Kurį laiką niekas negali sumažinti jūsų meilės, nes ji tokia graži ir švytinti, kaip rytmečio žvaigždė. O tada staiga užeinate į savo mylimojo (-osios) miegamąjį ir pamatote, kad jis (ji) vis dar miega viengulėje lovoje. Arba pastebite, kad jis (ji) prie stalo rakinėja dantis. Na, arba daro kažką panašiai atstumiančio. Taip staiga baigiasi medaus mėnesio etapas ir prasideda kažkas daug sudėtingesnio.

Taigi, meilė yra įvairiabriaunė, ir vienas iš svarbiausių dalykų, norint rasti, patirti, ir, svarbiausia, išlaikyti meilę, yra bandyti įveikti sunkumus pasitelkus empatiją, komunikaciją ir kantrybę. Tris pagrindinius santykius etapus svarbu suprasti dar ir todėl, kad abu partneriai žinotų, kokių dalykų – ir gerų, ir blogų – galima laukti ir tikėtis.

Pateikiame ekspertų patarimus, kaip elgtis visuose santykių etapuose, kad meilė su laiku ne išgaruotų, bet sustiprėtų.

1 etapas: susižavėjimo ir medaus mėnesio

Ar virš jūsų galvos skraidžioja širdelės, o miegamajame kas naktį pokši fejerverkai?

Nuėjote į tris ar keturis pasimatymus su tuo pačiu žmogumi – kas gi kita tai galėtų būti, jei ne tikroji meilė? Ar bent jau tikrasis geismas? Šio etapo metu organizme išsiskiria tokie hormonai, kaip norepinefrinas ir dopaminas (taip, svaiginantį laimės jausmą sukelaintis dopaminas). Dėl to vaikštome apimti ekstazės, susijaudinę, įsiaudrinę.

Vis dėlto šiuo susipažinimo etapu nepatariama apsiriboti vien seksu – stenkitės panirti ir į emocines gilumas. Psichiatrė Judith Orloff, parašiusi knygą apie empatus ir jautrius žmones, „Thriving as an Empath: 365 Days of Self-Care for Sensitive People“, sako, kad šiuo etapu pokalbius reikėtų strategiškai nukreipti taip, kad išsigrynintumėte bendras vertybes.

Atkreipkite dėmesį, ar jūsų išrinktasis (-oji) paiso jūsų jautrumo, ar į jį atsižvelgia. Ar jus gerbia. Pokalbių metu pasistenkite apibrėžti ir suformuluoti savo ribas ir poreikius, pavyzdžiui, informuokite, kad jus vargina didelės minios žmonių, kad jūs už jokius pasaulio pinigus nesileisite į žygį ir pan.

Savo potencialią antrąją pusę analizuokite ir įvertinkite, ar ji (jis) vertas pasitikėjimo – bendrąja prasme.

Deja, nėra taip lengva suprasti, ar žmogumi galima pasitikėti.
„Stebėkite, ar žmogaus veiksmai atitinka jo žodžius, pavyzdžiui, ar jis (ji) elgiasi vienodai su automobilių stovėjimo aikštelės prižiūrėtoju, savo draugais ir šeimos nariais? Ar jis (ji) linkęs (-usi) dalintis tuo, ką turi, su kitais?“ – klausia dr. J. Orloff. Svarbiausia – žmogaus patikimumą reikėtų vertinti ne tik pagal tai, kaip jis (ji) elgiasi su jumis, bet ir su visais jį (ją) supančiais žmonėmis.

2 etapas: praregėjimas ir neigiamų savybių pamatymas

Staigmena! Naujasis (-oji) partneris (-ė) netobulas (-a)! Toks praregėjimas būdingas kone visiems, pasiekusiems antrąjį santykių etapą, ir gali sukelti nemažai kančių. Kiekvienas mūsų į santykius ateiname su savo bagažu. Jei tas bagažas ne sunkesnis nei pomėgis žiūrėti lėkštus filmus, galbūt su tuo dar galima susitaikyti. Bet pasitaiko, kad išlenda iš tiesų tamsios žmogaus savybės ar patirtys. Tokiu atveju svarbiausia žiūrėti, kaip partneris (-ė) susidoroja su stresu, kaip save išreiškia ir į kokius kompromisus leidžiasi su savo mažiau patraukliomis savybėmis.

Dr. J. Orloff pataria visų pirma užduoti sau introspektyvius klausimus apie kitą žmogų: „Ar tas žmogus linkęs kontroliuoti, pykti, teisti kitus, ar jis nuolat prislėgtas? Ar jis suvokia šias savo savybes ir jaučia atsakomybę už savo elgesį? Ar jis nori keistis ir augti? Ar nori dirbti su savimi?“ Atsakius sau į šiuos klausimus, daug kas paaiškėja.
Pastebėjus ir įvertinus kito žmogaus tamsiąją pusę, santykiai tampa intensyvesni, nebe tokie paviršutiniški, vienabriauniai kaip medaus mėnesio fazėje.

Pačioje santykių pradžioje abu partneriai stengiasi pasirodyti iš geriausios pusės, ir tai visiškai logiška. O šiuo, antruoju etapu, pradedate suvokti, ar šis žmogus sugeba suprasti ir jūsų šešėlinę pusę. Galbūt nustebsite pamatę, koks supratingas ir atviras jūsų mylimas žmogus, bet galite pamatyti ir tai, kad judu nesuderinami, arba kad jūs susitikinėjate su narcisistine asmenybe.

„Empatas ir narcisistinė asmenybė fatališkai traukia vienas kitą, todėl labai svarbu atskirti narcisistines savybes“, – sako dr. J. Orloff. – Išreikšti narcizai visiškai neturi empatijos ir yra emociškai neprieinami, nors ir yra įgudę viliotojai, tad jiems puikiai sekasi pirmajame santykių etape.“

Iš esmės, reikėtų įžvelgti potencialų blogį dar prieš apsisprendžiant būti su kažkuo kartu. Tai, pasak dr. J. Orloff, yra sunkiausias santykių etapų aspektas. Šiuo etapu abu partneriai emociškai tikrinami, kiek jų santykiai gali pakelti. Tačiau jei šį etapą įveiksite gyvi, didelė tikimybė, kad gyvensite kartu ilgai ir laimingai.

„Jei radote žmogų, su kuriuo jums gera būti, ir su kuriuo esate suderinami, verta likti su tuo žmogumi ir toliau šlifuoti santykius, – sako ji. – Tada jūsų santykiai išties bus pagrįsti tikra meile.“

3 etapas: autentiška komunikacija

Jūs daug barėtės ir konfliktavote, bet sugebėjote pereiti šį etapą nenužudę abipusės meilės. Iš pradžių antrosios pusės keistumai jums buvo mieli, po to bjaurūs, o dabar tiesiog priimate savo žmogų tokį, koks jis yra. Jūs tapote lygiaverčiais partneriais, abu stengiatės būti atviri ir kartu įveikti visas santykiuose iškylančias kliūtis.

„Štai šiame etape ir susiformuoja tikra partnerystė, – sako dr. J. Orloff. – Kai atvirai išsakome savo jausmus ir poreikius. Ar vienas kitą palaikote sunkią minutę? Ar esate pasišventę ir atsidavę vienas kitam? Ar sugebate kartu įvekti kliūtis ir nesėkmių laikotarpius? Ar visada galite kreiptis vienas į kitą? Ar reaguojate į vienas kito prašymus?“
Jei į visus klausimus atsakėte „taip“, reiškia, pasiekėte paskutinį santykių etapą – kai du žmonės tampa viena komanda. Nors niekas negali tvirtai žinoti, kas bus ateityje, bet šią akimirką jūs žinote, kad turite vienas kitą.

„Būtent šiame etape meilė ir atsidavimas stiprėja, tampa gilesni, – sako dr. J. Orloff. – Būtent tai – o ne projektavimai, iliuzijos ir fantazijos – ir yra tikroji meilė.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)