Vos per kelerius metus moters bruožai, rankos ir kojos pasikeitė neatpažįstamai, todėl ji, neturėdama kitos išeities, nusprendė užsidirbti iš savo išvaizdos, rašo allthatsinteresting.com.

Ši istorija yra apie tai, kaip Mary Ann Bevan, norėdama išlaikyti save ir savo šeimą, ryžosi tapti bjauriausia pasaulio moterimi ir viena tragiškiausių kadaise klestėjusio žeminančio intermedijų verslo figūrų.

Mary Ann Bevan ankstyvasis gyvenimas

Mary Ann Webster gimė 1874 metų gruodžio 20 dieną gausioje šeimoje rytiniame Londono pakraštyje. Vaikystėje ji niekuo nesiskyrė nuo savo brolių ir seserų. 1894 metais ji tapo slauge, o 1903 metais ištekėjo už Kento grafystės ūkininko Tomo Bevano.

Bevanai gyveno laimingai ir susilaukė keturių vaikų – dviejų sveikų sūnų ir dviejų dukterų. Deja, 1914 metais Tomas staiga mirė, palikdamas Mary vieną su keturiais vaikais, kuriuos jai teko išlaikyti iš savo menkų pajamų. Netrukus po vyro mirties jai pradėjo reikštis akromegalija – liga, kurios metu hipofizėje gaminasi augimo hormonų perteklius.

Akromegalija yra vienas iš retesnių hipofizės sutrikimų, ir šiandien jis yra gydomas, jei nustatomas pakankamai anksti. Tačiau, turint galvoje XX a. pradžios medicinos lygį, M. A. Bevan neturėjo jokių galimybių išsigydyti ar sustabdyti šią ligą, todėl netrukus jos išvaizda pasikeitė neatpažįstamai.

Dėl šio sutrikimo smarkiai padidėjo moters rankos ir kojos, jos kakta ir apatinis žandikaulis atsikišo į išorę, akivaizdžiai pastambėjo nosis. Dėl pakitusios išvaizdos jai buvo sunku susirasti ir išsaugoti darbą, todėl ji, norėdama išlaikyti šeimą, griebdavosi atsitiktinių darbų.

Reta liga visam laikui subjaurojo M. A. Bevan išvaizdą. Po daugelio metų vienas buvęs atrakcionų darbuotojas pasakojo, kad būtent vienas ūkininkas, pas kurį ji dirbo, moteriai pareiškęs, kad „vienintelis dalykas, kuriam ji gali tikti, yra bjauriausių moterų konkursas“.

M.A. Bevan įsidėmėjo šiuos ūkininko žodžius ir netrukus užsirašė į „Šlykščiausios moters“ konkursą. Ji nesunkiai įveikė 250 varžovių ir pelnė abejotinos garbės titulą. Ši pergalė padėjo jai patraukti cirko šou organizatorių dėmesį, ir kadangi gydytojai tikino, kad jos būklė tik blogės, ji nusprendė dėl vaikų pasipelnyti iš savo ligos. Netrukus ji gavo nuolatinį darbą keliaujančiuose atrakcionuose ir pasirodydavo per muges visoje Didžiojoje Britanijoje.

1920 metais M. A. Bevan viename Londono laikraštyje aptiko skelbimą: „Ieškoma: pati bjauriausia moteris. Atrinktai kandidatei garantuojame gerą užmokestį ir ilgalaikius įsipareigojimus. Atsiųskite naujausią fotografiją“. Šį skelbimą buvo įdėjęs britų cirko „Barnum and Bailey`s“ agentas, kuriam pasirodė, kad M. A. Bevan turėjo tai, „kas galėjo skambėti kaip paradoksas – bjaurios moters veidą, kuris nebuvo nemalonus“.

Mary Ann pasirodymų sėkmė

Išsiuntusi agentui specialiai šiai progai darytą nuotrauką, M. A. Bevan buvo pakviesta prisijungti prie pasirodymų pramogų parke „Dreamland“ Konio saloje. Tais laikais tai buvo viena didžiausių šou vietų intermedijų artistams. Jos sumanytojai buvo senatorius Williamas H. Reynoldas ir reklamos organizatorius Samuelis W. Gumpertzas, vėliau dirbęs su Harry Houdini.

M. A. Bevan buvo demonstruojama publikai kartu su kitomis keistos išvaizdos šou įžymybėmis: Lioneliu – žmogumi liūto veidu, Zipu „Smeigtuko galva“ ir „Tatuiruota dama“ Jean Carroll. „Dreamland“ lankytojai buvo kviečiami paspoksoti į moterį su neproporcingai stambiomis rankomis bei kojomis ir bjauriu veidu. Tačiau M. A. Bevan kantriai kentė žeminantį elgesį. „Mechaniškai šypsodamasi, ji siūlydavo pirkti atvirukus su savo nuotrauka“ ir taip užsidirbdavo pakankamą sumą pinigų sau ir savo vaikų mokslams.

Metams bėgant, Mary Ann Bevan ir toliau pritraukdavo minias žmonių ir net pasirodydavo garsiajame „Ringling Bros. and Barnum & Bailey“ šou. Jai pavyko įgyvendinti savo tikslą – uždirbti pakankami pinigų vaikams. Vos per dvejus metus Niujorke ji uždirbo 20 tūkst. svarų, kurie šiais laikais atitiktų maždaug 1,6 mln. dolerių.

Paskutiniai May Ann Bevan gyvenimo metai

M. A. Bevan taip pat susirado nemažai draugų cirko viduje ir už jo ribų ir net rado laiko meilei. 1929 metais pasirodydama cirke „Madison Square Garden“, ji užmezgė romaną su žirafų prižiūrėtoju, žinomu Andrew vardu. Ji netgi sutiko pasigražinti viename Niujorko grožio salone, kur jai buvo atliktas manikiūras ir masažas, ištiesinti plaukai ir padarytas makiažas.

Kai kurie žmonės negailestingai kalbėjo, kad „skaistalai, pudra ir visa kitą taip netinka Mary Ann veidui, kaip nėriniuotos užuolaidos virš drednouto (XX a. pradžios artilerinio laivo – red. past.) iliuminatorių“. Pati Mary Ann, pamačiusi veidrodyje savo atspindį, paprasčiausiai tarė: „Manau, kad vėl grįšiu į darbą“.

Likusiais gyvenimo metais M. A. Bevan toliau dirbo Konio saloje. Ji mirė 1933 m. gruodžio 26 dieną, sulaukusi 59 metų. Laidotuvėms ji buvo pargabenta į tėvynę ir palaidota Pietryčių Londono Broklio ir Leidivelo kapinėse.

Ilgus metus Mary Ann Bevan buvo primiršta ir buvo žinoma tik cirko istorijos žinovams, kol 2000-ųjų pradžioje jos atvaizdas pašaipiai buvo panaudotas ant vieno „Hallmark“ atviruko. Kilus pasipiktinimui dėl tolesnio moters žeminimo, šių atvirukų gamyba buvo nutraukta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)