Tiesą apie gausų prakaitavimą atskleidžia ir su tuo susijusius mitus atsiųstame pranešime spaudai sugriauna gydytoja dermatologė Simona Žilinskienė ir lietuviško prekės ženklo „Gentle Day“ kūrėja Vilmantė Markevičienė.

Kokie veiksniai lemia prakaitavimo gausumą ir kvapą?

Gydytoja dermatologė S. Žilinskienė teigia, kad padidėjęs prakaitavimas, arba hiperhidrozė, gali būti pirminė ir antrinė. Pirminės hiperhidrozės priežastys nėra iki galo aiškios, tačiau manoma, kad prakaito liaukos jautriau reaguoja į įprastus dirgiklius (pvz. stresą, fizinį krūvį) ir išskiria didesnį kiekį prakaito.

Antrinės kilmės prakaitavimas yra nulemtas kitų priežasčių. Padidėjusį prakaitavimą gali skatinti gretutinės ligos: skydliaukės hiperfunkcija, cukrinis diabetas, širdies nepakankamumas, kai kurios neurologinės patologijos, taip pat menopauzė, nėštumas; vaistai, skirti gydyti depresiją, cukrinį diabetą, osteoporozę, priešvėžiniai vaistai.

Blogas prakaito kvapas gali būti nulemtas specifinės odos mikrobiotos, tačiau gali būti esant odos infekcijai (tiek bakterinei, tiek grybelinei), susijęs su mitybos įpročiais (aštriu maistu, valgant daug svogūnų, česnakų), vartojant alkoholį, kai kuriuos vaistus, taip pat esant gretutinėms patologijoms (nutukimui, cukriniam diabetui, kepenų, inkstų nepakankamumui).

Kas gali padėti?

Pasak V. Markevičienės, daugeliui žmonių tenka naudoti dezodorantus arba antiperspirantus kasdien, nes nemalonus kvapas gal lemti net ir mūsų psichologinę būseną. Tačiau išsirinkti sau tinkamiausią priemonę gali būti sunku. Moteris pasakoja, kad ieškodama natūralios, bet efektyvios priemonės nuo prakaitavimo, ji pati išbandė beveik viską, kas populiaru JAV rinkoje, kur pasirinkimas bene didžiausias pasaulyje.

Gydytoja S. Žilinskienė teigia, kad dažniausiai naudojami yra antiperspirantai ir dezodorantai ar jų mišiniai. Svarbu juos atskirti: antiperspirantai sudėtyje turi medžiagų, dažniausiai aliuminio chlorido druskų, kurios stabdo prakaitavimą, mažina jo intensyvumą, sutraukdamas prakaito liaukas, tuo metu dezodorantai neturi įtakos išsiskiriančio prakaito kiekiui, tik kontroliuoja prakaito kvapą.

S. Žilinskienė pataria vengti priemonių, kurių sudėtyje yra triklozano, propilenglikolio, ingredientų, kurių pavadinimai prasideda methyl-, butyl-, propyl,- ethyl, parabenų. Daug alkoholio savyje turinčios priemonės gali dirginti odą. Tad visada geriau rinktis kuo natūralesnių sudėčių, dermatologiškai patikrintą kosmetiką.

Sveikatos mitai ir faktai: galimi šalutiniai poveikiai

Kai kurie žmonės jaudinasi dėl galimo kosmetikos priemonių šalutinio poveikio. Yra nuomonių, kad aliuminio chlorido druskų vartojimas gali būti susijęs su krūties vėžio ar alzhaimerio, parkinsono ar kitų neurodegeneracinių ligų išsivystymu, tačiau atlikta daugybė tyrimų, kurie neįrodė šių medžiagų reikšmingumo išsivystant minėtoms ligoms. Taip pat maisto ir vaistų kontrolės tarnyba (FDA) ir ES Vartotojų saugos mokslinis komitetas (SCCS) nurodo, kad aliuminio chlorido kiekis, esantis kosmetikos ir odos priežiūros priemonėse, yra saugus naudoti.

„Dažniausiai pasitaikantys šalutiniai poveikiai yra lokalus odos sudirgimas, paraudimas, niežėjimas, retai sunkus kontaktinis dermatitas. Tai išsivysto dėl individualiai netoleruojamų kosmetikos priemonių sudėtinių dalių, – sako gydytoja S. Žilinskienė, – Tokiu atveju tikslinga naudoti švelnesnių sudėčių, natūralesnes priemones.“

V. Markevičienė papildo, kad kosmetikos priemonėse esantys kvapikliai gali kenkti mūsų endokrininei sistemai, dirginti odą ir netgi būti kancerogenais.

O jei niekas nepadeda?..

Pasak S. Žilinskienės, pradėti reikia nuo tinkamos ir reguliarios odos higienos, dezodorantų ir antiperspirantų naudojimo, geriausia vilkėti natūralių audinių rūbus.

Jei prakaitavimo problema atsiradusi naujai arba jau kuris laikas, tačiau niekada nebuvo tirta priežastis, rekomenduojama apsilankyti pas šeimos gydytoją ar dermatologą, kur bus surinkta anamnezė, atlikti tyrimai dėl gretutinių patologijų, aptarta gydymo strategija.

Esant itin gausiam prakaitavimui higienos ir priežiūros gali nepakakti, tokiu atveju gali būti skiriami didesnės aliuminio chlorido druskų koncentracijos priemonės, skirtos mažinti prakaitavimą. Taip pat botulino toksino injekcijos į gausiausiai prakaituojančias odos zonas – tai vienas iš efektyviausių ir populiariausių prakaitavimo gydymo būdų, kurio veiksmingumas gali tęstis net iki metų.

Yra besiskundžiančių, kad ilgiau panaudojus stiprius antiperspirantus pažastyse susiformuoja guzeliai. Pasak gydytojos, negalima teigti, kad jie susidaro dėl antiperspirantų naudojimo, nes tai nėra įrodyta moksliniais tyrimais.

Visgi jie gali paskatinti guzelių susidarymą, jei yra gretutinių provokuojančių veiksnių. Tokiu atveju rekomenduojama kreiptis į dermatologą tam, kad gydytojas nustatytų tikrąją negalavimo priežastį, nes už panašių simptomų gali slypėti daugiafaktorė liga, vadinama pūlingu hidradenitu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją