Anot tyrimą atlikusių mokslininkų, blogi sapnai gali prasidėti kelerius metus ar net dešimtmečius iki demencijai būdingų atminties ir mąstymo problemų pasireiškimo.

„Pirmą kartą įrodėme, kad nerimą keliantys sapnai arba košmarai tarp sveikų suaugusiųjų bendroje populiacijoje gali būti susiję su demencijos rizika ir kognityvinių funkcijų silpnėjimu“, – sako daktaras Abidemi Otaiku.

Tyrimas parodė, kad vidutinio amžiaus žmonės, kurie kas savaitę susiduria su blogais sapnais, yra keturis kartus labiau linkę per ateinantį dešimtmetį patirti kognityvinių funkcijų silpnėjimą, o vyresnio amžiaus žmonės – dvigubai dažniau išgirsti demencijos diagnozę.

„Tai svarbu, nes yra labai mažai demencijos rizikos rodiklių, kuriuos būtų galima nustatyti taip anksti, kai asmuo dar yra vidutinio amžiaus. Nors vis dar reikia įdėti daug darbo, kad šios sąsajos būtų patvirtintos, tikime, kad blogi sapnai galėtų būti naudinga priemonė, siekiant identifikuoti asmenis su didele demencijos išsivystymo rizika ir įdiegti strategijas, padėsiančias sulėtinti ligos atsiradimą“, – priduria daktaras A. Otaiku.

Pastebėta, kad košmarų ir demencijos ryšys buvo kur kas stipresnis pas vyrus. Pavyzdžiui, vyresnio amžiaus vyrai, kurie pranešė kas savaitę sapnuojantys košmarus, buvo penkis kartus labiau linkę susirgti demencija nei tie vyresnio amžiaus vyrai, kurie blogų sapnų nesapnavo. Tačiau moterims rizika padidėjo tik 41 proc.

Ši liga gali išsivystyti bet kuriam individui, tačiau demencija dažniau pasireiškia vyresniems kaip 65 metų žmonėms. Visame pasaulyje 5–8 proc. vyresnių nei 60 metų asmenų turi demenciją, informuoja asociacija „Demencija Lietuvoje“.

Devynerius metus trukusiame tyrime dalyvavo 600 suaugusių vyrų bei moterų, kurių amžius buvo tarp 35 ir 64 metų, bei 2600 suaugę asmenys nuo 79 metų amžiaus. Visi dalyviai tyrimo pradžioje demencija nesirgo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją