Kokius aliejus geriausiai pasitelkti, norint išvaikyti rudens slogutį, sumažinti stresą, pranešime spaudai pasakoja „Evergetikon“ natūralios kosmetikos atstovė Lietuvoje ir Latvijoje Ieva Medžienė.

1. Levandų aliejus ypač raminantis, mažinantis pykčio, baimės jausmą, emocinį stresą. Jis gali padėti susikoncentruoti ir stabilizuoja emocijas, gerina miegą.

Tiriant levandų poveikį miegui, buvo parinkti 10 asmenų, sergančių nemiga. Liga buvo nustatyta Pitsburgo miego kokybės indeksu (PSQI). Kiekvieną vakarą buvo įpilami 6-8 lašai levandų aliejaus, kuriais pacientai kvėpavo. Jų miegas pagerėjo 2,5 balo pagal PSQI.

„Natural Medicine Journal“ aprašytas kitas tyrimas, kurio metu levandų aliejus buvo garinamas ligoninės darbuotojų patalpose. 85 proc. darbuotojų manė, kad skleidžiamas aromatas pagerino darbo aplinką ir nuotaiką.

Aromaterapija

2. Bergamočių eterinis aliejus. Jis gali sumažinti pykčio, baimės ir nepasitikėjimo jausmą, padėti išvengti streso, tinkamas naudoti, esant depresijai ir liūdnoms mintims. Gražina į realybę ir mažina nepasitikėjimą savimi. Tinkamas ramiam ir maloniam miegui.

Bergamočių aliejus išgaunamas iš Italijoje augančių nedidelių medžių vaisių, kurie šiek tiek panašūs į apelsinus, todėl aromatas yra gaivus, primenantis citriną. Naudojant masažui negalima šio gryno aliejaus tepti ant odos, jį reikėtų skiesti su augaliniu aliejumi ar kremu.

Jeigu norite pakvėpuoti nuostabiu bergamočių kvapu, dienos metu įlašinkite į garintuvą 6-8 lašus, o vakare 3-4 lašus. Nakčiai, geresniam miegui ir atsipalaidavimui galite maišyti bergamočių (3 lašai) ir levandų (2 lašai) aliejus.

3. Ylang-ylang (kananga). Manoma, kad tai pakeliantis energingumą ir suteikiantis pozityvių minčių eterinis aliejus. Jis natūraliai ramina, mažina stresą ir pykčio jausmą, atpalaiduoja, skatina pasitikėjimą savimi. Tai ypač stiprus afrodiziakas bei antidepresantas.

Kananga tai tropiniuose kraštuose, Filipinuose, Indonezijoje, Taityje augantis medis, kurio žiedai pasižymi saldžiu, svaiginančiu ir sodriu kvapu. Kanangų žiedais šių kraštų gyventojai puošia jaunavedžių lovas, manydami, kad jų aromatas pažadina aistrą.

4. Apelsinų eterinis aliejus stiprina imuninę sistemą bei aktyviai veikia nervų sistemą, todėl gali padėti esant stresinėms situacijoms. Jis gali padėti esant depresijai, pykčiui, baimės jausmui. Nokdami apelsinai sugeria gausybę saulės spindulių ir energijos, vėliau iš jų žievelės spaudžiamas aliejus grąžina šią energiją, o jo kvapas kelia šypseną, panašiai kaip saulės spinduliai už lango.

Apelsinų aliejus naudojamas odą detoksikuojantiems, stangrinantiems ir energijos suteikiantiems masažams. Jis gerina nuotaiką, todėl palengvina užklupusias liūdesio akimirkas. Vis tik dėl aktyvinančių savybių prieš naktį geriau nenaudoti. Galima pasigaminti masažui tinkamo aliejaus, kuris efektyviai gerina kraujotaką, stangrina odą, mažina skysčių kaupimąsi. 30 ml saldžiųjų migdolų aliejaus sumaišykite su 7 lašais rozmarinų ir 7 lašais apelsinų aliejais.

5. Neroli pašalina baimės jausmą, gali padėti sergant depresija (ypač kartu su ramunėle), patiriant nerimą. Jo kvapas suteikia komforto jausmą, pakelia nuotaiką, „suminkština“ emocijas. Patariama naudoti moterims, patiriančioms neigiamus priešmenstruacinius ir menopauzės simptomus, nes jis palengvina savijautą ir šiais periodais.

Maišant eterinių aliejų skirtingomis proporcijomis lengviau įveikiama depresija, per masažų seansus su šiais aliejais patiriama mažiau skausmo. 2008 metais buvo atliktas tyrimas su 58 žmonėmis, sergančiais vėžiu ir patiriančiais įvairiausius skausmus. 7 dienas pacientai buvo masažuojami aromaterapiniais aliejais, pagamintais iš smilkalų, levandų, bergamočių. Tiriamieji jautė mažesnį skausmą ir buvo geresnės nuotaikos nei įprastai.

Eteriniai aliejai naudojami keliais būdais. Namuose juos galima maišyti su vandeniu ir garinti specialiuose garintuvuose. Neturint garintuvo galima užlašinti kelis lašus ant servetėlės ir pakvėpuoti arba padėti servetėlę ant radiatoriaus. Masažui reikėtų į pagrindinį vynuogių sėklų ar saldžiųjų migdolų aliejų (30 ml) įmaišyti 15 lašų eterinio aliejaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)