1. Plaukus pažeisti gali ir netinkamai parinktas pagalvės užvalkalas

„Dažnai ilgus plaukus ne vienerius metus alina įvairūs cheminiai produktai kosmetikos priemonėse ir kasdieniai mechaniniai veiksniai – šukavimas, plaukų formavimas įvairiais plaukų priežiūros įrankiais ir plaukų aksesuarais. Turbūt, mažai kas apie tai pagalvoja, bet senas, nuskalbtas ir šiurkštus ar įvairiais siuvinėjimais bei iškiliomis detalėmis puoštas pagalvės užvalkalas taip pat gali tapti papildomu dirgikliu, dėl kurio per naktį plaukai susivelia ir ima skilinėti. Dabar rinkoje yra didelė pasiūla šilkinių pagalvės užvalkalų, kurie mažina plaukų elektrinimąsi ir saugo plauko paviršių, todėl investuoti derėtų ne tik į kokybiškas plaukų priežiūros priemones, bet ir į savo patalynę. Tai ypač aktualu turintiems garbanotus plaukus, kurie iš prigimties yra sausesni ir linkę veltis, todėl geriausia būtų prieš miegą plaukus supinti į kasą“, – atsiųstame pranešime spaudai pataria P. Valiūnas.

2. Eiti miegoti šlapiais plaukais – nevalia

„Turbūt ne kartą iš savo kirpėjo esate girdėję – šlapių plaukų šukuoti nevalia, nes jie tuo metu yra pažeidžiamiausi, tačiau niekas apie tai nesusimąsto, kai vakare, išsitrinkę plaukus, šlapia galva gulasi miegoti. Miego metu dažniausiai vartomės nuo vieno šono ant kito, todėl drėgni plaukai nuolat trinasi į pagalvę ir rytinis nepageidaujamas rezultatas – susivėlę, sugulę ir ilgainiui – lūžinėjantys plaukai. Jeigu ryte norisi dieną pradėti puikia šukuosena, derėtų arba anksčiau vakare užsiimti vonios ritualais, kad plaukai iki miego spėtų išdžiūti, arba ryte dėl šios priežasties atsikelti anksčiau“, – sako plaukų stilistas.

3. Senovės grožio ritualai veikia, bet per dažnai šukuoti plaukų negalima

Tikrai visi filmuose yra matę sceną, kai prieš miegą tarnaitės kantriai šukuoja ilgus savo ponios plaukus, todėl šie yra žvilgantys ir sveiki. Šis senovės grožio ritualas aktualus ir dabar, tačiau dėl didelio uolumo plaukus galima pažeisti.

„Šukuoti plaukus kasdien būtina, nes taip mažiname susivėlusių kuokštų, liaudyje vadinamų „kaltūnais“, kiekį ir lengviname iššukavimą – nesusivėlę plaukai mažiau žalojami šukuojant, todėl nelūžinėja ir neskilinėja. Atlikus šią procedūrą vakare ir tinkamai miegui paruošus ne tik plaukus, bet ir patalus, ryte šukuoseną suformuoti bus daug paprasčiau. Antra priežastis, kodėl vakarinis šukavimas yra naudingas – galvos stimuliacija. Kai visą dieną plaukai ir galva kenčia nuo plaukų formavimo priemonių, plaukų gumelių, segtukų ir kitų aksesuarų, vakare juos derėtų palepinti ir atpalaiduoti. O kas gali būti geriau nei galvos masažas? Naudojant kokybišką šepetį su natūraliais šereliais, vakarinis šukavimo ritualas ne tik stimuliuos galvos kraujotaką ir skatins plaukų augimą, bet ir atpalaiduos po patirto dieną streso. Žinoma, tai daryti derėtų švelniai, kad galvos odos nepažeistumėte ir nesukeltumėte odos uždegimo. Plaukų šepetys taip pat turėtų būti kruopščiai prižiūrimas ir valomas, kad jame nesikauptų dulkės ir odos dalelės, kurios gali užteršti ką tik ištrinktus, švarius plaukus, tad rytinis rezultatas nedžiugins taip, kaip turėtų“, – pastebi P. Valiūnas.

Paulius Valiūnas

4. Tvirta taisyklė – laisva plaukų gumelė prieš miegą

Pasak ilgametę patirtį turinčio plaukų stilisto, miegoti susirišus plaukus nėra jokia nuodėmė, tačiau svarbu atsižvelgti į du veiksnius – kaip plaukai surišti ir kokia plaukų gumelė naudojama. „Geriausia prieš miegą susipinti laisvą kasą – taip plaukai nesivels, mažiau trinsis į pagalvę, o tai reiškia – bus sveikesni. Antra taisyklė – plaukų gumelė turi būti be dekoro elementų, metalinių jungčių ir laisviau surišta nei įprastai nešiojate dieną. Jeigu ryte pavyksta ją lengvai iš plaukų išimti, nereikia narplioti, pešti ar kitaip žaloti plauko – gumelė miegui yra tinkama“, – pataria jis.

5. Plaukų priežiūros priemonės – vonioje, ne lovoje

Kita dažna klientų daroma klaida, su kuria tenka susidurti plaukų stilistams – grožio priemonių perlaikymas. Manydami, kad plaukų kondicionieriaus poveikis bus intensyvesnis, kai kurie šią plaukų priežiūros priemonę palieka nenuplautą per naktį, tačiau labai nustemba, kad norimo efekto pasiekti nepavyksta. Pasak P. Valiūno, geresnio poveikio išgauti nepavyksta, nes konkrečioje priemonėje esančios veikliosios medžiagos veikia konkretų ant pakuotės nurodytą laiką – tol, kol plaukas geba jas įsisavinti. „Žinoma, tai, kad po šampūno, kuris atidaro plauko žvynelius, naudojate kondicionierių – labai gerai, nes jo paskirtis – tuos žvynelius po vonios procedūrų uždaryti, kad plaukas būtų švelnus ir blizgėtų. Tačiau kitaip nei manote, kad ir kiek ilgai kondicionierių laikysite nenuplautą, plaukams didesnės naudos iš to nebus – tik nukentės jūsų patalynė, į kurią ši grožio priemonė per naktį nusivalys“, – patirtimi dalijasi jis.

Ne mažiau žalingas įprotis – po iškilmingo vakarėlio eiti miegoti neišardžius proginės šukuosenos ir nepašalinus plaukų formavimo priemonių. Aišku, gali kilti pagunda taip norimą šukuoseną išlaikyti ir kitą dieną, tačiau šios klaidos plaukų stilistas pataria nedaryti – per ilgai palikus fiksuojamąjį purškiklį ar gelį plaukuose, šie gali išsausėti ir pasišiaušti. Be to, per naktį trinantis į pagalvę, cheminės priemonės gali sualergizuoti ir ryte atsibusite išberta niežtinčia galva.

6. Garų drėkintuvas – ne tik odai

„Kokia dažniausia bėda mūsų klimato sąlygomis? Išsausėjusi veido ir galvos oda bei pasišiaušę ir įsielektrinę plaukai. Kai veido oda išsausėja – jaučiame perštėjimą, atsiranda šerpetojimas, todėl suskumbame jai teikti pirmąją pagalbą – tepame kremu ir drėkinamosiomis veido kaukėmis, tačiau plaukus dažniausiai taip palepinti pamirštame. Įjungę garų drėkintuvą kelioms minutėms prie lovos, ne tik sudrėkinsite kvėpavimo takus ir veido odą, bet ir apsaugosite plaukus nuo perdžiūvimo bei elektrinimosi. Žinoma, tik drėkintuvas didelio efekto neduos, todėl tuomet, kai jaučiate poreikį (karštuoju metų laiku, po atostogų ar šildymo sezono metu), naudokite plaukų priežiūros priemones, prisodrintas hialurono rūgštimi ar drėkinančias plaukų kaukes“, – sako P. Valiūnas.

7. Intensyviai rankšluosčiu trinkite kojas – ne plaukus

Turbūt, teko matyti ne kartą baseine, paplūdimyje ar pirtyje kažką itin įnirtingai rankšluosčiu trinant savo plaukus. Plaukų stilistas juokauja, kad už tokį veiksmą jūsų kojos bus dėkingos, plaukai, deja, ne. „Ritmingas ir stiprus trynimas rankšluosčiu gali pagerinti kojų kraujotaką ir pašalinti negyvas ląsteles, todėl kojos atrodys ir bus sveikesnės, tačiau plaukus toks veiksmas veikia priešingai, nes ne tik juos suvelia, bet ir skatina lūžinėjimą. O juk to nei vienas nenorime? Kad ir kokia pagunda kiltų tokiu būdu greitai išdžiovinti plaukus, elkitės su jais kaip su mylimu žmogumi – švelniai: atsargiai susukite plaukus į purų, gerai drėgmę absorbuojantį rankšluostį, kelias minutes taip palaikykite, kad vandens perteklius į jį susigertų ir švelniais, tapšnojančiais judesiais nuo plaukų šaknų keliaukite iki galiukų. Kai plaukai nebevarvės, rankšluostį nuimkite – dėl tos pačios, anksčiau apkalbėtos priežasties, kad šlapi plaukai yra patys pažeidžiamiausi, todėl bet koks mechaninis veiksnys juos veikia neigiamai. Kai skiriame šiek tiek daugiau savo laiko ir meilės – viskas su kaupu grįžta atgal. Ne tik kalbant apie plaukus“, – šypsosi plaukų priežiūros ekspertas P. Valiūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją