Anot specialisto, JAV tam tikrose moterų amžiaus grupėse kas ketvirta moteris vartoja kokius nors antidepresantus. Tiesa, Lietuvoje oficialūs skaičiai yra mažesni, bet tai nereiškia, kad lietuviai su šia liga nesusiduria. „Depresiją dažnai bandoma padaryti nerimtu dalyku, bet taip nėra. Tai rimta diagnoze, kuri savaime neišsigydo. Jei įtariate, kad jūsų partneriui gali būti depresija, pateikiu keliolika patarimų, kurie gali padėti žengti pirmuosius žingsnius“, – sakė D. Ražauskas.

1. Neignoruokite

„Kai kalbame apie partnerį, kuris gali turėti depresiją, nors jam ir nėra ji oficialiai diagnozuota, neignoruokite. Nepalikite to žmogaus vieno, pasakykite, kad esate šalia, esate pasiruošęs padėti ir išklausyti. Kalbėkite, būkite, bet darykite tą švelniai. Nesakykite: kad čia visi taip kartais jaučiasi ar kad karo metais buvo blogiau. Kartais nereikia didelių sukrėtimų, kad žmogus susirgtų depresija. Tyrimai rodo, kad depresija gali ateiti be ryškios, apčiuopiamos priežasties. Jis neprarado darbo, niekas jo nepaliko, nenutiko nieko blogo, bet jis tiesiog susirgo. Tokiam žmogui reikia palaikymo“, – sakė specialistas.

2. Eikite su juo į gryną orą

„Sergant depresija, labai naudinga būti gamtoje, bet bėda ta, kad patys tokie žmonės sunkiai susiruoš išeiti iš namų. Prigalvokite įvairiausių priežasčių, kaip jį suvilioti bent trumpu pasivaikščiojimu. Jei nepavyko vieną kartą, bandykite dar ir dar“, – sakė pašnekovas.

3. Sportas

„Bent porą kartų per savaitę paraginkite eiti sportuoti. Idealu, jei tai vyks gryname ore, bet tinka ir kitur. Eikite kartu. Darykite viską, kad jį pajungtumėte į sportą, be prievartos, be kaltinimų, be įžeidinėjimų. Jei vieną dieną nepavyko, bandykite kitą dieną“, – patarimais dalijosi santykių ekspertas.

4. Raskite psichologą

„Dažnai šeimos, poros nesikreipia į specialistus ir už tai brangiai sumoka. Žmogus, turintis išsilavinimą, susidūręs su depresija, nerimu, dirbantis su šiomis diagnozėmis, gal ir nėra tobulas, gal ne visada gali padėti, bet jis turi didesnį šansą pamatyti kažką daugiau, nukreipti kur nors. Nepabijokite ir investuokite tam pinigų. Kai kuriems vien reguliarus išsikalbėjimas su kuo nors ne iš artimos aplinkos, jau padeda“, – teigė D. Ražauskas.

5. Atsisakyti alkoholio ir kitų psichotropinių medžiagų

„Kai kuriais atvejais, kad žmogus pasijustų geriau, užtenka atsisakyti alkoholio. Jei jūs nuolat būnate šalia tokio žmogaus, turėtumėte rodyti jam pavyzdį ir irgi nevartoti alkoholio“, – sakė specialistas.

6. Savanorystė

„Eikite kartu savanoriauti. Parodykite, parekomenduokite. Visaip kaip bandykite tą žmogų nepastebimai įtraukti į savanorišką veiklą. Tai nieko negarantuoja, bet didina šansus nugalėti depresiją“, – sakė pašnekovas.

7. Dvasinė praktika

„Malda, meditacija tinka tik tiems, kam tai priimtina, kas tiki Dievu, kūrėju, tuo, kad ne viskas vyksta atsitiktinai. Žmonėms, kuriems tokios idėjos priimtinos, tai gali padėti“, – sakė santykių ekspertas.

8. Aukštesni gyvenimo tikslai

„Padėkite juos sugalvoti ir išsikelti. Žmogus, neturėdamas naujų tikslų, lengviau pasineria į depresiją. Kalbėkite, galvokite, siūlykite“, – patarė D. Ražauskas.

9. Pagyventi vienuolyne arba nuvažiuoti į piligrimines keliones

„Kai kuriems reikia pakeisti aplinką. Yra vienuolynų, kurie sutinka, kad savaitgaliais pas juos gyvena prašaliečiai. Kitoks dienos ritmas, kitokios taisyklės gali padėti pasijusti geriau“, – sakė specialistas.

10. Atostogos

„Be alkoholio, narkotikų ir su kuo daugiau judesio. Nesvarbu ar pasirinksite šiltus kraštus, ar šaltus, svarbu, kad būtų turiningai praleistas laikas. Tiesa, yra hipotezė, kad sergant depresija, saulės spinduliai ir vitaminas D yra naudingas organizmui, bet jei nemėgstate karščio, galite rinktis bet kurį kraštą. Svarbu – ne kur, o kaip“, – sakė pašnekovas.

11. Draugų ratas

„Pasikalbėkite su jo draugais, su jo aplinka, jei ji neįkvepianti, ieškokite naujų žmonių. Labai svarbu surasti bendraminčių, kurie būtų gerai nusiteikę, su kuriais galima būtų susitikti ir kažką veikti. Paskatinkite veikti ir dalyvauti kokioje nors grupėje“, – teigė santykių ekspertas.

12. Mityba

„Valgymo režimo įvedimas, sveika mityba gali kažkiek padėti, sergant depresija. Kartą per mėnesį padarykite iškrovos dieną, kai geriate tik vandenį. Taip pailsės ir kūnas, ir protas“, – sakė D. Ražauskas.

13. Miško terapija

„Miškas labai gerai veikia žmogaus psichiką, todėl reguliarus išvažiavimas pasivaikščioti – vienas iš būdų, kaip padėti, kenčiant nuo depresijos“, – patarė specialistas.

14. Mąstymo keitimas

„Padėkite įsileisti naujas mintis. Tam pravers kelionės, mokytojai, savianalizė“, – sakė pašnekovas.

Anot jo, depresija nėra lengvai nugalimas reikalas, todėl daugelis yra priversti gydytis medikamentais. „Bet reikia suprasti, kad antidepresantai nėra cukrinės tabletės, tai rimti vaistai, prie kurių galima priprasti, todėl su jais reikia elgtis be proto atsargiai. Jei įtariate, kad jūsų partneriui depresija, paraginkite jį kreiptis į specialistą, tik jis nuspręs, koks gydymas bus geriausias“, – sakė D. Ražauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją