Kas tas libido?

Libido – tai dar vienas žodis, kuriuo galima įvardyti geidulingmą, seksualinį potraukį ar aistrą. Visos šios sąvokos ir žodžiai – sinonimai.

Įtakos libido turi kuo įvairiausi vidiniai ir išoriniai veiksniai, pradedant hormonų lygiu, vartojamais vaistais ir baigiant įprastu miego režimu.

Libido – labai individualus dalykas, tačiau tiek vyrai, tiek moterys su amžiumi pajunta, kad libido palaipsniui mažėja. Kaip suturėti šį procesą, patariama toliau perteiktoje publikacijoje iš healthline.com.

1. Valgykite tam tikrus vaisius

Nors tam tikrų produktų poveikis libido nėra tvirtai įrodytas, eksperimentai su maistu pakenkti neturėtų.

Vardijant libido kurstančius produktus – vadinamuosius afrodiziakus – paprastai minimi tokie vaisiai kaip figos, bananai ir avokadai.

Tikra tiesa, kad šie vaisiai teikia organizmui vertingų vitaminų ir mineralų, galinčių paskatinti kraujo cirkuliaciją genitalijų srityje ir taip pagerinti seksualinio gyvenimo kokybę.

2. Kartais suvalgykite šokolado

Jau ilgą laiką šokoladas laikomas vienu iš aistros simbolių – ne tik dėl puikaus skonio, bet ir dėl savybių, padedančių pasiekti didesnį seksualinį malonumą.

Šokoladas skatina tokių cheminių medžiagų kaip serotoninas išskyrimą, o jam, žinia, būdingas panašus poveikis kaip afrodiziakams. Štai kodėl suvalgius plytelę šokolado natūraliai pakyla nuotaika.

Serotoninas, kaip manoma, dalyvauja kraujotakos intensyvumo reguliavimo procese, konkrečiai – skatina kraujo pritekėjimą į genitalijas, o toks reiškinys priskiriamas libido didinančioms aplinkybėms.

3. Skaninkite maistą konkrečiais prieskoniniais augalais

Romantinei vakarienei numatytus patiekalus pamėginkite paskaninti bazilikais arba česnakais. Bazilikų kvapas stimuliuoja jusles, o česnakuose yra nemažai alicino, veikiančio kaip kraujagysles plečiantys, taigi, kraujotaką stimuliuojantys medikamentai.

Nors tai patvirtinančių mokslinių tyrimų gali ir trūksta, šių maisto produktų sukeliami efektai, esą, gali padėti tiems, kurie susiduria su erekcijos disfunkcija.

Kai kurie tyrimai rodo, kad su lytine disfunkcija padeda kovoti ir dviskiaučio ginkmedžio preparatai, todėl juos kartais rekomenduojama vartoti į postmenopauzės laikotarpį įžengusioms moterims.

4. Išmėginkite patarimą iš Afrikos

Teigiama, kad johimbinas, iš Vakarų Afrikoje augančių visžalių augalų žievės išgaunamas alkaloidas, veikia kaip „Viagra“.

Kai kurie tyrimai parodė, kad su tam tikra terapija derinami johimbino žievės preparatai gali padėti išlaikyti erekciją ir apskritai pagerinti seksualinę funkciją.

Vis dėlto mokslininkai perspėja, kad jokio natūralaus „Viagros“ atitikmens kol kas neatrasta. Remiantis 2021 metais paskelbta publikacija, naujuosius gydymo metodus gali mėginti žmonės, kuriems tradicinė terapija nepadeda, tačiau jų veiksmingumui pagrįsti įrodymų dar nepakanka.

5. Labiau pasitikėkite savimi

Sakoma, kad požiūris į seksą ypač priklauso nuo požiūrio į nuosavą kūną. Nesveika mityba ir nepakankamas fizinis aktyvumas gali smukdyti pasitikėjimą savimi ir automatiškai slopinti norą mylėtis.

Kad pasitikėjimas savimi išaugtų, daugiau dėmesio turėtumėte kreipti ne į savo ydas, o į privalumus.

Taip pat pasistenkite susikoncentruoti į mylintis patiriamą malonumą.

6. Neperženkite taurės vyno ribos

Atminkite: dvi taurės vyno yra viena taure per daug.

Nuo taurės vyno galima pajusti norą pasimylėti, tačiau padauginus alkoholio pojūčiai gali susilpnėti, todėl lytiškai susijaudinti bus sunkiau, o vyrai gali patirti erekcijos sutrikimų.

Pavartojus per daug alkoholio gali nepavykti pasiekti orgazmo. Turite patikėti, kad alkoholis jokiu būdu negerina sekso kokybės, nors kartais norima manyti, kad yra priešingai.

7. Pamedituokite, atsikratykite streso

Galite nesirgti jokiomis ligomis, tačiau jei būsite apimti streso, libido automatiškai sumažės.

Kaip rodo kai kurie tyrimai, stresas ypač paveikia moterų seksualumą.

O štai vyrams seksą pavyksta išnaudoti kaip būdą atsikratyti streso. Deja, tokie požiūrio į seksą skirtumai gali išprovokuoti konfliktus.

Sumažinti stresą kartais padeda meditacija.

Taip pat išmėginkite tokius streso mažinimo metodus kaip sportas, jogos praktika.

8. Pakankamai išsimiegokite

Dėl pernelyg įtempto darbų grafiko ir kitų aplinkybių dažnai nepavyksta pakankamai išsimiegoti. Be to, kai reikalai veja vienas kitą, surasti laiko seksui ne taip ir lengva.

Kai darbą tenka derinti su rūpinimusi kitais, pavyzdžiui, garbaus amžiau tėvais arba mažais vaikais, gali apimti nesibaigiantis išsekimo jausmas, o jis anaiptol nedidina seksualinio apetito.

Kad jaustumėtės energingesni ir labiau nusiteikę intymumui, pasistenkite numigti, kai tiktai pasitaiko proga. Taip pat nepamirškite sveikai maitintis: vartokite kuo daugiau baltymų ir sudėtinių angliavandenių turinčių produktų.

9. Rūpinkitės santykiais

Mažai tikėtina, kad susipykus užeitų noras pasimylėti.

Emocinis artumas daugelį veikia kaip seksualinį potraukį didinantis veiksnys. Tai reiškia, kad neišspręsti konfliktai gali apkartinti lovos reikalus.

Bendravimas – esminė pasitikėjimo vienas kitu sąlyga. Ypač svarbu pasirūpinti, kad nesikauptų nuoskaudos.

10. Pasitarkite su gydytoju

Net jei libido mėginate pakurstyti natūraliais metodais, mediko konsultacija kartais neprošal. Gydytojas gali padėti nustatyti pamatines patiriamų problemų priežastis, taip pat pasiūlyti, kokiomis strategijomis mėginti susigrąžinti išblėsusią aistrą.

Gydytojas gali patarti atvirai pasikalbėti su partneriu, pereiti prie sveikesnio gyvenimo būdo, išsigydyti kokias nors ligas.

Išsiaiškinus problemos priežastis, daug paprasčiau surasti sprendimą, padedantį sugrąžinti seksualinį gyvenimą į įprastas vėžias.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją