Tad kaip iš pat pradžių suprasti, ar su šiuo žmogumi būsite ilgai, ar tai tik trumpalaikis susižavėjimas?
Mes paprašėme psichoterapeutų papasakoti, kokie ženklai jau per pirmąjį pasimatymų pusmetį atskleidžia, kad santykis tinkamas ir potencialiai ilgalaikis.

1. Kai būnate kartu, jums nereikia apsimetinėti kitokiais, nei esate

Ankstyvame santykių etape mes paprastai linkę vienas kitam rodyti pačias gražiausias savo puses, o tai, kas partneriui gali būti ne taip patrauklu, stengiamės nuslėpti.

„Jei šalia partnerio galite visiškai atsipalaiduoti, nusiimti visas kaukes ir būti savimi, reiškia, jūsų santykiai turi potencialą“, – sako psichologė ir sekso terapeutė Shannon Chavez.

Tai taip pat reiškia, kad nebijote pasakyti, kai kažkas nepatinka, o ne nutylite ar sakote tik tai, ką jūsų antroji pusė nori girdėti.

„Jei santykiuose galite būti sąžiningi ir atviri, be baimės išsakyti visus savo jausmus, ir jaučiate, kad jūsų antroji pusė jus girdi, jus palaiko, ir taip pat parodo savo pažeidžiamumą – tai puikus ilgalaikių santykių pagrindas“, – sako santuokos ir šeimos klausimais konsultuojantis ekspertas Jonas-Paulas Birdas.

2. Abu esate nuoseklūs ir vykdote įsipareigojimus

Jei pažadėjote paskambinti, jūs paskambinate – būtent tada, kai pažadėjote. Jei kažką pažadate padaryti, tai būna padaryta. Jei kažką kartu suplanuojate, abu pagal galimybes nuosekliai laikotės plano. Jūs žinote, kad galite pasikliauti vienas kitu net ir mažiausiuose dalykuose.

„Tai parodo, abu partneriai sugeba ir yra nusiteikę kurti sveikus santykius, – sako psichoterapeutė Deborah Duley. – Nuoseklumas yra pasitikėjimo pagrindas, o kai partneriai pasitiki vienas kitu, tai augina intymumą, nes partneriai jaučiasi saugiai ir komfortiškai būdami kartu.“

3. Jūs žinote viską apie vienas kito praeitį

Žinoma, nereikia iškloti visko per patį pirmą pasimatymą, tačiau jei kaskart vis po truputį atsiveriate vienas kitam – tai geras ženklas. Galbūt prisipažinsite apie klaidą, kurią pavyko ištaisyti (pavyzdžiui, kaip pavyko padengti kreditą ar skolą) arba apie sunkumus, kuriuos teko patirti (pavyzdžiui, psichinės sveikatos problemos arba priklausomybės).

„Skaidrumas ir pažeidžiamumas reikalauja drąsos ir vidinės stiprybės, net kai atsiveriame antrajai pusei – ypač kai kalbame apie ne pačius pozityviausius savo aspektus, – sako psichoterapeutas Kurtas Smithas, kuris specializuojasi vyrams teikiamų konsultacijų srityje. – Tai pozityvus ženklas kuriant ilgalaikius santykius, ir tai padės jums išgyventi ir džiaugsmus, ir vargus kartu.“

4. Jūs džiaugiatės vienas kito pasiekimais.

Partneriai, kuriuos sieja ilgalaikiai santykiai, visada prisimena, kad jie yra viena komanda. Kai vienam iš partnerių pasiseka, kitas nejaučia pavydo ar grėsmės. Abu jaučiasi kaip laimėtojai, ir švenčia kiekvieną pergalę.

„Aktyviai džiaukitės savo partnerio (-ės) sėkme ir parodykite, kaip didžiuojatės jo (jos) pasiekimais, pastangomis ir kryptimi, – sako J. – P. Birdas. – Jei vieno iš partnerių sėkmė iššaukia kito nesaugumą, tai blogas ženklas. “

5. Jūs nuoširdžiai atsiprašote vienas kito, jei kažką padarote ne taip

„Visi darome klaidas, pasakome tai, ko geriau būtume nesakę, ir kartais pasielgiame savanaudiškai, – sako K. Smithas. – Tokiu atveju tereikia atsiprašyti – neįtikėtina, kaip gydančiai paprasčiausias „Atsiprašau“ veikia santykius. Jei jūsų antroji pusė moka nuoširdžiai atsiprašyti – tai reta stiprybė, todėl saugokite ir puoselėkite šiuos santykius.“
Pora, pasimatymas

6. Jūs abu mokate išklausyti vienas kitą

Kai norite pasikalbėti su partneriu (-e), ar jis (ji) jus pertraukia, naršo instagrame, o gal jums per petį žiūri serialą?

