Taip yra todėl, kad lytinių organų srityje gyvenančios bakterijos lytinių santykių metu gali lengvai patekti į šlaplę, kuri šalia vaginos turi nedidelę angą, rašo womenshealthmag.com.

Bakterijos nukeliauja į šlapimo pūslę ir sukelia infekciją, kuri pasireiškia skausmu šlapinantis ir jausmu, kad nuolat norisi į tualetą.

Galimi šlapimo takų infekcijos požymiai:

  • Dažniau nei įprastai norisi šlapintis.
  • Deginimas, nemalonūs pojūčiai šlapinantis.
  • Skausmas apatinėje pilvo dalyje, pykinimas, nuovargis.
  • Kėlimasis šlapintis naktį.
  • Pakitęs šlapimo kvapas arba pakitusi šlapimo spalva, atsiradęs drumstumas.
  • Makšties jautrumas, išskyros iš makšties.
  • Nuovargis.

Sveikatos specialistai primena moterims laikytis kelių patarimų, kad išvengtų ŠTI. Visada rekomenduojama iš karto po lytinio akto nueiti nusišlapinti, kad būtų išplautos bet kokios bakterijos, galėjusios patekti į šlaplę.

Taip pat ekspertai teigia, kad daugelis moterų nežino, jog ŠTI problema gali būti susijusi ir su jų mėgstama sekso poza.

Geriausia sekso poza, anot jų, siekiant išvengti šlapimo takų infekcijos yra šuniuko poza. Atsižvelgiant į vietą, kurioje yra šlaplė, šuniuko stilius yra ta sekso poza, kuri kelia mažiausią grėsmę susirgti ŠTI. Šios pozos metu tiek penis, tiek trintis vyksta toliau nuo šlaplės.

Įspėjimas dėl sekso žaislų

Gydytojas Andrew Vallance-Owenas sako, kad infekciją gali sukelti ne tik seksualiniai santykiai.

„Infekcija gali atsirasti ne tik po sekso, bet ir po masturbacijos ar panaudojus sekso žaislus, kadangi jie gali pastūmėti bakterijas šlaplės link, – sakė gydytojas. – Jei po kiekvieno naudojimo žaislai nuvalomi, bakterijų pernešimo tikimybė labai maža. Nepirkite sekso žaislų su porėtu paviršiumi, kaip antai iš PVC plastiko, nes ant jų gali likti bakterijų net ir nuvalius. Kita vertus, nepamirškite, kad net ir per dažnai valant galimos problemos – muilas, chemikalai naikina gerąsias makšties bakterijas, sutrikdo gerųjų ir blogųjų bakterijų balansą.“

Prezervatyvai

Svarbu, kokius prezervatyvus naudojate. Kai kuriais atvejais prezervatyvai be lubrikantų ar su spermicidais gali didinti riziką susirgti ŠTI.

Tyrimų duomenimis, spermicidai trikdo bakterijų pusiausvyrą makštyje ir šlapimo takuose.

Kai sutrinka gerųjų ir blogųjų makšties bakterijų pusiausvyra, didėja rizika susirgti šia nemalonia infekcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją