„Moteriškos ligos“ – taip dažniausiai įvardijamas pilvo skausmas menstruacijų metu. Tačiau jei prisideda ir „tepliojimas“ rudomis išskyromis ar skausmingi lytiniai santykiai, nereikėtų į šiuos požymius numoti ranka, nes jie gali įspėti apie rimtą ligą – endometriozę.

Endometriozė – liga, kuria susergama, kai į gimdos gleivinę panašus audinys pradeda vešėti už gimdos ertmės ribų ir sukelia nuo estrogenų priklausomą lėtinio uždegimo reakciją. Dažniausiai endometrioze serga vaisingo amžiaus merginos ir moterys nuo 15 iki 49 metų. Puslapyje endometriosis.org preliminariai apskaičiuota, kad šiuo metu endometriozę turinčių moterų pasaulyje yra 176 milijonai. Visada stebina ši liūdna statistika tuo, kad, nepaisant šio stulbinančio skaičiaus, vis dar esame ieškojimo kelyje, kaip pagerinti šių moterų gyvenimo kokybę. Nors ji nėra visiškai išgydoma liga, tačiau ją galima ir reikia kontroliuoti.

Endometriozė yra labai sudėtinga liga, nuo simptomų pastebėjimo/atsiradimo kartais užtrunka ne vienerius metus, kol liga būna diagnozuojama, dėl to apie ją nuolat mokomės ir atrandame vis daugiau. ⁠⁠Pagrindiniai simptomai, kurie gali varginti moterį yra šie:

  • dubens srities skausmas,
  • skausmingos, nereguliarios ar gausios menstruacijos,
  • tepimas rudomis, tirštomis išskyromis,
  • skausmingi lytiniai santykiai,
  • skausmas tuštinantis ar šlapinantis,
  • nevaisingumas,
  • lėtinis nuovargis.

Negalima ignoruoti endometriozės sukeliamų simptomų, reikia drąsiai kreiptis į savo gydytoją detalesniam ištyrimui, domėtis pačioms ir suprasti, kas tai per liga, jei ji yra diagnozuojama. O diagnozuojama ji yra taikant ginekologinę apžiūrą, ultragarsinį tyrimą, MRT. Tiksliausiai liga nustatoma diagnostinės laparoskopijos metu ištyrus audinio gabalėlį, paimtą iš ligos židinio.

Priklausomai nuo simptomų sunkumo, ligos stadijos (iš viso yra 4 stadijos), pacientės amžiaus bei planuojamo nėštumo, endometriozė gali būti gydoma skiriant skausmą malšinančius nesteroidinius vaistus nuo uždegimo (NVNU), hormoninius preparatus, chirurginiu būdu (laparoskopija) ar taikant kombinuotą gydymą. Kuo didesnio laipsnio yra endometriozė, tuo didesnė rizika turėti problemų, susijusių su vaisingumu (pastoti trukdo endometriozės sukeltos sąaugos mažajame dubenyje, taip pat cistiniai dariniai, susiformavę kiaušidėse, gali trukdyti įvykti ovuliacijai) dėl to dažnai, moterims, kurioms nustatyta ši liga, patariama nėštumo neatidėlioti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)