Ar žiūri jums į akis, atsako apgalvotai ir prisimena tai, ką jam (jai) sakėte – net ir mažiausias smulkmenas, tokias kaip mėgstamiausi ledai arba vaikystėje laikyto šuns vardas?

„Parodyti, jog sugebate išklausyti, labai paprasta – tereikia nenaršyti telefone, kai antroji pusė su jumis kalba, tereikia kuriam laikui nutildyti televizorių, žodžiu, pašalinti visus blaškančius dalykus ir skirti vienas kitam visą nedalomą savo dėmesį“, – pataria K. Smithas.

7. Jūsų vertybės ir svarbiausi gyvenimo tikslai panašūs

Tam, kad santykiai turėtų perspektyvą, turi atitikti svarbiausi jūsų gyvenimo tikslai. Jei būsite vieningos nuomonės jums svarbiuose klausimuose – pavyzdžiui, monogamijos, finansinių tikslų ar įpročių arba ar turėti ar neturėti vaikų – išvengsite didžiausių sunkumų ir skausmo santykiuose.

„Pavyzdžiui, jei vienas iš partnerių svajoja susilaukti trijų atžalų, o kitas griežtai nenori turėti vaikų – tai gali būti didelė problema, – sako J.-P. Birdas. – Jei jūsų antroji pusė sako, kad nenori turėti vaikų, nesistenkite prisitaikyti ir sutikti, tikėdamiesi, kad vieną dieną jis (ji) apsigalvos. Tai nesąžininga, nei jo (jos), nei jūsų atžvilgiu. “

8. Kilus konfliktui, abu išliekate sąžiningi ir neperžengiate ribų

Konfliktai santykiuose neišvengiami. Tai, kad pykstatės, nereiškia, jog esate nesuderinami, tai tik reiškia, kad esate žmonės. Svarbiausias rodiklis yra tai, kaip jūs elgiatės įkaitus atmosferai.

„Geras ženklas, jei net ir pykstantis dėl sudėtingų dalykų, ar konfliktui įsismarkavus nė vienas iš jūsų nesielgia piktybiškai, neišlieja susikaupusių nuoskaudų, nenori laimėti antrosios pusės sąskaita, – sako santykių ir santuokos klausimais konsultuojanti specialistė Winifred Reilly. – Taip pat svarbu mokėti po konflikto veiksmingai atsigauti ir atkurti ryšį.“

9. Abu mėgstate nuotykius ir kartu išbandote naujus dalykus.

Jei kartu esate mažiau nei metus, bet jau juntate kasdienybės nuobodulį, imkitės veiksmų. Nes su metais bus vis sunkiau išlaikyti susidomėjimą vienas kitu. Poros, kurios įpranta kartu išbandyti naujus dalykus – lankytis naujose vietose, kartu išbandyti naują hobį ar leisti laiką su naujais draugais – potencialiai išliks kartu daug ilgiau.

„Partneriai, kurie auga kartu, lieka kartu, – sako Sh. Chavez. – Naujų, smagių ir įdomių dalykų tyrinėjimai padeda santykiuose išlaikyti aistrą. Tegul nuotykiai būna svarbi jūsų santykių dalis.“

10. Jūsų miegamajame taip pat nenuobodu.

Ne, tai nereiškia, kad įgyvendinate pačias beprotiškiausias savo partnerio (-ės) fantazijas, ypač jei jos jus verčia jaustis nejaukiai. Tai reiškia, kad intymumo srityje išliekate atviri vienas su kitu ir išsakote savo norus ir poreikius. Kad ieškote kompromisų ir būdų, kaip patenkinti vienas kito seksualinius poreikius – tai pakloja tvirtus seksualinio gyvenimo pamatus ilgiems metams.

„Jums nebūtinai turi patikti vienodi dalykai, bet esate atviri vienas kito pasiūlymams, – sako Sh. Chavez. – Jūs nebijote išeiti iš savo komforto zonos ir su džiaugsmu išbandote naujus dalykus kartu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)