Docentė, etnologė Laimutė Anglickienė pritars, kad tradicijos yra labai svarbios, tačiau laikui bėgant jos kinta ir nors dalis apeigų ritualų išlieka, šiais laikais šventės įgauna ir naują veidą.

– Ką daryti su silke, kad ji būtų kitokia?

Alfas: Šiemet silkę siūlau pasigaminti su slyvomis. Mes lietuviai esame įpratę valgyti silkę su morkomis, svogūnais, razinomis. Bet aš siūlau ją pasigaminti su šviežiomis slyvomis, marinuotais svogūnais, majonezu ir juodos duonos trupiniais. Tie, kurie visiškai nemėgsta silkės, ją gali pasigaminti su mėtomis, avokadu, žaliųjų citrinų sultimis. Taip silkė tampa visai kitokia ir nesijaučia to jos kvapo, kurio žmonės labiausiai ir nemėgsta.

– Ar esi už tai, kad reikėtų lietuviškas tradicijas šiuolaikinti ir keisti?

Alfas: Man patinka tradicijos, nes jos yra tam tikras pamatas, aišku jas galima kažkiek ir keisti. 12 patiekalų tradicija tikrai labai graži, bet kai mes pradedame juos gaminti tonomis... Jei silkės tai didelis puodas. Savo šeimoje esu įvedęs tradiciją gaminti patiekalus mažesniais kiekiais. Pvz.: pagaminame mažą lėkštę silkės ir siunčiame ją visiems aplink stalą, išdaliname ir jos nebelieka. Man nepatinka, kai ant stalo prikrauta daug patiekalų ir jie pusiau nuvalgyti. Geriau turėti šalia papildomą staliuką, ant kurio sudėti patiekalai. Mes papuošiame stalą ir neperkrauname jo, kad neatrodytų kaip turguje.

– Ar pavyksta išsaugoti tas senąsias, tikrąsias tradicijas?

Laimutė: Taip, žinoma. Aš už tai, kad tos tradicijos būtų saugomos. Bet esu iš tų šiuolaikinių etnologių. Vesdama paskaitas studentams visada sakau, kad tradicijos nėra kažkas, prie ko mes turėtumėme būti prisirišę ar prisikabinę, nes jos keičiasi. Jeigu pažiūrėtumėme į Kūčias XVI a., XIX a. arba dabar, jos būtų visiškai kitokios. Galbūt pačios apeigos, veiksmai yra tokie patys kaip ir buvo atliekami prieš 100 ar 200 metų, bet mes suteikėme jiems visai kitas reikšmes. Šventinis stalas ir maistas yra mūsų visų švenčių atributas, bet senąją, tą tikrąją apeiginę prasmę, yra išlaikęs būtent Kūčių stalas.

– Paprasta, balta mišrainė. Ar ji turi būti ant lietuviško Kūčių stalo?

Alfas: Man kartais žmonės sako, kad balta mišrainė tai jau tikrai ne lietuvių, jau tikrai negalima. Bet negi norite pasakyti, kad iš albumų ištrinkime visus žiguliukus, volgas, drabužius, kuriuos gavome arba turėjome. Aš siūlau į baltą mišrainę pažiūrėti kitaip. Pvz.: ne virti daržoves, o kepti jas orkaitėje. Kartu su majonezu įdėti konservuoto tuno. Tai bus naujas jūsų receptas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)