Ką dauguma žmonių daro netinkamai? „A news“ portalas pateikia ekspertų išvadas ir patarimus:

1. Aptarinėjate įvairias problemas

Sakoma, kad neišspręstos problemos neleidžia užmigti, o miegamasis, regis, vienintelė vieta, kur galima pričiupti savo antrąją pusę rimtam pokalbiui. Bet aptarimas neretai virsta ginču ar net barniu. Galiausiai įpykstate, o miegai išlaksto.

Patarimas: Susitaikykite su tuo, kad kol kas jūsų nuomonės skiriasi, pataria terapeutai. Per dieną ir taip pavargote, tad prieš miegą tikrai nieko nenuspręsite. Nepamirškite patarlės – rytas už vakarą protingesnis. Pokalbis pailsėjusia galva bus kur kas naudingesnis.

2. Prieš miegą nesiprausiate arba netinkamai prausiatės

Įsigalėję du pavojingi mitai:
- kad veido nereikia prausti, jeigu nenaudojate makiažo priemonių arba jei visą dieną buvote namuose,
- kad makiažo valiklio nereikia nuplauti – juk ant daugelio priemonių buteliukų taip ir parašyta.

Iš tiesų net švari, sveika oda per dieną pasidengia plonu sekreto iš prakaito ir riebalinių liaukų sluoksniu. Jei sekreto daug, užsikemša poros ir prasideda uždegimas. Be to, ant šio riebaus sluoksnio net namuose patenka dulkių, jau nekalbant apie taršą gatvėje.

O micelinio vandens ar servetėlių makiažui valyti gamintojai šį tą nutyli. Daugumos valomųjų priemonių likučius reikia nuvalyti. Tiesa, nuvalius veidą toniku vandeniu perplauti nereikia.

Patarimas: Nedelsiant išmeskite servetėles makiažui valyti – tai prasčiausia iš visų priemonių jau vien dėl to, kad didžioji dalis nešvarumų tiesiog ištepama ant veido. Skirkite 10 min. ir kruopščiai nuprauskite veidą su putomis ar su prausikliu. Ir nepalikite ant odos tariamai nenuplaunamų valymo priemonių.

Beje, gydytojų teigimu, jei vakare dėl nuovargio sunku rasti jėgų nusiprausti veidą, tai – pavojų keliantis ženklas. Galbūt esate ant chroninio išsekimo ir depresijos ribos.

3. Sportuojate ar dirbate fizinį darbą

Šiais laikais daug dėmesio skiriama sveikam gyvenimo būdui, tad daugelis žmonių po darbo lieja prakaitą sporto salėje. Bet jei treniruojatės tada, kai lauke jau prietema (trumpos žiemos dienos nesiskaito), fizinis krūvis neduos naudos, nes išderins biologinį laikrodį ir sutrikdys miegą.

Patarimas: Pagal galimybes planuokite treniruotes antrai dienos pusei, o ne vakarui. O dar geriau sportuoti ryte – gausite stiprų žvalumo, geros nuotaikos užtaisą ir visą dieną būsite produktyvesni.

4. Prieš miegą surūkote cigaretę

Daugelis žmonių, kuriems darbo metu cigaretės padeda nuslopinti stresą, įsitikinę, kad cigaretė padės atsipalaiduoti ir prieš miegą. Tačiau nikotinas ne ramina, o jaudrina nervų sistemą, taigi negarantuos gero poilsio. Ryte vėl jausite vangumą ir dirglumą. Ir tai kartosis kasdien.

Patarimas: Pasistenkite nerūkyti bent dvi valandas prieš miegą. Įprasite – ir kasdienybėje sumažės streso, teigia medikai.

5. Neapsieinate be taurės vyno

Alkoholis sutrikdo miego ciklą – miegas pasidaro paviršutinis, žmogus dažniau pabunda. Tai žalinga sveikatai ir savijautai.

Patarimas: Prieš miegą geriau pabūkite vaiku ir išgerkite stiklinę pieno arba žolelių arbatos.

6. Naršote po socialinius tinklalapius

Atrodytų, kas čia blogo, prieš miegą peržvelgti įrašus socialiniuose tinklalapiuose? Bet tyrimai rodo, kad žiūrinėjant socialinius tinklalapius smegenys siunčia signalą antinksčiams gaminti streso hormonus – adrenaliną ir kortizolį. Streso hormonai prieš miegą nežada nieko gero. Praėjus kiek laiko nerimas, prislėgtumas taps nuolatiniais jūsų palydovais.

7. Iki paskutinės akimirkos nesiskiriate su telefonu

Veikiausiai girdėjote, kad melsva elektroninių prietaisų šviesa prieš miegą kenksminga, bet vargu ar susimąstėte apie kitus nepageidautinus pasisėdėjimo su išmaniuoju telefonu padarinius. Įprotis iki vėlumos atrašinėti į darbo elektroninius laiškus paverčia miegamąjį biuru, patys nepastebite, kaip sąmonė nustoja laikyti miegamąjį poilsio vieta. Kolegos ima vertinti jūsų entuziazmą kaip savaime suprantamą dalyką ir iki pat vidurnakčio užverčia jus elektroniniais laiškais ir užduotimis.

Jūsų seksualiniam gyvenimui iškyla grėsmė, nes laiką, kurį buvo galima skirti artumui, jūs praleidote su išmaniuoju telefonu rankose. Dažnai taip daro abu partneriai.

Patarimas: Jei svarbu nepraleisti darbo reikalų būnant ne biure, apsiribokite trumpais atsakymais – informuokite žmones, kad gavote jų laiškus ir susisieksite su jais rytoj. Taip parodysite reikiamą dėmesį, o patys galėsite pailsėti. Sveikos gyvensenos specialistai pabrėžia – lova turi būti skirta tik miegui ir seksui.

8. Po vakarienės užkandžiaujate

Eiti miegoti tuščiu skrandžiu nemalonu ir kenksminga, bet ne ką geriau stipriai apkrauti virškinimo sistemą prieš miegą. Visi suvalgyti sūrūs ir saldūs maisto produktai kaupsis organizme riebalų pavidalu. O tai – tiesus kelias į antsvorį, diabetą ir kitokias sunkias ligas.

Patarimas: Pasistiprinkite, likus porai valandų prieš miegą, kad paskui nesinorėtų užkandžiauti. Vakarienei stenkitės valgyti daugiau baltymų ir sveikų riebalų. Pastarųjų turi lašiša, alyvuogės, avokadai, migdolai.

9. Prieš miegą išsiplaunate galvą

Tai nėra blogai, jei prieš miegą spėjate išsidžiovinti plaukus. Bet neretai turinčios vešlius plaukus moterys gulasi su šlapiais plaukais, o kad jie nesusiveltų, susuka į kuodą. Nedarykite šito, jei nenorite, kad plaukai nusilptų, imtų lūžinėti, įspėja ekspertai.

Patarimas: Pradžiūvusius plaukus supinkite į laisvą kasą. Tai nepakenks plaukų struktūrai, o ryte plaukus lengvai susišukuosite.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)