„Pirmąsias menstruacijas reikia sutikti ne su rūpesčiu veide, o švęsti – juk tai reiškia, kad mergaitė auga sveika, bręsta ir iš lėto tampa žavia moterimi. Tai puikus laikas dukrai ir mamai tapti dar artimesnėmis – tik pasiryžkite atviram dialogui”, – sako Vilmantė Markevičienė, ekologiškų higienos prekių „Gentle Day” kūrėja.

– Kada galima laukti pirmųjų menstruacijų?

– Dažniausiai mergaitėms pirmosios mėnesinės prasideda 12–14 metų amžiaus, tačiau jos gali prasidėti tiek anksčiau, tiek vėliau. Tikrai neverta jaudintis, jei tavo draugėms jau yra menstruacijos, o tau – dar ne. Kiekvienai savas laikas. Iki menstruacijų – maždaug keletą metų iki jų pradžios – pirmiausia pastebėsite įvairių kūno pokyčių: pradės augti krūtys ir pasikeis kūno formos, atsiras plaukelių pažastyse ir ant gaktos, pastebėsi balkšvas makšties išskyras savo kelnaitėse.

– Kada joms pasirodyti yra per anksti ir dėl to reikėtų kreiptis į gydytoją?

– Vis dėlto, yra mergaičių, kurioms menstruacijos prasideda 10-ies arba net ir 8-erių metų amžiaus. Ankstyvų mėnesinių nereikia išsigąsti, tačiau reiktų mergaitę atvesti pas gydytoją ginekologą, kuris ištirs, ar mergaitė neturi sveikatos problemų, ar jos bendra būsena, išvaizda atitinka tokią ankstyvą brandą.

– Nuo ko tas amžius priklauso?

– Šiuolaikiniai vaikai geriau maitinasi, daugiau sveria nei prieš 20–30 metų, todėl ir greičiau lytiškai subręsta.

Pasak ginekologų, lytinė mergaitės branda labai priklauso nuo jos riebalinio audinio, nes lytiniai hormonai estrogenai formuojasi ir gaminasi riebaliniame audinyje. Tad kuo apkūnesnė mergaitė, tuo daugiau jos organizme pasigamina moteriškų lytinių hormonų ir tuo pačiu ji greičiau bręsta, anksčiau prasideda pirmosios mėnesinės.

Ankstyvesnę lytinę brandą skatina ir maistas, pavyzdžiui, mėsa, jeigu vištos, kiaulės ar galvijai buvo auginami su hormonais, gydomi antibiotikais; pieno produktai, jeigu jie pagaminti iš veršingos karvės pieno.

Gali būti, kad paauglei menstruacijos prasidės panašiu metu, kaip ir jos mamai – genetika taip pat yra svarbus veiksnys.

– Kada yra per vėlai ir dėl to reikia kreiptis į gydytoją?

– Su gydytoju verta pasikonsultuoti, jei tau jau 16 metų arba praėjo 3 metai nuo krūtų augimo pradžios, o menstruacijos dar neprasidėjo.

– Kokios yra pirmosios mėnesines?

– Kartais pirmosios menstruacijos prasideda ir be jokių požymių. Tačiau kai kurios mergaitės prieš mėnesines gali patirti įvairių simptomų, kai kurioms dėl hormonų svyravimo gali pasireikšti netgi priešmenstruacinis sindromas.

Pirmosios mėnesinės gali trukti tik kelias dienas. Gali būti, jog kelios pirmos mėnesinės bus labai lengvos – pastebėsi tik kelias raudonas ar rudas dėmes per visas dienas, tačiau gali būti ir gausesnės.

Tyrimai rodo, kad sunkesnius PMS simptomus jaučia vyresnės paauglės.

– Kaip elgtis, kai pirmosios mėnesinės prasideda netikėtai?

– Jausdama, kad menstruacijos gali greitai prasidėti – kad išvengtum „avarijų” – būki pasiruošusi. Kuprinėje visada turėki menstruacijų rinkinuką: švarias kelnaites, kelis bekvapius ir hipoalerginius higieninius paketus, bekvapių drėgnų servetėlių intymiai higienai. Susidėk į dailią kosmetinę ar specialų dėkliuką. Šie dalykėliai vietos daug neužims ir padės jaustis ramiau.

