Podologė Julija Morozova nuolat pataria savo klientams dėl teisingos avalynės pasirinkimo. Ji siūlo teisingai išsimatuoti pėdos ilgį ir plotį, perkantiems internetu, o matuojantis gyvai, tinkamai įvertinti ar koja tikrai telpa, ar pirštams paliekama pakanakamai laisvos vietos (tai ypač aktualu siauresniems ir smailesniems batams, kurių dydį reiktų rinktis kiek didesnį nei įprastai), rašoma pranešime spaudai.

Pėdų priežiūra

Kaip prižiūrėti pėdas kasdien

Be to, kad reikia tinkamai pasirinkti batų dydį ir formą, podologė pataria pasirūpinti ir tinkama kasdiene pėdų priežiūra.

Pirmiausiai turite pasirūpinti tinkama higiena. Tai reiškia plauti kojas kasdien ir nusausinti kruopščiai tarpupirščius. Tai taip pat svarbu, kaip kasdien valytis dantis. Kojas ir avalynę reikėtų dezinfekuoti reguliariai. Batai, kuriuos avite ir dedate vaikams, turėtų būti visiškai sausi. Savaime suprantama, kojinės turi būti švarios, kad nesikauptų bakterijos ir nešvarumai", – pasakojo specialistė.

Nuospauda ar karpa?

Julija turi paprastą patarimą, kaip atskirti nuospaudas nuo karpų.

„Suimkite tą vietą, kurią įtarinėjate, ir spustelkite pirštu iš viršaus gilyn. Jei duria, tikėtina, kad bus nuospauda. Nes nuospaudos formuojasi į gylį. Jei neduria, pabandykite suimti lyg spuogą norėtumėt spausti, jei skauda taip suspaudus, labiausiai tikėtina, kad bus karpa. Karpos neskauda spaudžiant gilyn", – pasakojo Julija.

Pėdų priežiūra

Kodėl įauga kojų nagai ir kaip to išvengti

Pašnekovė pastebi, kad viena dažniausių neteisingos pėdų priežiūros problemų yra įaugę kojų nagai. Kas tai ir kaip tai gydoma? „Įaugęs nagas (lot. onichokriptozė) yra nago plokštelės įaugimas į odą. Ši problema pasireiškia suaugusiems ir įvairaus amžiaus vaikams: naujagimiams, mažiems vaikams ir paaugliams. Dažniausiai ši problema atitenka kojos nykščiams, tačiau gali pasitaikyti ir ant kitų kojų ar netgi rankų pirštų.

Dažnos įaugimo priežastys yra ir, jau minėta anksčiau, blogai parinkta avalynė, pernelyg aptemptos kojinės, netinkamas nagų kirpimas.

Atsiradus šiai problemai jaučiamas skausmas, diskomfortas, neretai aplanko baimė ypač mažus vaikus. Mažas vaikas verkia, yra kaprizingas, nenori vaikščioti, paaugliai dažnai apie tai nutyli galvodami, jog tai praeis savaime.

Pagrindiniai įaugusio nago (onichokriptozės) simptomai yra odos, esančios aplink nagą, paraudimas ir skausmas. Pulpuojant paraudusią vietą, gali būti jaučiamas dūrimas, o po kelių dienų, nago įaugimo vietoje, prasideda uždegimas, patinimas, paburkimas, o prisidėjus bakterinei infekcijai, susidaro pūlinys, ko pasekoje atsiranda granuliacija. Ignoruoti tokią situaciją yra labai pavojinga. Negydant gali prasidėti rimtesnės problemos, tokios kaip kraujo užkrėtimas ar osteomielitas – bakterijų sukelta infekcinė kaulo liga", – pasakojo specialistė.

Pėdų priežiūra

Kaip gydomi įaugę kojų nagai

Pastebėjus pirmus simptomus teisingiausias sprendimas, anot Julijos, yra nedelsiant kreiptis į specialistą. Pirmosiose įaugusio nago stadijose padeda konservatyvūs metodai:

  • Gydymas, skirtas kovoti su pūlingu-uždegiminiu procesu.
  • Nagų plokštelės augimo koregavimas.
  • Tamponavimas – tarp nagų plokštės ir volelio dedamas kapolino ar sterilios medžiagos gabalėlis apsaugantis nuo nagų sąlyčio su minkštais audiniais ir sukuriantis kliūtį tolesniam įaugimui. Jis nesijaučia dėvint, su juo leidžiama plaukioti, bėgioti, šokinėti.

Nago augimą koreguojančios sistemos – parenkamos atsižvelgiant į nagų storį ir minkštumą. Tvirtinamos prie nago be jokio skausmo.

Teisingi pėdų priežiūros įpročiai nuo mažų dienų

Pati studijuodama LSMU ir nuolat gilinanti savo žinias podologijos srityje, Julija moko ne tik savo vaikus teisingos pėdų priežiūros, bet ir jų bendraamžius, lankydamasi mokyklose ir vesdama edukacines pamokėles. Ji įsitikinusi, kad anksti išmokti teisingi įpročiai gali ne tik palengvinti kasdienį gyvenimą, bet ir pagerinti gyvenimo kokybę, pasitikėjimą savimi, gebėjimą pasirūpinti savimi ir tinkamai rūpintis savo sveikata.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)