Kas tai yra?

Hormonai – tai aktyvios endokrininių liaukų išskiriamos medžiagos, kurios atlieka įvairias funkcijas organizme ir yra labai svarbios organizmo gyvybinių funkcijų palaikymui bei normaliam funkcionavimui. Pagrindinės endokrininės liaukos organizme: hipofizė, pogumburis, kankorėžinė liauka, skydliaukė, antiksčiai, kasa, lytinės liaukos (sėklidės ir kiaušidės), riebalinis audinys.
Hormonų disbalansas – tai vieno ar kito hormono kiekio kraujyje pasikeitimas, kai kraujotakoje jų nustatoma daugiau ar mažiau nei turėtų būti. Net ir nežymus kiekio pasikeitimas, gali sukelti įvairias organizmo reakcijas.

Anot M. Francaitės-Daugėlienės, hormonų kiekis natūraliai kinta priklausomai nuo amžiaus, tačiau taip pat gali būti stebimas tada, kai endokrininės liaukos tinkamai nefunkcionuoja. Hormonų apykaitos sutrikimai galimi tiek moterims, tiek vyrams. „Simptomai gali būti patys įvairiausi ir priklauso nuo endokrininės liaukos pažaidos. Hormonų balanso sutrikimą gali rodyti svorio pokyčiai (svorio didėjimas ar kritimas), bendras silpnumas, miego sutrikimai, karščio ar šalčio netoleravimas, gausus prakaitavimas ar sausa oda, plaukų slinkimas, arterinio kraujo spaudimo pokyčiai, širdies ritmo sutrikimai, prislėgta nuotaika, didelis jautrumas, nerimas, sumažėjęs libido, nevaisingumas, mėnesinių ciklo sutrikimai, gliukozės kiekio kraujyje pokyčiai, padidėjęs apetitas, išretėję kaulai, augimo sutrikimai ir kt.“, – simptomus vardijo gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją