Netinkami įpročiai būdingi daugeliui žmonių, pats žmogus gali jų nė nepastebėti, tik matyti, kad partneris tolsta emociškai.

Penki netinkami įpročiai, kurie sukurs emocinį atotrūkį ir, tikėtina, atstums partnerį:

1. Per daug kritikos

Auksinė bendravimo taisyklė: 80 proc. to, ką sakote, turi būti pozityvu ar neutralu, o tik 20 proc. gali būti kritika, liepimas („išnešk šiukšles – šiandien tavo eilė“). Kai kurių porų gyvenime minėtas santykis būna atvirkščias. Kai šeimos narys nuolat reiškia didesnį ar mažesnį nepasitenkinimą, priekaištauja, kitą tai gali absoliučiai demoralizuoti. Partneriui ims atrodyti, kad jis nieko tinkamai neatlieka, taigi jis pradeda emociškai tolti.

2. Netolygūs partnerių gebėjimai išsakyti mintis ir jausmus

Kai vienas poros narys labiau sugeba kalbėti apie emocinius dalykus, ginčo, konflikto metu neišvengiamai tampa pranašesniu. Tas, kuriam sunkiau reikšti mintis ir jausmus, daugumą ginčų tarsi pralaimės, net ir tais atvejais, kai bus teisus. Laikui bėgant žmogus įpras prie to, kad ginčytis, išsakyti nerimą – beprasmiška, nes jis visada pralaimi. Rezultatas – užsidarymas savyje, atsiribojimas.

3. Empatijos trūkumas

Kai viena iš partnerių patiria emocinę įtampą, o kitas neužjaučia, nerodo empatijos, santykiams tai gali turėti labai neigiamos įtakos. Mes tikimės, kad būtent partneris bus pirmas žmogus, kuris palaikys, užjaus sunkiu metu. Jei partneris šiuo požiūriu vis nuvilia, nepalaikomas asmuo ima ieškoti, kas galėtų patenkinti jo emocinius poreikius.

4. Rimtų priekaištų nepaisymas

Pernelyg dažni skundai – problema, kita vertus, partnerio nusiskundimų, ypač besikartojančių, nepaisymas irgi kenkia santykiams, nes vienas poroje jaučiasi atstumtas. Galbūt dažniausias pavyzdys – kai vienas partneris jaučia seksualinį nepasitenkinimą, intymumo stygių. Žmonės daug kartų išsako tokio pobūdžio priekaištus ir tik nesulaukę partnerio reakcijos, pasijunta įskaudinti, atstumti ir numoja ranka. Tokiu atveju žala santykiams jau būna sunkiai atitaisoma.

5. nuolatinis lindėjimas skaitmeniniuose prietaisuose

Dauguma šiuolaikinių žmonių nuolat sukišę nosis į išmaniuosius telefonus, skiria jiems gerokai daugiau dėmesio nei savo partneriui. Jei išmanieji telefonai nepaleidžiami iš rankų prie vakarienės stalo, jei į juos žvilgčiojama pokalbio ar net intymių santykių metu, daroma didžiulė žala santykiams, partnerio gerai savijautai ir pan.

Minėti penki veiksniai būdingai praktiškai visoms poroms, klausimas, ar toks elgesys dažnas, ar tampa įpročiu. Pastaruoju atveju stipriai kenkiama santykiams. Jei neramu, ar patys neįgijote netinkamų įpročių, atvirai pasikalbėkite su partneriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)