Jei esi ne namuose ir tau prasidėjo mėnesinės, o higienos priemonių neturi – nepanikuok. Mokykloje apsilankyk slaugytojo (-s) kabinete, kur tau duos paketą. Jei nėra galimybės gauti higienos priemonių – ne bėda. Tokiu atveju laikinai išgelbės tualetinis popierius – tualete suvyniok tiek, kad kurį laiką atstotų paketą ir sugertų kraują kelnaitėse. Jei išsitepė rūbai? Tiesiog ant savo klubų užsirišk džemperį ar striukę – tikrai niekas nepamatys.

Vilmantė Markevičienė su dukra

– Kokias priemones mergaitės turėtų naudoti?

– Mergaitės menstruacijoms dažniausiai renkasi paketus, nes jais naudotis paprasčiausia. Kai jos paauga ir pripranta prie menstruacijų, kartais išbando tamponus arba menstruacinę taurelę. Tačiau šioms higienos priemonėms reikalingi šiokie tokie įgūdžiai, netgi truputis drąsos, ypač – naudojant pirmąjį kartą. Be to, merginoms, neturėjusioms lytinių santykių, taip galima pažeisti mergystės plėvę, kas kai kurioms mergaitėms gali būti nepriimtina.

Įprastuose įklotuose, ypač tuose, kur yra losjonų ir kvapų, gali būti daug chemijos, kuri sudirgins odą ir ilgainiui skverbsis per jautrią makšties odą į organizmą. Todėl rinkitės neprikvėpintus, ne dailiomis žaliomis ar mėlynomis gėlytėmis išpaišytus, o kuo natūralesnius ekologiškus paketus.

Mamos užduotis – parodyti mergaitei, kaip paketais naudotis, paaiškinti, kada jį reiktų pasikeisti (tada, kai jis jau prisipildo, arba bent kas 4 val). Būtinai paaiškinkite, kaip reikia paketą išmesti: jį reikia įvynioti atgal į plastiką, kuriame buvo, arba įvynioti į tualetinį popierių ir jokiais būdais nemesti į klozetą, o tiesiog į šiukšliadėžę.

Skatinu atkreipti dėmesį į dar gana naujieną Lietuvoje – specialias menstruacines kelnaites. Jos apsaugo nuo bet kokių pratekėjimų, nes viduje įsiūtas drėgmės nepraleidžiantis sluoksnis; be to – atrodo diskretiškai. Menstruacines kelnaites gali nešioti su papildoma apsauga – įklotu; o – negausaus kraujavimo dienomis – ir vienas. Kelnaitės yra nepakeičiamos naktį, nes žinai, kad joks kraujo lašelis nepratekės ir nesuteps patalynės; taip pat galima jas dėvėti ir be jokios papildomos apsaugos – menstruacijų pačioje pradžioje ir pabaigoje, kai kraujuojama negausiai.

Be to, rinkdamasi menstruacines kelnaites tu išreiški savo meilę gamtai, nes jos yra daugkartinio naudojimo, todėl mažiau teršia aplinką.

– Kaip joms papasakoti apie tai neišgąsdinant?

– Deja, atvirai kalbėti apie menstruacijas mūsų visuomenėje vis dar yra savitas tabu, tad natūralu, kad daugelis mamų prieš tokį pokalbį su dukra jaudinasi ir jį vis atidėlioja.

Pagrindinė taisyklė – mergaitė šią informaciją turi sužinoti dar iki potencialiai prasidedant menstruacijoms, nes net šiais laikais pasitaiko „istorijų”, kai pamačiusi pirmuosius kraujo lašelius mergaitė išsigąsta, kad serga mirtina liga.

Suprasdama šią tėvų problemą ir įkvėpta savo dukters Eivės paauglystės, aš sukūriau „Pirmąjį menstruacijų rinkinį mergaitei”, kurį galima padovanoti dukrai. Taip labiausiai norėjau paskatinti atvirą dialogą tarp mamos ir dukters.

