„Tai priklauso nuo daugelio faktorių, kurie gali paskatinti greitesnį ar lėtesnį plaukų susiriebalavimą: tai lemia skalpo odos tipas bei būklė, plaukų tipas ir jų būklė, įvairių sisteminių bei įtrinamų preparatų vartojimas, plaukų dažymas ar cheminis sušukavimas ir panašiai“, – paaiškina gydytoja.

atgaivink sausus plaukus

Pasak A. Ramanauskaitės, žmogui įprasta plauti plaukus kas 2–3 dienas, tačiau yra įvairių išlygų.

„Pavyzdžiui, sergant tam tikromis galvos odos ligomis, tokiomis kaip dermatitas, žvynelinė, grybelinė infekcija, ar esant pūlinukams, keičiasi ir galvos plovimo dažnumas. Jeigu skalpo oda ar plaukų šaknys riebios, skalpas pleiskanoja ar vargina bėrimai, tepate nenuplaunamas priemones ar niežti skalpą – geriau plauti galvą dažniau. Be to, vartojant įtrinamas priemones plaukų augimui skatinti arba minėtoms ligoms gydyti, jie taip pat greičiau susiriebaluoja ir reikalauja dažnesnio plovimo.

Aušrinė Ramanauskaitė

Iš kitos pusės, kai kurie sisteminiai vaistai, kuriuos vartojame, pavyzdžiui, aknei gydyti, reguliuoja riebalinių liaukų veiklą, todėl plaukai riebaluojasi rečiau ir galime juos plauti 1–2 kartus per savaitę. Taip pat juos galima plauti rečiau, jei plaukai yra po tiesinimo keratinu, dažnai naudojate formavimo žnyples ir karšto oro plaukų džiovintuvą. Tokiu atveju plaukite plaukus rečiau nei kartą per savaitę, kad plauko stiebas, kuris jau yra pažeistas cheminių ar karščio priemonių, būtų mažiau traumuojamas. Rečiau plauti galvą reikia ir tada, kai plaukai stipriai šviesinti, išsausėję, o galvos oda sausa ir jautri“, – pataria gydytoja.

Vis dėlto, anot dermatovenerologės-trichologės, net ir atsižvelgus į visus faktorius, rekomenduojama galvos neplovimo netęsti daugiau nei 14 dienų. „Galite galvą plauti dažniau, tačiau be šampūno, tik su vandeniu (pavyzdžiui, po sporto)“, – rekomenduoja A. Ramanauskaitė.

Gydytoja pažymi, jog šampūnai išplauna ne tik purvą, negyvas ląsteles nuo skalpo paviršiaus, bet ir reikalingus riebalus, dengiančius plauko kutikulę ir saugančius nuo išsausėjimo.

„Šie aliejai yra tarsi apsauginė barjerinė plėvelė, todėl dažnas plovimas su daug detergentų ir putokšlių turinčiais šampūnais gali nualinti plauko stiebus ir galiukus. Vis tik, nors pacientai išgyvena dėl per dažno plovimo, dažniau problemų kyla dėl per reto plovimo“, – teigia ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)