitai visi pooperaciniai simptomai išnyksta, o tuo pačiu sugyja ir tampa praktiškai nepastebimi ir pjūvių randai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)