Per didelis lipšnumas per anksti

Itin stipri santykių pradžia gali būti skyrybų pranašu. Anot Austino universiteto Teksase tyrėjų, jei švelnumo ir dėmesio vienas kitam lygis poroje smarkiai keičiasi per pirmuosius dvejus santuokos metus – greičiausiai tokia pora išsiskirs, skelbia womansday.com.

„Pora turi nuspręsti, kad kalbėsis ir investuos į santykius visą laiką, o ne tik jų pradžioje. Pavyzdžiui, daugybė porų kruopščiai planuoja pasimatymų naktį bent kartą per mėnesį“, – sako Tonya Graser Smith.

Nesutampantys lūkesčiai

Jei susituokiate manant, kad dabar kartu praleisite 24 valandas per parą ir kasdien eisite į nuostabius pasimatymus – greičiausiai labai nusivilsite.

„Prieš vestuves itin svarbu išsiaiškinti, kaip įsivaizduojate gyvenimą po jų. Patariu poroms emociškai apsinuoginti prieš partnerį ir papasakoti vienas kitam apie savo praeitį, tėvus, keblumus komunikuojant, finansinius įsipareigojimus ir panašiai. Neaptarus šių svarbių temų ir santykius ištikus audrai – pora neturi stipraus pagrindo“, – sako skyrybų advokatė Vikki S. Ziegler Payne.

Nepakankama tarpusavio komunikacija

Bendravimas yra raktas į sėkmingus santykius. Kone dažniausia skyrybų priežastis būna atitolimas dėl nepakankamos komunikacijos tarpusavyje ir nebegebėjimas to atkurti. „Jūsų partneris negali skaityti jūsų minčių ir jums nederėtų bandyti perskaityti partnerio minčių. Nedarykite prielaidos, kad jūsų partneris ir taip supranta, ką galvojate – pasakykite jam. Kalbėkitės nemaloniomis temomis, paaiškinkite, kas jums svarbu ar kas nesvarbu“, – sako Graser Smith.

Pasitikėjimo problemos

„Jei partneris nebėra jūsų „saugi vieta“, kur galite būti pažeidžiamu, tuomet nemaža tikimybė, kad pažeidžiamu būsite su kuo nors kitu, kuo galite pasitikėti. Emocinė išdavystė dažnai paveikesnė nei fizinė. Atsivėrimas apie savo baimes, viltis ir svajones gali būti kur kas didesnis intymumas nei seksas“, – sako psichologė.

Pagarbos stygius

„Kone kiekviena į terapeutą besikreipianti pora teigia, kad reikia padirbėti su tarpusavio komunikacija, tačiau dažniausiai jiems tiesiog trūksta pagarbos vienas kitam. Kai partneriai praranda pagarbą vienas kitam – tai atsispindi jų bendravime. Jie liaujasi kalbėję apie svarbius dalykus ir lieka paviršiuje, kur nesprendžia jokių problemų“, – sako psichologė.

Perdėta kritika

„Tu visada...“ ar „Tu niekada...“ – pažįstama? Verčiau nedarykite apibendrinimų, o rinkites efektyvesnę formuluotę: „Man taip padėtum, jei išneštum šiukšles“. Tai bus gerokai efektyviau nei priekaištas „Tu niekada neišneši šiukšlių“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)