Norint mergaičių negąsdinti, siūlau pirmąsias menstruacijas susieti su teigiamomis emocijomis – susikurti kartu mažą „moterišką” šventę: kartu išsikepti pyragą, pažiūrėti filmą ar ką nors madinga nusipirkti ir pan.

Įvairiose kultūrose skirtingai švenčiama menstruacijų pradžia. Pavyzdžiui, Izraelyje mergaitei duodama nulaižyti šaukštelį medaus, kad visos būsimos menstruacijos būtų kuo lengvesnės. Brazilijoje, kai mergaitė sulaukia pirmųjų menstruacijų, visi šeimos nariai ir artimiausi šeimos draugai turi apie tai sužinoti. Įsivaizduojate? Kroatijoje keista tradicija, tačiau ten šeimos nariai paprastai leidžia mergaitei, sulaukusiai pirmųjų mėnesinių, išgerti taurę raudonojo vyno.

Jokiu būdu mergaitės „neprogramuokite“ ir nesakykite jai, jog „na va, sulaukei vargelio, prasidės dabar tavo pilvo skausmai ir nuotaikų kaitos“. Nors dažną moterį šie simptomai kankina, tačiau tikrai ne visas, tegul mergaitė šio laikotarpio sulaukia ramiai ir be išankstinių nuostatų.

– Kokias žinias būtina perduoti?

– Pirmiausia – menstruacijos tai visiškai natūralu ir normalu. Mamos – papasakokite savo istoriją apie menstruacijas, kada jos jums prasidėjo, kokius jausmus tada išgyvenote. Leiskite mergaitei pasijusti jaukiai, tegul ji suvokia, kad nuo šiol kiekvieną mėnesį ją aplankys mėnesinės ir dėl to visai nereikia jaudintis.

Antra – paaiškinkite dukrai, kokios yra menstruacijų metu naudojamos higienos priemonės. Prisiminkite, ką naudojote būdama paauglė, ir paaiškinkite, ką naudojate dabar. Pristatykite visas higienos priemones – įklotus, tamponus, menstruacines kelnaites ir menstruacinę taurelę – jų privalumus ir trūkumus. Pasirūpinkite, kad mergaitė turėtų reikiamų priemonių. Duokite jai keletą paketų – tegul visada juos turi savo kuprinėje, saugioje vietoje, kur niekas jų neaptiks.

Mergaitei labai svarbu suprasti, kad su pirmosiomis menstruacijomis prasideda vaisingas moters amžius. Tad ji turi žinoti apie saugius lytinius santykius, kad „netyčiomis” netaptų nėščia. Švieskite – skatinkite atidėti lytinių santykių pradžią.

Pamokykite mergaitę žymėtis menstruacijas kalendoriuje. Tegul pirmąją menstruacijų dieną apibraukia. Paaiškinkite, kad sekdama savo ciklą, vėliau ji galės numatyti, kada bus kitos menstruacijos ir tam tinkamai pasiruošti. Jei mergaitė jau turi išmanųjį telefoną, ji gali įdiegti programėlę savo menstruacinio ciklo žymėjimui.

– Kaip reguliariai pradžioje kartojasi menstruacijos?

– Menstruacijų pradžioje, pirmus vienerius ar dvejus metus, menstruacijų ciklas paprastai būna nereguliarus – tarp menstruacijų gali būti ir 3 mėnesių tarpas, ir ilgesnis, jos gali tęstis tik 2-3 dienas, kraujavimo gausumas gali svyruoti. Taip yra todėl, kad pradžioje ne kiekvieno ciklo metu įvyksta ovuliacija, kūnui reikia laiko prisiderinti prie hormonų pokyčių.

Dažniausiai jaunų merginų ciklas yra 21–45 dienos, o mėnesinės trunka 2-7 dienas.

– Kada nusistovi?

– Trečiaisiais menstruacijų metais ciklas nusistovi 95 procentams merginų.

Daugiau apie menstruacijas skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)