„Nesu linkęs su tuo sutikti. Išvis nesiečiau kaklo deformacijų su amžiumi, nes kiekvienas atvejis labai individualus. Įtakos turi tiek genetika, tiek gyvenimo būdas. Turiu pacientų nuo 25 metų iki...“, – sako „SV plastinės chirurgijos centro“ ekspertas dr. Ernest Zacharevskij.

Pasak specialisto, estetinėje medicinoje kaklo būklei įvertinti naudojami kur kas konkretesni parametrai nei amžius ar liaunumas.

Minkštųjų audinių būklė ir odos stangrumas, tinkamai išreikštas žandikaulio kampas ir atitinkamai krintantis šešėlis, riebaliniai gauburėliai, raukšlės, pagurklis... tai tik keli dalykai, už kurių užkliūva patyrusi plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo akis.

„Kaklo pakitimams dėl senėjimo įvertinti mes naudojame Dedo klasifikaciją, kuri apima, taip vadinamas, 6 kaklo deformacijas“, – sako dr. E. Zacharevskij.

Beje, tikrai ne visos jos reikalauja chirurginės invazijos. Pasak eksperto, gydymą galima skirstyti į 3 stambias grupės: neinvazinis, mažai invazinis ir chirurginis.

„Mano praktika rodo, kad didžiąją dalį senėjimą išduodančių pakitimų galima pakoreguoti neinvazinėmis arba mažai invazinėmis priemonėmis,– sako dr. E. Zacharevskij. – Sudėtingos chirurginės operacijos daromos tik esant kompleksinėms problemoms. Dažniausiai jau vyresnio amžiaus pacientams.“

Kaklo deformacijos

I tipo kaklo deformacija

Dažniausiai tai jauno žmogaus kaklas: aiškiai išreikštas žandikaulis, nėra riebalinių sankaupų, geras raumenų tonusas. Įprastinė problema – sumažėjęs odos elastingumas ir pirmosios raukšlės. Tokiu atveju skiriamos odos drėkinimo ir maitinimo procedūros (biorevitalizacija su Hialurono rūgšties injekcijos, mezoterapija su vitaminų kokteliu ir pan.).

Tokios procedūros trunka apie pusvalandį. Tačiau turėtų būti kartojamos kelis kartus per metus.

II tipo kaklo deformacija

Neryški žandikaulio linija, pakitęs kampas dėl odos pertekliaus. Dažnai šiam tipui priskiriamas ir, taip vadinamas, „kalakuto pagurklis“, būdingas vyresnio amžiaus vyrams. Šios problemos gydymui rekomenduojama tiek kaklo odos patempimo operacija, tiek įvairūs mažai invaziniai būdai. Pavyzdžiui, audinių pakėlimas tirpstančiais ar netirpstančiais siūlais, kurių įvedimas nepalieka randų.

Kad ir kuris gydymas bus taikomas, namo greičiausiai grįšite tą pačią dieną. Gijimas, priklausomai nuo procedūros sudėtingumo, gali trukti savaitę.

III tipo kaklo deformacija

Neryški žandikaulio linija dėl odos pertekliaus ir nedidelės riebalų sankaupos. Šiai problemai spręsti naudojama mažai invazinės procedūros, kai pacientas dar tą pačią dieną išleidžiamas namo: dažnai panaikinamas riebalų perteklius (galimas ir neinvazinis būdas) pasmakrėje, kaklo audiniai gali būti pakeliami taikant endoskopinio pakėlimo siūlais techniką.

Po gydymo teks apie savaitę panešioti specialią medicininę kaukę arba raištį.

IV tipo kaklo deformacija

Šis tipas nustatomas, kai pakinta poodinis kaklo raumuo, kurio viena funkcijų – įtempti veido odą. Tokiu atveju išryškėja raumeninės juostos. Problemą efektyviai mažina Botulino toksino injekcijos, kuriam laikui atpalaiduojančios raumenį, sumažinančios raukšles. Taip pat naudojami įvairūs audinių užpildai, taikomas gydymas lazeriu.

Po šios procedūros namo grįšite tą pačią dieną. Priklausomai nuo procedūros sudėtingumo, gijimas gali užtrukti savaitę.

V ir VI tipo kaklo deformacija

Kai deformuojasi, traukiasi ne tik raumuo, bet ir kaulas. Vienu atveju žandikaulis tarsi pasislenka gilyn, o kakta atrodo labiau išsikišusi. Kitu atveju pasislenka poliežuvinis kaulas. Dažniausiai tai vyresnio amžiaus žmonėms būdingos problemos, lydimos viso komplekso kitų: odos pertekliaus, odos stangrumo trūkumo, riebalų sankaupų.

Kuo sudėtingesnė operacija, tuo ilgesnis gijimo periodas. Šiuo atveju į darbą galėsite grįžti po 3-4 savaičių. Tačiau rezultatu džiaugsitės ne vienerius metus.

„Kompleksinis chirurginis gydymas lemia ilgalaikius rezultatus. Pavyzdžiui, net jeigu po riebalų nusiurbimo pasmakrėje priaugsite svorio, riebalai apatinėje veido zonoje kaupsis gerokai lėčiau. Jeigu yra daromas chirurginis veido patempimas, rezultatai išlieka 5–7 metus”, – pastebi dr. E. Zacharevskij.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)