Moterų orgazmas vis dar kelia daug klausimų, apie jį sklando daug mitų. Neretai moterys per mažai žino apie savo anatomiją, todėl daliai seksas neteikia tokio malonumo, kokį turėtų.

Tos, kurioms sudėtinga pajusti orgazmą, gali manyti, kad joms kažkas negerai, nors šis klausimas išsprendžiamas paprasčiau, nei joms atrodo.

Su orgazmu susijusias moterų problemas galima dalinti į du tipus: pirma – kai moteris niekada nėra patyrusi orgazmo, antra – kai moteris praeityje patyrė orgazmą, o dabar nebepatiria. Būsena, kai moteris negali patirti orgazmo, vadinama anorgazmija.

„Independent“ pakalbino ginekologę, psichoseksologę Shree Datta, kuri įvardino septynias priežastis, kodėl moterys nepatiria orgazmo, ir pasiūlė problemos sprendimų.

1. Suvartotas alkoholis

Suvartojus per daug alkoholio, sutrinka kraujo pritekėjimas į klitorį (vulvos dalį), o klitorio stimuliavimas reikalingas daugumai moterų, kad jos pasiektų orgazmą.

Pasak Sh. Datta, rūkymas irgi turi įtakos. „Jei jums sunku patirti orgazmą, pagalvokite, kiek vandens per dieną išgeriate ar kiek cigarečių surūkote“, – teigė daktarė.

2. Komunikavimo sunkumai

Galėjimas atvirai pasakyti partneriui, ko norite, ar seksas jums patiko, yra svarbiausi dalykai, jei norite mėgautis seksu ir patirti orgazmą, akcentuoja Kate Moyle.

„Partneris neskaito jūsų minčių. Jei nepasakote partneriui, ko norite, nėra garantijos, kad jis tai supras, – aiškina ji. – Tinkamiausias būdas tai padaryti – išlikti pozityviai, nekritikuoti ir pagirti. Nesakykite „ne, taip man nepatinka“, sakykite „man labai patiko, kai tu..., galėsime tai pakartoti?“ arba sakykite tiesiai šviesiai, be užuominų, kad partneriui būtų aišku. Galite ir suimti jo rankas ir uždėti ant savo kūno – taip irgi parodysite, kas jums teikia malonumą.“

3. Kompleksai dėl savo kūno

Jei jaučiate nepasitikėjimą dėl savo kūno, tai gali neigiamai paveikti jūsų intymų gyvenimą, – įspėja K. Moyle.

Specialistės teigimu, tai irgi trukdo džiaugtis esama akimirka. „Negatyvios mintys trukdo atsipalaiduoti ir mėgautis fiziniais pojūčiais“, – sako ji.

4. Sveikatos sutrikimai

Dėl kai kurių sveikatos sutrikimų, ligų moterims sunku arba neįmanoma patirti orgazmo. Pvz., sergant išsėtine skleroze, sudėtinga patirti aukščiausią seksualinio malonumo tašką.

Sveikatos apsaugos specialistė įspėja nelaukti – pastebėjus tokių sunkumų, nedelsiant kreiptis pagalbos.

Kai kurie vaistai irgi gali turėti įtakos moters kūnui ir galėjimui patirti orgazmą. „Orgazmą neretai trukdo pajusti antidepresanai, antihistamininiai vaistai. Pastoviai aptarkite su savo šeimos gydytoju vartojamus vaistus ir jų dozę“, – pataria Sh. Datta.

5. Seksualinis stimuliavimas

Moterys nepatiria orgazmo ir tada, kai yra netinkamai seksualiai stimuliuojamos.

Pasak K. Moyle, viena dažnesnių priežasčių, kodėl moterims sunku pasiekti orgazmą, yra seksualinis stimuliavimas, kuris joms netinka. „Patikimiausias būdas suprasti, kas patinka būtent jums, – nes anatomija panaši, tačiau mūsų pomėgiai, norai skiriasi, – seksualiai save patyrinėti. Reikia tyrinėti ne tik genitalijas, bet visą savo kūną, norint pajusti malonumą, išanalizuoti įvairius pojūčius.“

Patartina atsiminti, kad daugumai moterų reikia stimuliuoti klitorį, kad jos patirtų orgazmą, vien nuo penetracijos jos nepajunta orgazmo“, – akcentuoja Sh. Datta. – Būtent todėl atsiminkite, kad labai svarbios įžanginės glamonės. Taip pat išbandykite įvairias pozas, parodykite partneriui, kaip jus liesti, kad stipriau seksualiai susijaudintumėte.“

6. Socialinis spaudimas

Socialinis spaudimas, kaip antai, stresas, finansiniai sunkumai, įtampa darbe ir pan. taip pat turi įtakos ir gali trukdyti patirti orgazmą, – įspėja Sh. Datta. – Paminėtinos ir santykių problemos, ypač neigiamai veikia ne iki gal išspręsti konfliktai, nepasitikėjimas.“ Daktarės teigimu, tokiais atvejais vertėtų pagalvoti apie porų terapiją.

7. Psichologinė būsena

Psichologinė būsena turi didžiulės įtakos seksualiniam gyvenimui, nuo jos priklauso, ar moteris patirs orgazmą.

Daktarė Sh. Datta aiškino: „Pavyzdžiui, jei sergate depresija, nerimo sutrikimu, gali būti sudėtinga pasiekti orgazmą.“

Jei jaučiate, kad tai – galima priežastis, kreipkitės į psichoterapijos ar pan. specialistus, kad jums suteiktų profesionalią pagalbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją